Arild gjør den usynlige jobben i turløypene: – Mange tar det som en selvfølge

– Vi har verdens fineste turterreng. Folk i Kristiansand vet ikke hvor heldige de er, mener Arild Vehus.

Arild Vehus er løypeansvarlig for terrengkarusellen, og jobber regelmessig med å sikre turløyper i Kristiansand.  Foto: Torstein Øen

Saken oppdateres.

KRISTIANSAND: Arild Vehus er nominert til prisen Årets ildsjel 2017. Livsstilen til Arild er å gå i skog og mark. Han har bygget opp turløyper og vedlikeholdt stier rundt om i Kristiansand i en årrekke, alt på dugnad. I tillegg er han med å arrangerer terrengkarusellen i byen hver torsdag i sommerhalvåret.

– Arbeidet med turløypene holder jeg fortsatt på med. Jeg ønsker at løypene skal være sikre, og at folk føler seg trygge nok til å bruke dem, sier Vehus.

Slik stemmer du

Du stemme på din favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. F eks «ILDSJEL A», hvis du stemmer på Arne Hallvard Holte.

«ILDSJEL A»: Arne Hallvard Holte

«ILDSJEL B»: Morten Ryen

«ILDSJEL C»: Olav Eieland

«ILDSJEL D»: Arild Vehus

«ILDSJEL E»: Rune Eikeland

Avstemningen varer fram til mandag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Aquarama lørdag 4. november.

– Fikset Baneheias fineste plass

Baneheia er et sted Vehus har jobbet ekstra lenge med. Han pleier å bruke omtrent 15–20 timer i uka i området. For 5–6 år siden bestemte Vehus seg for å fikse turstien rundt Bånetjønn, som hadde vært helt ødelagt i flere år.

– Bånetjønn er Baneheias fineste plass, og hele stien hadde rent ut. Kommunen ville ikke gjøre noe med det, så da ville jeg fikse det. Jeg fikk materialer av kommunen, og kjørte ned med 80 tonn pukk og grus. Nå er veien fin, og det er sinnsykt med turgåere rundt Bånetjønn igjen, forteller Vehus og smiler.

Vehus har lagt mye arbeid i å bygge opp å vedlikeholde ulike turterreng i Baneheia.  Foto: Herman Folvik

64-åringen møter ofte fornøyde folk i området når han er ute i Baneheia.

– Jeg har fått så mye positive tilbakemeldinger etter det arbeidet. Folk som sier at de kan sette seg ned på «himmelske freds plass» og kose seg, som de ikke har gjort på mange år fordi stien var borte. Slike tilbakemeldinger gjør at alt arbeidet er verdt det, og vel så det, sier Vehus, som også vedlikeholder flere andre turstier i Baneheia.

– Turløypene er min medisin

Vehus har vært uføretrygdet i 20 år. Derfor har dette arbeidet betydd ekstra mye for ham.

– Det å gå i skog og mark er medisinen min. Jeg må jo holde på med noe, så jeg ikke stivner helt til. Det å bygge nye løyper og vedlikeholde de eksisterende er arbeid jeg brenner for, forklarer han, og legger til:

– Men jeg får som sagt bare gode tilbakemeldinger av folk jeg møter ute på tur. Det er all lønn jeg trenger.

Arild Vehus

Født: 26. desember 1952

Sivil status: Gift, far til to

Bosted: Vågsbygd

Klubb: Team Mosjon og IK Våg.

Idrett: Terrengkarusellen, håndball- og fotballdommer

Vehus skryter veldig av naturen i byen.

– Mange tar det å gå i heia som en selvfølge, men det er veldig få som vet hvilken stor jobb det er som ligger bak. Vi har verdens fineste turterreng. Folk i Kristiansand vet ikke hvor heldige de er, mener han.

Arild Wehus foran lastebilen som brukes i forbindelse med Terrengkarusellen.  Foto: Henrik Gill

Lang dommerkarriere: – Kunne tjent meg rik

Vehus har også vært håndballdommer i over 40 år, i tillegg til fotballdommer i over 10 år.

– Det å dømme er en av mine lidenskaper. Jeg synes det er utrolig gøy, spesielt da døtrene mine var yngre og spilte håndball i Våg. Jeg har vel dømt omtrent 2000–3000 håndballkamper opp igjennom. Hvis jeg den gangen hadde blitt betalt like mye som dommerne gjør i dag, hadde jeg tjent meg rik, sier tobarnsfaren og ler.

En av dem som husker Vehus godt fra håndballmiljøet, er Vipers’ sportslige leder, Peder Langfeldt.

– Jeg har trent datteren til Arild, og jeg tror faktisk ikke han har klippet seg siden den gang, sier Langfeldt humoristisk.

– Slike ildsjeler som Arild er helt nødvendige for idretten. Han har vært vesentlig for klubbdriften, og han har alltid stilt opp i håndballmiljøet. Arild er en glad og sprudlende kar, og en veldig hyggelig mann, legger han til.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå