«Bergenseren blir nøkkelen for norsk VM-suksess»

KOMMENTAR: Et lag fullt av angrepsstjerner kan fort måtte stole på Stine Skogrand fra Dalen for å vinne VM, mener BTs Anders Pamer.

NØKKELROLLE: Stine Skogrand fra Fyllingsdalen er ikke blant de norske VM-stjernenes mest profilerte, men hun får en viktig rolle i mesterskapet.   Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY / BT

Saken oppdateres.

Nora Mørk. Stine Bredal Oftedal. Amanda Kurtovic. Heidi Løke. Kvartetten er i absolutt verdensklasse og utgjør et offensivt batteri ingen kan stanse. De kommer til å hamre inn mål i voldsomt tempo under VM i Tyskland.

Felles for alle fire er at de behersker den ene dimensjonen av håndballspillet, bokstavelig talt, til fingerspissene. De er verdens beste til å skape sjanser og til å score mål.

Slik spilles Norges kamper

Lørdag 2/12 kl. 20.30: Norge - Ungarn

Søndag 3/12 kl. 20.30: Argentina - Norge

Tirsdag 5/12 kl. 20.30: Norge - Polen

Torsdag 7/12 kl. 20.30: Tsjekkia - Norge

Fredag 8/12 kl. 20.30: Norge – Sverige

Slik spilles sluttspillet:

Åttedelsfinalene: 

Søndag 10/12 kl. 17.30 og 20.30 samt mandag 11/12 kl. 17.30 og 20.30. Tidspunkt for Norges eventuelle åttedelsfinale blir klart sent fredag kveld 8.12 etter gruppespillet.

Kvartfinalene: 

Tirsdag 12/12 kl 17.30 og 30.30 samt onsdag 13/12 kl. 17.30 og 20.30

Semifinalene: 

Fredag 15/12. kl 17.30 og 20.30

Bronsefinalen: 

Søndag 17/12 kl. 14.30

Finalen: 

Søndag 17/12 kl. 17.30

Alle kampene til Norge sendes på TV 2

I forsvar er ingen av dem helt på høyden.

Aller helst bør så mange som mulig av dem byttes ut med forsvarstigre etter hvert eneste angrep.

Men det finnes grenser for hvor mange bytter som kan administreres i løpet av sekundene det tar å plukke en ball ut fra nettet i eller bak mål, til motstandernes angrep er i gang. Thorir Hergeirsson kan ikke risikere kø.

Altså må noen av dem stå i forsvar, noe som gjør Norge sårbare. For hva gjør man med de svakeste forsvarsspillerne på banen?

De må ut på kanten. Da må kantene inn i banen, og det er her Stine Skogrand kommer inn i bildet. Kantspilleren fra Fyllingsdalen er god i forsvar, og ettersom Nora Mørk ikke er like hvass, bytter de plass når motstanderne angriper. Det betyr at det er Skogrand som må opp mot motstandernes sterkeste skyttere. Det er hun som må håndtere Cristina Neagu dersom Norge møter Romania, det er hun som må ta ut storskytterne.

FAVORITTER: Norge er VM-favoritter, men Thorir Hergeirsson og Nora Mørk skal ikke rote mye før det blir alvorlig spennende i Tyskland.  Foto: Ørjan Deisz

Hawaiihåndball

Dermed blir Stine Skogrand sentral. Ikke fordi hun er like briljant i angrepet som Norges store stjerner. Men fordi hun må dekke opp for dem og tette igjen.

Publikumsfesten Møbelringen cup synliggjorde at det norske laget er uendelig mye bedre offensivt enn defensivt. Derfor tror jeg Norges kamper under dette VM fort kan bli preget av hawaiihåndball, med rikelig med mål både rett og gal vei.

Så får man telle opp til slutt.

Fra en TV-seers ståsted kan det vanskelig bli bedre. Det er tross alt ikke forsvarsspill en million nordmenn benker seg for å studere i førjulstiden.

Men det gjør derimot mesterskapet mer åpent enn på lenge. Det er mange lag som på en god dag kan slå et norsk lag som ikke er helt på topp. Norge kan møte utfordringer allerede i kvartfinalen.

Utfordrerne står i kø

Utfordrerne står jo i kø. Både Ungarn og Russland viste i firenasjoners på Sotra at de kan skape trøbbel for Norge. Det kan våre nordiske naboer fra Sverige og Danmark saktens også gjøre. Nederland og Frankrike er både gode og ambisiøse, kanskje kan også Romania og Montenegro hevde seg.

Den norske gruppen skal ikke by på for mange problemer, men i finalespillet kan mye skje. Selv om den norske håndballfansen er godt vant, er det slett ikke gitt at VM-finalen i Hamburg 17. desember involverer Thorir Hergeirsson og hans seiersvante kvinner.

Håpet er at Norges voldsomme fartshåndball og angrepsstjernenes klasse i tilstrekkelig grad kan kamuflere og kompensere for svakhetene i forsvar. Det tror jeg de gjør, men alt som skal til er en litt dårlig dag, så blir det uhyre spennende.

Kanskje ikke så dumt det, med litt spenning. Vi trenger strengt tatt mer enn Jul i Svingen og en evigung grevinne for å gjøre adventstiden komplett.

På forsiden nå