Drama før VM-sølvet: Veterinæren ville gi norsk travstjerne startnekt

Den norske supertraveren Lionel stormet inn til andreplass i VM-løpet i New York lørdag, men var uhyggelig nær å ikke få starte.

Lionel og Gøran Antonsen var mektige i lørdagens VM-løp på Yonkers i USA.

Lionel og Gøran Antonsen var mektige i lørdagens VM-løp på Yonkers i USA. Foto: Eirik Stenhaug / Equus media / NTB scanpix

Dramaet som utspilte i timene og minuttene før det pengestinne travløpet på Yonkers-banen ble kjent først etter målgang. En rekke amerikanske veterinærer måtte nærmest overtales for at det norske håpet ikke skulle bli strøket fra startlisten.

Lionel, som fikk rundt to millioner kroner for annenplassen i løpet, pådro seg et skrubbsår tidligere denne uken. Kretsen rundt hesten anså det som helt udramatisk, men veterinærene ble svært skeptiske.

I timene før lørdagens løp kom et nytt uhell.

– Oppasseren til Lionel var ute med ham, og som vanlig var Lionel høyt og lavt. Han skled på asfalten og gikk på rumpa, rett og slett. Han fikk et lite skrubbsår, men ikke alvorlig. Det mente dog veterinærene at var alvorlig, sier kusk og eier Gøran Antonsen til fagbladet tgn.no.

Utfallet av veterinærsjekken skapte harme i den norske leiren.

– De gikk over ham flere stykker med lommelykt og greier. De finkjemmet hesten. Til slutt kom de frem til at han var høyre framhalt! Det var ikke til å tro. Så mente veterinærene at vi ikke kunne starte for at hesten var halt. Det ble en del diskusjoner frem og tilbake, men til slutt sa distriktsveterinæren at vi måtte starte på eget ansvar. «Men det kommer ikke til å gå», la han til, sier Antonsen.

Østfoldingen valgte likevel å kjøre til start med sin øyensten, og i løpet viste en heroisk Lionel ingen tegn til hverken halthet eller noe annet. Antonsen manøvrerte det norske håpet frem i seiersposisjon, og ut av siste sving syntes Lionel å ha koblet grepet på konkurrentene.

På målstreken var imidlertid den norske ekvipasjen knepent slått av en godt spurtende Cruzado Dela Noche med Brian Sears i sulkyen. Den svenske hesten fikk rundt fire millioner kroner for seieren.

Lionel har nå løpt inn 15,5 millioner kroner til sine eiere i karrieren.

(©NTB)