Etter VM-gullet advarte Warholms trener mot én ting. Nå har det skjedd.

Nordmannens konkurrent imponerte stort i Diamond League. – Det er litt kjipt, sier ekspert.

Karsten Warholm må bite tennene sammen for å hamle opp med Abderrahman Samba. Her er han under innendørs-NM i februar.

Karsten Warholm må bite tennene sammen for å hamle opp med Abderrahman Samba. Her er han under innendørs-NM i februar. Foto: BILDBYRÅN

9. august 2017: Karsten Warholm hadde akkurat vunnet VM-gull, som 21-åring. Var det starten på en totaldominans på 400 meter hekk? Trener Leif Olav Alnes var opptatt av å ikke «forskuttere». Han advarte mot at det plutselig kunne dukke opp nye utfordrere.

– Men han dukket opp fortere enn de hadde trodd, tror jeg, sier Johan Kaggestad.

TV 2-eksperten snakker om Abderrahman Samba fra Qatar – som imponerte stort under Diamond League-stevnet i Roma torsdag.

Supertiden på 47.48 var ikke bare nok til å dytte Karsten Warholm ned til annenplass. Den var også et tegn på den fryktinngytende rivaliseringen friidrettsverdenen har i vente.

– Dette blir en veldig kul duell de neste 4–5 årene. Det er litt kjipt at Samba har kommet frem nå. Jeg hadde håpet at Warholm skulle ta OL-gullet (i Tokyo i 2020, journ.anm.) ganske greit, sier tidligere norgesmester på 400 meter Quincy Douglas, som også har jobbet som Eurosport-kommentator.

  • Les hvordan Warholm selv vurderte sesongdebuten i Roma her.
Abderrahman Samba jublet hemningsløst etter seieren i Roma.

Abderrahman Samba jublet hemningsløst etter seieren i Roma. Foto: AP

Dette imponerte Kaggestad spesielt mye

Fem måneder før Karsten Warholm ble født, nærmere bestemt 5. september 1995, kom Abderrahman Samba til verden.

Han kommer opprinnelig fra Mauritania i Vest-Afrika, men har representert Qatar siden mai 2016.

22-åringen er fortsatt ganske ukjent. Men nå har han tvunget seg inn i friidrettsverdenenes bevissthet – gjennom en formidabel utvikling.

Før London-VM, der han ble nummer syv i finalen, hadde Samba en bestenotering på 48.31. Ti måneder senere er den personlige rekorden flyttet ned 83 hundredeler.

– Han var ikke verdens beste i fjor, men nå er han verdens beste, sier Johan Kaggestad, som ble spesielt imponert over én ting:

– Han var helt løs og ledig på oppløpssiden, uten antydning til å være stiv i muskulaturen.

«Helt overbevist» om Warholm-revansje

Det var nettopp på oppløpssiden Samba avgjorde løpet i Roma. I mål var han fire hundredeler foran Warholm.

Mens Samba vant i sesongdebuten i Doha allerede 4. mai, var Roma-løpet Warholms første konkurranse utendørs i år. Det kan bety at nordmannen er enda hvassere under Bislett Games på torsdag.

– Det er uvanlig ikke å forbedre seg fra første til andre løp i sesongen, sier Johan Kaggestad, som jobbet som blant annet vært trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard tror på umiddelbar Warholm-revansje på Bislett.

– Hvis hjemmepublikumet støtter Warholm skikkelig og han gir alt, så vinner han. Det er jeg helt overbevist om, sier den tidligere sprinteren John Ertzgaard.