Fem spørsmål og svar om koronavirus og sport

– Vi ser an utviklingen, sier Uefa som skal arrangere fotball-EM.

Det er kort tid til OL i Tokyo, men når truer spredningen av koronaviruset hele idrettsleken som foregår i den japanske hovedstaden i juli og august.   Foto: Jae C. Hong / AP

Saken oppdateres.

Det er ikke bare fotball-EM og OL som plutselig er kommet i faresonen.

Allerede er fotballkamper både i Europa og Asia avlyst, og sommerens EM kan bli påvirket av koronavirusets spredning.

1. Hva skjer med OL i Tokyo og sommerens fotball-EM?

– Akkurat nå er vi avventende og følger med i land etter land. Vi må følge de reguleringene som blir iverksatt i hvert enkelt land. Det må bli verre enn dette før vi begynner å avlyse, sier italienske Michele Ulva til den statlige italienske kringkasteren RAI.

Han er medlem av styret i Uefa (Det europeiske fotballforbundet) som er arrangør for fotball-EM som skal avvikles i 12 forskjellige land i juni/juli.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) avventer foreløpig. Et sommer-OL er et gigantisk arrangement. Derfor sitter en avlysning av sommer-OL i Tokyo (i juli/august) langt inne. Men det er ikke utelukket.

– Du kan holde alt inntil to måneder før start. Da må du starte sluttspurten med å få på plass sikkerhetssystemet, matleveranser og gjøre klart stedene folk skal bo, sier styremedlem i IOC Dick Pound til AP.

2. Hvorfor blir idrettsarrangement stoppet av viruset?

Det er ikke hensynet til fotballspillerne og andre idrettsutøvere som er årsaken til at store idrettsarrangement blir avlyst eller utsatt.

Koronaviruset overføres ved såkalt dråpesmitte. Derfor vil myndigheter unngå store ansamlinger av mennesker hvor det er stor fare for at mange mennesker kan bli påført smitte samtidig. Dette vil igjen øke antall smittede og dermed også antall syke.

Dette er koronaviruset

Det offisielle navnet er covid-19-virus. Viruset ble påvist for første gang i desember 2019.

Ble oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina, og kinesiske myndigheter varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) 31. desember.

Kinesiske myndigheter tror lungeviruset kan ha smittet mennesker via et marked der det ble solgt ville dyr. Markedet ble stengt 1. januar, og 20. januar ble det bekreftet at viruset kan smitte mellom mennesker.

Viruset kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Symptomer kan være feber, tørr hoste og tegn på lungebetennelse.

Koronavirus er en samlebetegnelse på en rekke vanlige forkjølelsesvirus. Wuhan-viruset har store genetiske likheter med sars (alvorlig akutt respirasjonssyndrom), som på begynnelsen av 2000-tallet krevde rundt 700 liv, i hovedsak i Kina.

Kina kunngjorde 26. januar at viruset er blitt isolert, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

WHO antar at viruset har en inkubasjonsperiode på to til ti dager.

Ingen har ifølge Folkehelseinstituttet fått påvist smitte i Norge.

Kilder: AP, Store norske leksikon og NTB

3. Hva skjer med avslutningen av vinterens verdenscuper?

Det er allerede klart at verdenscupavslutningen for alpint i Cortina 18.–23. mars er i fare. Lombardia i det nordlige Italia er den delen av Europa hvor det i dag er flest smittede av koronavirus. Nå ligger ikke Cortina i Lombardia, men i naboprovinsen Alto Adige/Trentino. Cortina-arrangementet kan likevel bli rammet.

Den samme helgen er det også VM i skiflyvning i Planica. Det ligger i Slovenia på grensen mellom Østerrike og Italia og kan fort bli et område med stor spredning av viruset.

Skiskytternes avslutning går i Holmenkollen i Oslo. Norge har ingen smitteutbrudd og ingen begrensninger i dag. Langrennsløperne skal til Canada og USA i avslutningen. Foreløpig er det ingen større utbrudd av viruset i Nord-Amerika.

4. Hvilke arrangementer er allerede påvirket av koronaviruset?

I Europa er det Italia som foreløpig er hardest rammet. Flere seriekamper i Italia er allerede utsatt. Kampen mellom Inter og ungarske Ludogorets i Europa League kommende torsdag spilles i Milano uten tilskuere til stede.

I Kina, Sør-Korea og Japan er det full stopp i fotballen. I Iran, som har en rekke utbrudd, spilles seriekamper uten tilskuere fra og med denne uken. Innendørs-VM i friidrett i Kina er utsatt ett år.

Alpinistenes verdenscuprunde i Kina er avlyst og blir arrangert i Østerrike. Formel 1-runden i Kina er utsatt. I tillegg er en hel del mindre arrangement i Asia utsatt eller avlyst.

5. Når kan sportens verden fungere som normalt?

En rekke av de arrangement som allerede er avlyst, kommer aldri til å få sin avgjørelse. Noen vil bli arrangert senere.

Fortsatt er frykten for spredning av koronaviruset stor. Det kommer trolig ikke til å normalisere seg før det er globale indikatorer på at smittefaren og utbredelsen er på vei ned.

På forsiden nå