Han har 300 reisedøgn i året. 26-åringen fra Trondheim er snart best i Europa, men tjener fortsatt ikke penger.

Sondre Nordstad Moen trener med Kenyas beste og tilbringer over 100 flere døgn i høyden enn skiesset Petter Northug.

Halvmaraton under timen: Sondre Nordstad Moen håper det vanvittige halvmaraton-løpet i oktober skal gjøre ham mer attraktiv for sponsorer.Foto: Kristin Svorte

Saken oppdateres.

For å gå i null i 2017 har Nordstad Moen sagt opp leiligheten og erstattet den med et rom i kjelleren til søsteren. Nå håper han det vanvittige løpet i Valencia i oktober, hvor han løp halvmaraton på under én time, kan bli en økonomisk døråpner.

– Det handler ikke om penger. Det har det aldri gjort. For meg er løpingen en livsstil. Jeg har ikke studert etter videregående, og er nok en «ensom ulv». Men jeg har aldri angret. Ikke én dag.

Det er søndag ettermiddag på den spanske østkysten. Sondre Nordstad Moen har akkurat beinflydd gjennom Valencias gater og gjennomført halvmaraton på «galskaptiden» 59 minutter og 48 sekunder. Tida er norsk rekord med over to minutter, og det er tredje beste tid satt av en europeer. Gjennom tidene.

Adresseavisen lar Nordstad Moen få puste et par timer etter løpet, så ringer vi. En kjapp prat, før vi – i vår naivitet – lurer på når vi kan møtes i Trondheim. Jo, han bor i Oslo, men han skal vel «hjem» snart likevel?

– Tja… Jeg er hjemme fem-seks dager rundt juletider, svarer Nordstad Moen.

Vi venter på at han skal avsløre fleipen og begynne å le.

Vel. Latteren kommer aldri. Nordstad Moen er dønn seriøs, og sier samtidig at det var bra vi nådde ham akkurat nå. Dagen etter setter han seg nemlig på flyet til høyden i Kenya. Og blir der. Lenge.

Fire og en halv måned i Kenya: Sondre Nordstad Moen bor store deler av året i Iten. Foto: Privat

Skadet i «sine beste år»

Historien om Sondre Nordstad Moen er en historie om et løpetalent, men like mye en historie om ren stayer-evne. Jo, han løp 3000 meter helt nede på 8.12 som 17-åring og ble landskjent da han vant 10.000-meteren i U-23-EM i 2011.

Men da den tidligere Strindheim-løperen røk hovedsenen under stortåa samme høst, en skade som tok to år å lege og som endte i at han mistet stipendet fra Olympiatoppen, var beskjeden fra ekspertene ganske enstemmig: «Vi tror ikke du kan løpe mer. Det kan være greit å legge opp».

– Det er utrolig lett i dag, rett etter å ha løpt halvmaraton på under én time, å glemme at jeg en gang ble anbefalt å legge opp, smiler Nordstad Moen – og legger til:

– Da er det også lett å glemme at jeg mistet to gode år som løper, helt i starten av 20-årene.

Men det var ikke aktuelt for Nordstad Moen å legge opp. Ikke en eneste gang vurderte han det. Og for å understreke at løping er en livsstil:

– En periode jobbet jeg fast på Löplabbet ved siden av satsingen. Men det var så mye gåing i trapper i arbeidstida, at muskulaturen min surnet. Det var ikke bare-bare å løpe intervaller på tredemølla etter jobb. Så jeg bestemte meg for å gå «all-in» på løpingen igjen.

Der er vi altså i dag. Noen dager etter løpet som sjokkerte friidrett-Europa ble Nordstad Moen nominert til «månedens utøver» i det europeiske friidrettsforbundet. Snart skal han til Japan for å forsøke å løpe helmaraton under to timer og åtte minutter. Klarer han det, er Nordstad Moen soleklar medaljekandidat i neste sommers EM i Tyskland.

VM: Sondre Nordstad Moen løp 5000 meter i VM i London. Nå satser han på maraton i EM i Berlin i 2018.Foto: NTB scanpix

Høyde, løpemiljø og klima

Det er ikke lett å sette seg inn i treningsdagboka til en som satser alt på å løpe maraton rett over to timer. Men det er liten tvil om at Nordstad Moen mener alvor:

– Jeg ender vel opp med 300 reisedøgn i år, 215 av dem i høyden. Jeg tåler høydetrening godt, og er store deler av året i Sveits, Italia eller i Kenya, sier han.

Til sammenlikning tilbringer den langrennsløperen som er «hardest» på høydetrening, Petter Northug, godt under 100 døgn i høyden i året. 

Nordstad Moen har tre baser for treningsleirene sine: Sveitsiske St. Moritz, italienske Sestriere og kenyanske Iten. Her varierer han mellom å trene på 1800 og 2500 meters høyde, og drar innimellom til lavlandet for å konkurrere. Som i tsjekkiske Ostrava i juni, hvor han løp 10 000 meter på 28.15.12. Eller som i VM i London i august, hvor han løp 5000 meter. Eller som halvmaraton-løpet i Valencia i oktober – og sesongavslutningen i japanske Fukuoka 3. desember.

For å forberede seg best mulig til maraton i Japan er han nå i Kenya.

– At jeg er i Iten nå handler om høyden, om at det er et stort løpemiljø der, at det ikke er noen tidsforskjell, og om klima. Det er varmere og mer stabilt vær i Iten enn i høyereliggende steder i Amerika og Europa på denne tiden av året, sier han.

Ensom ulv: Løperkollega Sindre Buraas var av og til med på turene til Kenya. Nå reiser Nordstad Moen alene.Foto: Privat

800 kroner i måneden

Samtidig: Det er liten tvil om at de lange oppholdene i Kenya, to og en halv måned i vinter og to måneder igjen nå, også handler om økonomi. I motsetning til de aller beste langrennsløperne er idrettslivet til Nordstad Moen et jag etter å få det til å gå rundt økonomisk.

Han har en skoavtale, hvor han får hjelp med utstyr. Han har en avtale med klubben Vidar, som er med og finansierer blant annet treningsleirer. Etter OL i Rio i 2016 har han også fått mer støtte fra Friidrettsforbundet, som gjør at han har kunnet kutte ut deltidsjobbing ved siden av løpingen.

Men det er det.

Nå har Nordstad Moen sagt opp leiligheten han leide i Oslo.  Én grunn er at han knapt er hjemme lenger. Men det handler også om å spare utgifter.

– Jeg bor på enkle hotell eller gjestehus i Kenya, men her koster det eksempelvis 800 kroner i måneden for en liten leilighet. Det er også billigere å være i Sveits og i Italia enn i Norge, ettersom jeg får dekket mye av utgiftene av Vidar og NFIF, penger som er øremerket til treningsopphold. Og når jeg likevel er så mye på farten, leier jeg like gjerne et rom av søsteren min de få periodene jeg er hjemme som å ha egen leilighet.

Håper på sponsorer

– Hvordan går det økonomisk?

– Sånn omtrent i null. Det skulle gjerne vært mer penger, men jeg føler ikke at jeg forsaker noe, sier han, som uansett håper at rekordløpet åpner dører. Både hos arrangører av gateløp, hvor det er gode startpenger. Og fra sponsorer.

– Å løpe under timen på halvmaraton er god butikk, med tanke på at jeg er den fjerde beste ikke-afrikanske løper på distansen gjennom alle tider. Jeg håper på sikt at jeg både kan få på plass et par sponsorer nå som jeg er kommet opp på et høyere nivå, sier han.

– Hva tenker du om at du i 2011 mistet stipendet fra Olympiatoppen, og ikke har fått dette tilbake?

– Det har vært perioder hvor jeg skulle ønske at ting hadde vært annerledes, men prestasjoner i idrett er ferskvare. Det ser man på skilandslaget, også. Én dårlig sesong for en utøver, så er det rett ut igjen. Det er ganske brutalt.

– Du var skiløper selv. Det kunne kanskje vært mer penger for deg om du hadde nådd toppen der?

– Tja… Men i langrenn er det så mange faktorer som spiller inn. Man er veldig avhengig av ski og utstyr. Når man løper, er det deg selv mot klokka. Kun det. Det finnes ikke noe mer ærlig, svarer han, som altså kaller seg en «ensom ulv» i idrettsmiljøet.

Ny trener – nye metoder

For etter at kollega Sindre Buraas la opp, reiser Nordstad Moen alltid til Kenya alene. Hans nye trener, italienske Renato Canova, er innom og følger opp, ellers er det 26-åringens ensomme kamp mot kilometerne. Og klokka. Hver dag. Flere ganger om dagen.

Gjerne flere distanser. Men aller mest helmaraton. Som i Japan i desember. Som i EM i Berlin i august neste år. Tilbake i april slettet Nordstad Moen en 30 år gammel rekord da han løp inn til 2.10.07.  Etter rekordløpet på den halve distansen i Valencia, tror han det er mulig å tyne maraton-persen kraftig i Berlin neste år:

– Med ny trener har jeg endret litt på treningsprogrammet, og løper ikke like mye etter puls. Det handler mer om å trene etter følelse på de rolige øktene, og etter konkurransefart under hardøktene, sier han.

– Hva kan du løpe på?

– Jeg har mål om å løpe under 2.08 i Japan. I EM … Klarer man 2.07 kan man ta gull, mens jeg tror 2.08.30 holder for å være med i medaljekampen, sier Nordstad Moen.

Hør siste epsiode av Rasmus & Saga:

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå