Hun er Norges heteste VM-håp: – Gjentar ikke feilen jeg gjorde i Rio

Roer Birgit Skarstein vet hva det vil si å bli verdensmester, men mye har endret seg siden hun ble det.

Optimistisk før start. Distansen er doblet siden Paralympics i Rio. Det liker Birgit Skarstein.   Foto: Mette Bugge

Saken oppdateres.

Lørdag starter VM i Sarasota, Florida, USA. De norske roerne i seks båter har ventet utålmodig.

VM går mye senere enn det som normalt. Sesongen har vært lang, selv om det ikke er så veldig mange konkurranser internasjonalt: Kun EM og tre verdenscupløp.

– Vi har to medaljer som mål, men vi vet hvor lite som skal til før det ikke blir noe. Vi har imidlertid flere medaljesjanser, så alt kan skje, sier landslagstrener Johan Flodin.

Svensken har litt av en fangst å vise til etter at han ble sjef for fem år siden:

Seniorene har tatt 15 medaljer i EM, VM og OL. Roingen har holdt posisjonen som en av de mestvinnende sommergrenene, og det til tross for at roingen er en liten idrett i Norge.

Norges 6 båter

Det er lenge siden Norge hadde så mange båter som kan komme til finale, og på pallen.

Tungvekt dobbeltsculler, menn. Olaf Tufte og Kjetil Borch er så desidert i medaljesjiktet. Duoen tok sølv i en av verdenscupene, og selv om det kan bli vanskelig å slå New Zealand, er duoen så desidert med.

Lettvekt singel, menn. Kristoffer Brun. Startet med 4.-plasser, med er en finale- og medaljekandidat. Han har følt seg naken etter at makker Are Strandli tok et hvileår, men synes nå det er gøy å se hvor langt han kan komme. – Jeg har funnet mer trygghet i båten og det å være alene. Jeg stoler på utstyret og meg selv. Jeg er mer skjerpet. Når jeg sitter alene i båten, fokusere på hva jeg må forbedre, som blir kjempefint å ta med seg videre til neste sesong.

Tung dobbeltsculler, kvinner: Thea Helset/Marianne Madsen. Satt sammen for første gang to uker før EM i juni. Da kom duoen overraskende til finalen og tok 6. plass. Har i verdenscupen slettet en norgesrekord fra 1996. Nå er målet å komme inn blant de fem beste i B-finalen. Det er det samme som må til i VM i 2019, for å komme til OL året etter.

Lett dobbeltfirer, menn. Første mesterskap for alle i båten. Ask Tjøm, Jens Holm, Petter Didrik Wie-Soltvedt og Petter Solberg Svingen er så desidert på vei opp. Kan også bekle andre båttyper senere.

Tung dobbeltfirer, menn: Nils Jakob Hoff, Erik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig. Prøvde å kvalifisere seg til OL i fjor, men det gikk ikke. Nå har de fire fått mye mer tid sammen i båten. Har bronse fra verdenscupen i Luzern, som viste at kvartetten er på rett vei.

Pararoing, kvinner. Birgit Skarstein har viset at hun tilhører verdenstoppen i denne grenen. Bør ha store muligheter for å ta medalje i Florida.

Trønder i tetsjiktet

Skarstein er så desidert én av de utøverne Flodin har i tankene. Hennes merittliste er imponerende i VM-sammenheng:

Sølv i 2013, gull 2014, bronse 2015.

Mye har endret seg siden hun fikk den gjeveste medaljen for tre år siden. Distansen har økt fra 1000 til 2000 meter.

– Jeg har jobbet mye med å endre kroppen til den nye distansen. Jeg er blitt mer utholdende enn eksplosiv. Jokeren her er taktikken. Nå må jeg disponere løpet på elleve minutter istedenfor 5,5.

Birgit Skarstein er kommet langt i idretten hun satser på, på sommerføre. Nå er det VM i USA som gjelder.   Foto: Mette Bugge

Nettopp taktikken kunne vært bedre under Paralympics i Rio, der det «bare» ble fjerdeplass.

– Én av de tingene som vi har evaluert i etterkant, som jeg gjorde feil, er at jeg gikk for alt eller ingenting. Jeg visste at jeg måte gå ut knallhardt for å komme først over mållinjen. Jeg kunne heller gått sikrere og hatt større sjanse på sølv eller bronse, sier trønderen.

Hun valgte å gå for en mer offensiv taktikk, selv om hun forsto konsekvensene, at hun kunne havne utenfor pallen.

I Rio skjedde det at en totalt ukjent utøver fra Kina, som ikke hadde konkurrert offisielt internasjonalt tidligere, tok sølvet.

– Jeg hadde en ganske klar plan. Hun gikk i monsterfart i forsøket, og skulle jeg vinne var jeg nødt til å gå raskere. Jeg valgte å hoppe i det fra start, og kjørte på i ledelse. Jeg gikk over evne og det holdt i 800 av 1000 meter.

Skarstein legger til at det føltes riktig der og da.

– For å vinne må du våge å satse. Samtidig ser jeg at selv om marginene er små, er forskjellen på å ta medalje og fjerdeplass i Paralympics veldig stor. Jeg hadde nok ikke tatt den risikoen i dag, men heller disponert litt annerledes og kjørt mitt eget løp. Derfor kjennes det ut som en slags revansj å få konkurrere her og prøve én gang til. Jeg gjør ikke den feilen igjen.

Slo til med verdensrekord

Denne sesongen har gitt mange lyspunkter. Skarstein har vunnet et verdenscupløp for første gang. Det skjedde i polske Poznan, der det i tillegg ble verdensrekord. På de to andre verdenscupregattaene har hun tatt sølv.

Det meste ligger til rette for medalje i Sarasota.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå:

På forsiden nå