Norsk jubel: Brun og Strandli rodde inn til EM-gull

– Det beste de har gjort noen gang.

GULL: Kristoffer Brun (til v.) og Are Strandli tok EM-gull søndag.  Foto: CARLOS BARRIA / X90035

Saken oppdateres.

Kristoffer Brun og Are Strandli kunne endelig juble for gull igjen, fem år etter VM-triumfen. Søndag vant de EM-finalen i lettvekt dobbeltsculler.

– Vi har ikke tatt gull siden 2013, så dette var sabla gøy. På slutten var jeg veldig nervøs, men vi følte det kom til å gå veien, sier Brun på telefon til BT etter EM-gullet.

– Nå tror jeg vi har noe nytt på gang. Det føltes i alle fall utrolig bra i dag. Formen klaffet, teknikken satt. Alt gikk veien i dag, legger han til.

Duoen var først i mål på tiden 6.20,85. Like bak fulgte Irland og Italia. Seiersmarginen var på 1,99 sekunder.

– Nå blir det en skotsk pint

– Dette var helt fantastisk. Det er det beste man har sett av dem noen gang. De er helt identiske i båten, og de er så trygge i teknikken. Det er ingenting som kan vippe dem av pinnen slik de ror nå, sier Nils Jakob Hoff om triumfen til Brun og Strandli.

– Gratulerer så mye til de, dette var stort, jubler han.

Brun sier det er hyggelig med gratulasjoner, og vet akkurat hvordan seieren skal feires.

– Nå blir det en skotsk pint. Men vi har en oppkjøring snart, så vi tar nok ikke feiringen helt ut, sier søndagens bergenske EM-vinneren.

Knallsterk avslutning

Den norske båten lå som nummer to i feltet etter de første 500 meterne, men tok ledelsen halvveis og holdt unna resten av veien inn.

500 meter før mål dro Brun og Strandli, fra Bergen og Stavanger, til med et ekstra gir og rodde inn til seier – en hel båtlengde foran Italia og Irland.

– Nordmennene har ikke rodd så bra siden VM-gullet i 2013, sa kommentatoren som fulgte EM-finalen.

Det var Brun enig i etter finaleseieren i Glasgow.

– Vi ror effektivt. Vi liker å flyte på hvert tak, så har vi noen gir å gå på i avslutningen som de andre ikke har.

Brun og Strandli er alltid til å stole på i mesterskap. I 2013 vant de VM-gullet i sørkoreanske Chungju, og siden sto de med hele seks bronsemedaljer (ett i OL, to i VM og tre i EM) inntil søndagens triumf.

Strandli tok i fjor et hvileår for å jobbe som journalist, men i år er han tilbake for fullt som Bruns makker.

Det store målet: OL-gull

Om to år venter det som er Brun og Strandlis store mål – å ta OL-gull. I Rio-OL i 2016 ble det bronse for duoen. Hoff tror EM-gullet bare er ett steg på veien mot duoens store mål om endelig å ta OL-gull.

– Det er lenge til OL, men nå har de alle forutsetninger for å klare det. Løpet i dag var i verdensklasse, sier Hoff etter EM-triumfen.

– Forrige gang vi hadde god form, lå vi godt an til OL. Det er mange gode konkurrenter, så vi må heve oss. Men det tror jeg vi skal gjøre før OL også, sier Brun.

Brun og Strandli skal de neste to årene gjennom 14 måneder med kaloriunderskudd, 2000 timer trening og 12.000 km roing.

– Vi ønsker å sette en ny standard for oss selv og klassen. Vi vil bli dem som dominerer og vinner jevnt, sier Brun.

JUBEL: Are Strandli fra Stavanger (til v.) og Kristoffer Brun fra Bergen kunne juble over gull i EM.   Foto: Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN

Borch tok også gull

I Glasgow ble det mer å juble for sett med norske øyne. Bare 50 minutter etter det første EM-gullet var sikret, rodde Kjetil Borch inn til dagens andre i singelsculler.

Tidligere på dagen ble Maia Emilie Lund og Siri Eva Kristiansen sist i B-finalen i lettvekt dobbeltsculler. De endte dermed totalt på 11.-plass.

Erik Solbakken og Oscar Helvig tok den norske dobbeltsculleren til tredjeplass i B-finalen. Det ga en 9.-plass totalt.

På forsiden nå