Sandnes går glipp av verdensstjerner

Sandnes kunne fått verdensstjerner i friidrett til byen, men SI våger ikke satse 6 millioner på EM for landslag uten store bidrag fra Sandnes kommune.

Filip Ingebrigtsen, bronsevinner på 1500 meter under VM i friidrett i London, kunne møtt mange av sine internasjonale konkurrenter på hjemmebane om Sandnes hadde fått EM for landslag.  Foto: Pål Christensen

Saken oppdateres.

750 utøvere og ledere fra 12 land kunne inntatt Sandnes høsten 2019. Verdensenere som Dafne Schippers, Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og hele det russiske landslaget for å nevne noen.

SI ba kommunen om 1,5 millioner kroner i bidrag, men fikk bare tilsagn om 390.000 kroner.

Planen var å søke EM for landslag 1. divisjon. Det europeiske friidrettsforbundet oppfordret SI til å søke. Tyrkia, den eneste konkurrenten, har signalisert at landet trekker sin søknad.

SI leverte aldri sin.

Vil ikke sette klubben i knipe

– Vi er er stort idrettslag med 1300 medlemmer og baserer hele virksomheten, med unntak av én ansatt, på frivillig innsats. Derfor våger vi ikke satse 6 millioner uten betydelig bidra fra kommunen, forteller styreleder i SI friidrett, Arild Netland, til Aftenbladet.

SI måtte søke det europeiske friidrettsforbundet, EAA, innen 15. april. Da klubben ba kommunen om 1,5 millioner kroner i støtte, var det blant annet fordi andre arrangement har fått milliontilskudd i flere år.

Blinkfestivalen og sykkelrittet Tour de Fjords blir årlig støttet med rundt tre millioner til sammen av kommunale Sandnes tomteselskap.

Den nederlandske sprintdronningen Dafne Schippers ville vært en sannsynlig deltaker hvis Sandnes hadde arrangert EM for landslag.  Foto: MICHAEL KOOREN / X01210

– Litt smålig av Sandnes

– Jeg må innrømme at jeg synes det er litt smålig av en stor kommune som Sandnes når du ser dette i forhold til den profileringen og den muligheten næringslivsbyen ville fått ved et EM-arrangement, sier Netland.

Ordfører Stanley Wirak, Ap, skulle gjerne bidratt med mer, men vil ikke legge seg opp i prioriteringen fra Sandnes tomteselskap.

– Vi ga tilsagn om 390.000 kroner av de såkalte formannskapsmidlene. Det er en høy sum av begrensede midler, sier Wirak.

– Hvorfor instruerer du ikke Sandnes tomteselskap til å bruke midler på dette som dere også sier er god markedsføring av byen?

– I ytterste konsekvens kan vi gjøre det, men det blir veldig feil hvis ordføreren og politikerne skal overstyre et kommunalt foretak slik, mener Wirak.

Torgeir Ravndal, tomteselskapets øverste sjef, har vært i kontakt med SI og bekrefter at han har avslått å gå inn i arrangementet.

– Jeg forstår at EM for landslag ville vært viktig for næringslivsbyen Sandnes, men vi er inne i tre arrangement, Blinkfestivalen, Tour de Fjords og Nordsjørittet, og avgrenser der, forklarer Ravndal og medgir at dette er initiert av bystyret.

Friidrettsleder Arild Netland innser at et interessant internasjonalt arrangement sklir ut av Sandnes.

– Siden det er så usikkert med Tyrkia, kan vi nok melde oss på igjen, men da må det løse seg økonomisk, understreker han.

På forsiden nå