Treneren om VM-håpets mentale kamp: – Må ikke gjøre noe følelsesstyrt

Når Håvard Haukenes (29) kommende lørdag skal forsøke å realisere medaljedrømmen i friidretts-VM, handler mye om å ikke gjøre noe følelsesstyrt.

KLAR: Kappgjenger Håvard Haukenes forberedte seg til VM i Doha. Her er han på høydesamling i franske Font Romeu.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Bergenseren er godt forberedt og klar for det som blir en mental prøvelse i varmen i Doha. Nøkkelen ligger i å bevare roen underveis og ikke bli fristet til å avvike fra planen som er lagt i samråd med trener Susana Feitor.

– Vanligvis starter sånne lange løp etter 35 kilometer, eller i hvert fall etter 30. Fram til da gjør alle seg klare for fighten som kommer. Noen starter fryktelig hardt fra start og må betale for det. Håvard er en erfaren gutt. Han har alt – potensialet og den mentale styrken, sier Feitor.

NTB møtte henne og medaljehåpet Haukenes i forbindelse med høydeoppholdet i franske Font Romeu for noen uker siden. Sistnevnte er også klar på at tålmodighet er en helt avgjørende ingrediens i VM-planen.

– Holde igjen, holde igjen, holde igjen fram til 35 kilometer og ha de andre foran i min hule hånd. Og så «boom, dominere dem». Jeg har tenkt litt på sånne ting, sier en smilende Haukenes om hvordan han ser for seg å angripe lørdagens bikkjeslagsmål.

SNART VM: Kappgjenger Håvard Haukenes forberedte seg til VM i Doha. Her er han på høydesamling i franske Font Romeu.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Må tenke riktig

For to år siden reiste han hjem fra VM i London uten resultat. Diskvalifikasjonen var en gedigen nedtur som 29-åringen har tenkt mye på i ettertid.

– Ja, det har jeg. Jeg har tenkt og bearbeidet den mye, sier Haukenes – og svarer følgende på hva som gikk galt:

– Det handler mye om hvordan man forbereder seg kvelden før, hva man tenker under frokosten og hvor fokuset er på selve konkurransedagen. Jeg hadde ikke fokus den dagen, men hadde mye forskjellige andre tanker i hodet som ikke var bra for konkurransen.

VM-håpet er samtidig tydelig på at det ikke nytter å tenke for mye på de såkalte arbeidsoppgavene heller.

– Gjør man det, blir det bare kluss. Da stresser man, og så blir det rot teknisk, smiler 29-åringen og viser med både pust og kropp hva som blir viktig å lykkes med i Doha 28. september.

Trener Susana Feitor, som overtok treneransvaret for Haukenes etter London-VM, blir overrasket dersom også høstens mesterskap ender i diskvalifikasjon.

– Hvis han blir diskvalifisert, er det mange andre som også blir det. Hovedbekymringen min er ikke lenger teknikken. Samtidig må vi jobbe med den hver eneste dag, for vi må aldri glemme den. Mister han fokus bare litt, kan noe gå galt, sier hun til NTB.

Lærer seg norsk

– Hva er hovedbekymringen dersom det ikke er teknikk?

– Strategi. Han kan tenke «dette er min beste sjanse» og gjøre noe følelsesstyrt. Derfor må vi holde teamet vårt sammen og kommunisere godt. Jeg har også forsøkt å lære meg litt norsk, for å kunne gi ham noen nøkkelord på enkelte viktige tidspunkter, smiler Feitor.

Målet er å kunne gi Haukenes beskjeder ingen av konkurrentene forstår. Feitor har mål om at vokabularet skal utvides kraftig fram mot OL i Tokyo neste år.

– De første ordene jeg lærte var «takk» og «lykke til». I tillegg sier jeg mye «nei, nei, nei», ler hun.

Duoen er trygg på at jobben som er lagt ned i forkant av VM holder høy klasse. Nå skal fruktene høstes i varmen i Doha.

På forsiden nå