Var stortalent, men å flytte til Norge har hindret karrieren: – Ikke det lureste jeg har gjort

– Det er vanskelig å motivere seg når det er absolutt ingen å øve med. Kurt Maflin sliter med å finne god nok motstand i Norge.

Kurt Maflin under UK Championship i York i desember.

Kurt Maflin under UK Championship i York i desember. Foto: Nigel French / PA

Kurt Maflin har vært Norges beste snookerspiller i mange år. Han har vunnet kamper mot stjernene i sporten, men har ennå ikke klart å prestere på topp i de største turneringene. 36-åringen er født og oppvokst i London, flyttet til Oslo da han var 20 år og representerer de norske fargene i internasjonale konkurranser.

I et intervju med den britiske avisen Metro sier Kurt Maflin at det å bo i Oslo hindrer ham i å ta det siste steget og bli skikkelig god. Så å si alle blant de 50 beste spillerne i verden holder til i Storbritannia eller Kina. I Norge er ingen i nærheten av Maflins nivå.

– Latterlig dyrt

– Det er ikke det lureste jeg har gjort med tanke på snookerkarrieren, sier han til avisen. Nå har han byttet hjemstedsadressen tilbake til England.

– Jeg tilbringer halvparten av tiden min der uansett, og økonomisk er det bedre å være der. Det er så dyrt her, det er latterlig, sier Kurt Maflin og kommer med eksempler på det høye norske prisnivået.

Men det er først og fremst det sportslige nivået som gjør Maflin skeptisk til å ha base i Oslo. Det finnes om lag 100 snookerbord i Norge, og det arrangeres NM både i snooker og andre biljardgrener, men det er ingen andre som satser profesjonelt.

– Å bo i Norge har definitivt hindret meg. Jeg prøver å øve så godt jeg kan, men det er vanskelig å motivere seg når det er absolutt ingen å øve med. Så det var ikke det lureste trekket å flytte hit.

Kurt Maflin er gift med norske Anita, som også spiller snooker. De har en sønn sammen. Så selv om det sportslig sett hadde vært best å bo fast i fødelandet, er ikke det aktuelt når han har familien i Norge.

Får skryt av konkurrent

Maflin var et stort talent som ung, og mange av konkurrentene sier at de har ventet på gjennombruddet, blant dem snookerens superstjerne Ronnie «The Rocket» O'Sullivan.

Vi fikk, som eneste norske mediehus, anledning til å stille O'Sullivan spørsmål på et pressemøte tidligere i sesongen. Da spurte vi ham om den norske konkurrenten.

– Kurt har vært en veldig god spiller lenge og har ikke fått de resultatene en med hans talent fortjener. Jeg vet ikke helt hva som hindrer ham i å vinne flere turneringer og konkurrere bedre. Han har alltid vært en farlig konkurrent, men har ikke vært i stand til å vinne turneringer, sa O'Sullivan.

Ronnie O’Sullivan skryter av Kurt Maflin.

Ronnie O’Sullivan skryter av Kurt Maflin. Foto: Reuters Staff / NTB scanpix

Kurt Maflin er nå rangert som nummer 43 i verden. I fjor var han nær å spille seg til kvartfinalen i UK Championship – en av de tre store turneringene i snooker, og i 2015 presset han Mark Selby helt frem til målstreken i en VM-kamp. Selby er flere ganger verdensmester.

– Hvis han er fornøyd med resultatene sine, bør han ikke endre noe som helst, men hvis han ikke er det, kan han gjøre noen endringer for å bli en bedre spiller, mener «The Rocket».

HAR DU FÅTT MED DEG DENNE OM O´ SULLIVAN? Da han var 16, ble faren fengslet for drap. Nå har snookerens store bølle og stjerne tjent seg søkkrik.

Snooker-oppstart

Denne uken er det endelig nye muligheter for Kurt Maflin. Snooker er en av de første idrettene som starter opp igjen etter at alt ble koronastengt, når Championship League spilles i Milton Keynes.

– Det er ikke direkteflyvninger fra Norge til London, så jeg må fly via Reykjavik. Jeg var usikker på om det var verdt pengene å reise.

Men Maflin fikset en flybillett med overkommelig pris og skal blant annet møte verdensstjernen Neil Robertson.

Sesongens hovedmål, VM i Sheffield, arrangeres vanligvis i april/mai, men er nå utsatt til midten av juli. Maflin slipper karantene når han reiser til England denne gangen, men frykter at han må to uker i isolasjon hvis han reiser frem og tilbake til Norge senere i sommer, med nye karanteneregler i England. Reisende fra Storbritannia til Norge må ti dager i karantene enn så lenge.

Snooker er lite i Norge, men det er store penger å hente for de beste. Ifølge Cuetracker.net har Maflin tjent cirka 5 millioner kroner i prispenger i løpet av en 20 år gammel karriere som proff. Ronnie O'Sullivan har tjent godt over 100 millioner kroner.

Vi har flere ganger prøvd å få kommentarer fra Kurt Maflin til denne saken, uten å lykkes.