18-åring slo 19-åring og vant 4,3 millioner

Ungjentene har overtatt golfen. Natt til mandag vant 18-åringen Brooke Henderson majorturneringen Women’s PGA Championship og 4,3 millioner kroner.

Brooke Henderson måtte felle en tåre etter å ha funnet sin første major-tittel.  Foto: Joe Nicholson, Reuters

Saken oppdateres.

Den canadiske jenta ble den yngste som har vunnet denne majoren. I omspill slo hun verdensener Lydia Ko, som er 19 år. På tredjeplass kom 20-åringen Ariya Jutanugarn.

– Jeg har fått en voldsom støtte fra canadiske fans, og til slutt ropte de bare «go Canada», forteller Brooke om opplevelsen på Sahelee Country Club i staten Washington, som ligger på grensen til Canada.

– Det var litt surrealistisk. Jeg liker å si at jeg er canadisk kvinnegolfs ansikt utad, sa Henderson, som uttrykte stolthet da hun så navnene til de tidligere vinnerne.

Suzann Pettersen vant nesten en halv million kroner i helgen.  Foto: Joe Nicholson, Reuters

Suzann Pettersen var med i tetkampen da sisterunden begynte. Da lå hun bare tre slag bak ledende Lydia Ko, men med en avslutningsrunde en over par falt Tutta fra 10. til 12. plass. Det innbrakte likevel nesten en halv million kroner.

Ungdommen dominerer

Henderson lå to slag bak Ko før sisterunden, og Ko økte også til tre slag underveis. Men da Henderson gjorde en eagle på det 11. hullet, ble det et race mot Ko resten av fjerderunden. De to endte likt, men i omspillet gjorde Henderson birdie på det første hullet og vant sin første major.

Før 18-åringen Hendersen gikk til topps, hadde 19-åringen Ko vunnet de to andre majorene i år. Ko topper også verdensrankingen, der Henderson hoppet opp til annenplass etter å ha startet sesongen som nummer 17. Treeren Jutanugarn rykket fra tiende til syvendeplass på rankingen. Hun markerte seg for øvrig allerede som 11-åring da hun fikk spille LPGA Thailand – og er den yngste LPGA-spilleren noensinne.

De «gamle» damene faller av

Når vi legger til at 21-åringen Lexi Thompson er nummer fire på verdensrankingen, kan man snakke om en liten revolusjon i toppen av kvinnegolfen. De «gamle» damene faller stadig lenger nedover på rankingen. 27-åringen Inbee Park toppet lenge, men er nå på tredje. 31-åringen Stacy Lewis har toppet to ganger, men er nå nede på niende, mens vår egen Tutta, som var på annenplass på sitt beste nå er helt nede på 18. plass.

Den største nedturen tilhører Yani Tseng. i 2011 var hun nummer en i verden — nå er hun 75. Neste major begynner 7. juli. Da skal US Women’s Open spilles på San Martin i California.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

På forsiden nå