Ble Tutta en slags Dag-Eilev Fagermo?

KOMMENTAR: Suzann Pettersen gjorde ikke noen feil da bråket startet i Solheim Cup. Men hun gjorde ikke noe riktig heller. Blir Tutta taperen på lang sikt?

I FOKUS: Suzann Pettersen havet i fokus under Solheim Cup etter episoden på det 17. hullet. Det kan ha hjulpet USA, skriver Arne Hole.  Foto: AP Photo

Saken oppdateres.

ST. LEON-ROT (Aftenposten): Episoden som førte til noe av det største bråket i Solheim Cups historie skjedde på det 17. hullet i morges.

USAs Alison Lie bommet på en birdieputt, men trodde at hun ville få parputten ettersom ballen lå bare 40 centimeter fra hullet. I vanlig slagspill må alle baller puttes ut, men i matchplay kan man gi hverandre putter.

Tutta ga aldri bort putten til Lee, så da hun plukket opp ballen uten tillatelse – og Tutta varslet dommeren – hadde USA tapt hullet. Europa kom én opp, og da USA ga opp på det 18. hullet etter å ha bommet for birdie, hadde Tutta og Charley Hull vunnet matchen.

Det kan sies mye om det som skjedde. Og det ble da også gjort. I kommentarene på Twitter og andre steder ble Tutta rangert som verre enn fotballrebellen Diego Costa og spådd vanære resten av karrièren.

Kunne vært lurere

Vi mener at Tutta burde ha gitt Lee putten. Riktignok har de fleste golfspillere opplevd at det går an å bomme fra 40 centimeter (Tutta mente at den var 60 cm) – undertegnede sogar mange ganger – men Lee lå ikke i skråbakke. Antagelig ville hun ha satt 49 av 50 putter fra det holdet. Men kanskje det var den 50. som ventet?

Uansett, rent taktisk ville det vært lurt av Tutta å ha vist raushet i dette tilfellet. "Vi skal bruke dette til å motivere oss for singlematchene", meldte USAs kaptein Juli Inkster.

Og kanskje var Tuttas nekt årsaken til amerikanernes storspill? Det får vi aldri vite. Men de amerikanske jentene spilte med en glød som var påfallende foran de 29.000 tilskuerne (68.500 totalt hele uken.)

Tutta møtte Angela Stanford, som hadde ni Solheim-tap på rad, men den amerikanske jenta vant. Og Tutta har fortsatt en elendig singlestatistikk i Solheim. Åtte forsøk har gitt bare én seier.

Bare tre av de europeiske jentene greide å vinne sin match, mens en ble delt. Dermed ble 10–6 til Europa før de 12 singlematchene til 14,5-13,5 til USA etterpå. Amerikanerne hadde vunnet på europeisk jord for første gang siden 2007. ## Tutta fikk også støtte

I en spissfindig sak er det sjelden at én part har all skyld. Ikke her heller. Lørdag fikk Alison Lee to advarsler for å ha plukket opp ballen uten at motstanderne hadde gitt henne et lite nikk eller verbal tillatelse.

Det hadde debutanten tydeligvis glemt. Og da hun gikk frem etter å ha bommet på birdieputten skal makker Brittany Lincicome ha ropt etter henne "don't pick it up". Altså mente også Lincicome at parputten ikke var given"? Det bekreftet Tutta senere at Lincicome hadde fortalt henne

Sportssjef Jon Karlsen i Norges Golfforbund var meget klar overfor Aftenposten. "Lee tar sin egen putt på ca. 60 cm og må selvfølgelig ta konsekvensen av det. Vi kan ikke utvikle matchspillet slik at spillerne selv bestemmer hvilke putter de skal få. Tutta gjorde det eneste rette, og Lee tabbet seg ut".

Karlsen fulgte like godt opp med å refse kaptein Carin Koch og visekaptein Annika Sörenstam for dårlig ledelse. De skal ha foreslått at Tutta og Hull skulle gi bort hull 18 for å rette opp inntrykket. "Synd å se at hendelsen ble fulgt opp med svak coaching og lederskap".

Golf.se spurte sine lesere om Suzann burde ha gitt putten. 249 mente at Tutta gjorde rett, 71 feil.

Neppe helvete i USA

Den tidligere fotballproffen Dietmar Hamann kalte saken "Solheimgate". På Twitter skrev han: "Har noen noen gang tidligere sett mer usportslig opptreden enn hva Suzann Pettersen viste i morgenens Solheim Cup?".

Svaret er ja. I Solheim Cup på Loch Lomond i Skottland i 2000 satte Annika Sörenstam en bunkerslag rett i koppen. Så fikk hun beskjed fra USAs kaptein Pat Bradley om at det ikke hadde vært hennes tur til å slå! Hun måtte slå på nytt. Stor sportsånd?

Under Ryder Cup i USA i 1999 stormet de amerikanske spillerne den 18. greenen sammen med kjerringer med høyhælte sko før José Maria Olazabal skulle putte. Stor sportsånd?

Det er lurt å sjekke historiebøkene før man skal felle bombastiske dommer. Men manns minne er kort. Ofte bare et kvarters tid. Vi tror ikke Suzann Pettersen kommer til å bli lagt for evig hat i USA.

Det vi lurer mer på er: Ble Tutta en slags Dag-Eilev Fagermo som greide å tenne motspillerne gjennom sin opptreden?

I så fall bør USA heller takke henne enn å skjelle henne ut.

På forsiden nå