Dette er Tuttas mareritt i Solheim Cup

Suzann Pettersen er en suksess i Solheim Cup, men ikke på grunn av singlespillet.

- Nå har hun fått hvile på en av rundene, og det trenger hun, sier lagkaptein Carin Koch  Foto: Reuters

Saken oppdateres.

ST. LEON-ROT (Aftenposten): Tutta får to oppgaver lørdag. Først må hun og Charlie Hull prøve å redde poeng i utsatt fourball. Deretter trengs kanskje noe så sjeldent som en seier i single.

På syv forsøk har Tutta vunnet bare én singlematch i Solheim Cup. Tre har endt med tap og tre har endt med deling.

– Det tror jeg kommer av at Suzann ofte har spilt mye. Hun har vært sliten når vi har kommet til søndagen. Nå har hun fått hvile på en av rundene, og det trenger hun, sier lagkaptein Carin Koch, som har rekkefølgen for de 12 singlekampene nesten klart.

Begge kapteinene leverer inn rekkefølgen på spillerne – uten å vite om hverandres valg.

– Vi har snakket mye om det denne uken, og vi må han noen sikre spillere på slutten som kan avgjøre, fortsetter Koch, som ikke vil røpe hvem hun tenker på.

Selv ofret ikke Tutta mer enn ett minutt på pressen etter at fourballen ble avbrutt på grunn av mørket lørdag kveld.

– Singlestatistikken? Nei, jeg begynner ikke å tenke single før fourball er ferdig. Dette har vært en kul dag med mye golf, sa 34-åringen og hastet inn i klubbhuset.

Bare én seier

Suzann Pettersen er en individualist med sterk psyke, men har likevel gjort sin dårligste innsats i single. Syv matcher har gitt bare én seier. Den var til gjengjeld uhyre viktig. I thrilleren i Irland i 2011 ble Tutta satt opp mot vidunderbarnet som aldri ble helt voksen, Michelle Wie. Det endte med en opp til Tutta etter 18 hull. Og Europa vant oppgjøret 15–13. Seier til Wie ville ha gitt 14-14, og da ville USA ha beholdt pokalen — som vinner i 2009. Reglene er slik at utfordreren må ha 14,5 poeng for å overta pokalen.

Sluttspurt for historiebøkene

– Dette var en runde for historiebøkene, fastslo Tutta etter foursome sammen med Charley Hull på morgenrunden. Etter 11 hull var amerikanerne Paula Creamer og Morgan Pressel fire opp. Etter 14 var de tre opp, men så satte europeerne inn sluttspurten som minnet om Tuttas berømmelige opphenting i single i debutåret 2002. – Jeg hadde en fantastisk makker. Det var bare å be henne sikte på pinnen, skrøt en raus Tutta etter runden og kalte Hull spøkefullt for drittungen.

Den engelske jenta er bare 19, mens Tutta er 34. Hull returnerte skrytet.

– Suzann satte en birdie på det siste hullet som var helt fantastisk.

Da Tutta ble verdensberømt i 2002 var det av to grunner. Først hentet hun opp veteranen Michelle Redman som ledet med fem med fem igjen å spille i single. Deretter bannet Oslo-jenta på direkten på amerikansk TV – og så var det gjort. Siden har hun vært i vinden.

– Opphentingen Charlie og jeg gjorde er noe av det beste jeg har vært med på, kommenterte Tutta etter superspurten som etterlot Creamer og Pressel noe lamslåtte på det 18. hullet.

– Vi har sett Suzann gjøre sånne avslutninger før, men det var et tap som sved for Paula og Morgan, innrømmet USAs kaptein Juli Inkster.

Uvisst i fourball

Europa ledet 8–4 før fourball, men der ble bare en av fire matcher ferdig før mørket kom. USA vant den og leder i to andre, mens Europa leder en.

Charlie Hull og Tutta rakk å spille 15 hull. På det 15. kom de en ned. Hvis stillingene holder seg, vil Europa lede 9–7 før de 12 singlematchene.

Europa beholder pokalen med 14 poeng, utfordrer USA trenger 14,5. Fourballene påbegynnes igjen kl. 8.45, mens singlene begynner kl. 10.40. Hvem som skal møte hvem i single blir offentliggjort ti minutter etter at siste fourball er ferdig.

På forsiden nå