Elverum nær Champions League-skrell i tidenes norske håndballfest: - En utrolig dag for håndballen

Heiet frem av et rekordpublikum greide Elverum å ryste PSG-stjernene, men et sjokkresultat ble bare med drømmen.

Det ble bare nesten et håndballsjokk da Elverum inviterte til fest.   Foto: Geir Olsen

Saken oppdateres.

Elverum – Paris Saint-Germain 22–25 (9–13)

LILLEHAMMER: Det ble langt jevnere enn ventet i lørdagens håndballshow i Håkons Hall i Lillehammer. Med under ti minutter igjen var Elverum kun ett mål bak et stjernespekket Paris-lag. Nå ante 12.377 tilskuere en mulig sensasjon.

Men det ble bare nesten. PSG unngikk så vidt en real Champions League-smell i den mest besøkte håndballkampen på norsk jord noensinne.

– For en utrolig dag for håndballen og oss som klubb og by. Vi skal ikke glemme historien i alt dette. For seks år siden lå vi nede med brukket rygg og hadde over 4 millioner kroner i gjeld. I dag presser vi Paris Saint-Germain inn til døren foran 12.000 tilskuere. Det er heftig, sier Elverum-trener Michael Apelgren til Aftenposten.

På stillingen 21–22 trodde Apelgren at laget hans kunne gjøre det umulige mulig.

– Vi hadde faktisk muligheten, og vi bommet på noen gode sjanser mot slutten. Samtidig skal vi ikke glemme at vi spilte mot en verdensmålvakt. Det som er gøy å se, er hvordan vi kjemper sammen som lag, sier svensken.

Elverum-trener Michael Apelgren.   Foto: Geir Olsen

Fikk en pangstart

Feststemningen i OL-arenaen fra 1994 var høy lenge før avkast, og Elverum-spillerne responderte på direkten. Lukas Sandell ga vertene en pangstart ved å score kampens to første mål.

Paris Saint-Germain, som spilte uten en lyskeskadet Sander Sagosen, taklet dårlig motstanderens stormløp i åpningskvarteret. Da de franske gjestene fikk to kjappe utvisninger og lå under 4–6, tok PSG-benken grep og ba om timeout.

Det hjalp bortelaget til å summe seg. Paris-laget slo tilbake og ledet 13–9 til pause.

– Vi forventet at det ville bli tøft. Bortekamper i Champions League er vanskelige, sa Sagosen i pauseintervjuet.

Det ble satt publikumsrekord i norsk håndball da Elverum møtte PSG.  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Senket 20 år gammel rekord

Men få hadde spådd at Elverum skulle klare seg så godt som de gjorde. Selv ikke klubbledelsen.

– Dette er en kamp PSG skal vinne 99,5 av 100 ganger. Så stor forskjell er det på å ha flere hundre millioner i omsetning mot våre 30 millioner, sa daglig leder Mads Fredriksen i Elverum Håndball til Aftenposten før oppgjøret.

Også etter pause viste hjemmelaget seg fra en god side. Stortalentet Alexander Blonz reduserte umiddelbart til 10–13. En stund virket PSG å ha kontroll, men Elverum satte inn en sluttspurt ga et støkk i gjestene.

For snaut 20 år siden så 11.200 publikummere Norges håndballkvinner slå Frankrike i en høydramatisk VM-finale. Lørdag ble den norske rekorden utradert i samme hall. Ikke verst for en klubb som kommer fra et sted med 21.000 innbyggere.

– Det har til tider vært vanskelig å holde føttene på bakken. Man blir både litt stolt og kry. Det overrasker oss at det skulle bli så mye styr rundt kampen, sier Fredriksen.

Høyeste tilskuertall i norsk håndball

12.377: Elverum – PSG (28.09.2019)

11.200: Frankrike – Norge (12.12.1999)

10.185: Norge – Ungarn (10.12.2010)

6622: Norge – Serbia (30.11.2014)

Kilde: Norges Håndballforbund

Hysteritilstander

Til daglig spiller Elverum i Terningen Arena, som tar 2500 tilskuere. Det ble kjapt klart at det rådet et hysteri rundt den norske sluttspillmesteren da salget til PSG-kampen var i gang. Allerede den første kvelden var 8000 billetter revet bort.

Interessen var så stor at klubben så sitt snitt til å bygge midlertidige tribuner. Håkons Hall har i utgangspunktet en kapasitet på 11.600 tilskuere.

Sander Sagosen er imponert over entusiasmen Elverum har bygget opp over flere år.

– Det står respekt av det de har fått til. De har klart å samle folk fra hele landet og gjøre denne kampen til en stor «happening». Det er morsomt for norsk klubbhåndball, sier Sagosen.

Sander Sagosen måtte fra sidelinjen se lagkameratene sine i PSG slite mot Elverum.  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Første gang på øverste nivå

Trønderen skulle spille en hovedrolle i festen, men bare noen dager i forveien pådro han seg en lyskeskade.

– Det var en kamp jeg virkelig hadde sett frem til.

Elverum har flere sesonger bak seg i Champions League, men spiller i høst for første gang på øverste nivå i den gjeveste europacupen. Hedmarkingene står med null poeng etter tre kamper i puljespillet, mens PSG står med full pott.

Frankrikes pengestinne hovedstadsklubb har i flere år jaktet Europa-suksess, men har feilet hver gang. I det som er hans siste sesong for PSG, håper Sagosen at CL-pokalen endelig skal havne i Paris.

På forsiden nå