Endelig smiler gulljenta igjen: – Det var et slag i trynet

Silje Waade ble håndballyndling over natta da Norge vant EM. En ny kneskade satte henne på sidelinja i seks måneder, men nå smiler 23-åringen igjen etter en trøblete sesongstart.

Silje Waade og Marit Røsberg Jacobsen kjemper begge om en plass i VM-troppen i desember. Søndag imponerte Byåsen-duoen da Fredrikstad ble slått i serien, og mandag var de i godt humør da de ankom landslagssamlingen i Trondheim. Onsdag er det EM-kvalik mot Ukraina i Stjørdalshallen.   Foto: Marthe Hårstad

Saken oppdateres.

Søndag banket Byåsen årets serieoverraskelse Fredrikstad. Med årets første serietriumf i boks smilte Byåsen-duoen Silje Waade (23) og Marit Røsberg Jacobsen (22) ekstra bredt da de møtte opp til landslagssamling i Trondheim mandag formiddag.

Onsdag håper begge å være blant de 16 som spiller EM-kvalifisering mot Ukraina foran over 3000 tilskuere i Sjørdalshallen.

– Jeg føler meg privilegert som får representere verdens beste landslag, sier Silje Waade (23).

– Et slag i trynet

Byåsen-backen har bare 14 landskamper, men vant EM-gull i første forsøk i Sverige i desember. Samlingen på hjemmebane blir hennes første siden mesterskapstriumfen. Kneoperasjonen i vinter kom på et kjedelig tidspunkt.

– Etter å ha vært ute med to korsbåndskader, var det en motivasjonsboost å komme på landslaget. Det var et stort slag i trynet å bli skadet igjen i vinter, sier hun.

Silje Waade vant EM-gull i mesterskapsdebuten og bidra sterkt til triumfen i Sverige gjennom solid forsvarsspill.   Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Inngrepet i kneet gjorde betydde nye fire til seks måneder uten håndball. Skaden til tross, hun har lagt et stort press på seg selv i Byåsen-drakta. Å tape de tre første kampene var en nedtur. Og ni mål på fire kamper er en uttelling som er mye, mye svakere enn den skal være for hennes egen del. Ok forsvarsinnsats holder ikke.

– Jeg er nok min verste fiende når det gjelder å legge press på meg selv. Jeg føler at jeg er en av de med mest rutine nå som Ida Alstad er gravid. Skal vi fungere og nå de målene vi har satt oss i Byåsen, så må jeg være god, sier Waade.

Mørbanket

Byåsen-trener Arne Høgdahl har sagt til henne at hun må være tålmodig, men det er ikke så lett.

– Jeg har jo lyst til å bidra, og det er frustrerende når det sitter på trening, men ikke på kamp. Jeg må si at det nesten er litt flaut å se på skuddstatistikken min for Byåsen. Men mot Fredrikstad ble det fire mål, sier Waade fornøyd.

Samtidig minner hun seg på følgende:

– Jeg har bare vært i gang for fullt på håndballbanen i fire uker. Selv om jeg har trent løping og styrke etter operasjonen, så har jeg følt meg mørbanket etter gradvis flere håndballtreninger. Men med mer håndballspill går det bedre, og kneet tåler belastningen, sier Waade som trener 12 økter i løpet av ei uke når man regner med to kamper.

Selv om formen er på vei, tenker hun ikke på VM i desember.

Veien tilbake på håndballbanen har vært tøff for Silje Waade som ble kneskadet og operert i vinter. Mye alternativ trening har gjort fysikken god, men håndballformen har latt vente på seg. Nå ser den imidlertid ut til å være på gang.   Foto: Sebastian S. Bjerkvik

– Jeg tar en dag om gangen, og det er artig de at tar meg med. Nå håper jeg at jeg får spille mot Ukraina, sier Waade som vet at rollen hennes på landslaget er annerledes enn på klubblaget.

– Nora Mørk er i en klasse for seg offensivt. Det er bare for meg å suge til meg læring. Styrken min er at det ikke er så mange venstrehendte som står i forsvar. Det er der jeg har styrken min, og jeg kan også være med i kontringsfasen, sier Silje Waade.

Fikk du med deg denne?

Publikumsrekord

Når Waade og landslaget kommer til Stjørdal onsdag ettermiddag, kan Inger Lise Guldseth Augdal i arrangementskomiteen love skikkelig håndballfest. Det sørger seks håndballklubber i kommunen for.

– Vi er seks klubber som bidrar og planlegger arrangementet, og vi er stolt av entusiasmen og gleden som vises. Håndballaktiviteten i Stjørdal er økende i antall lag, og vi jobber godt med å gi spillerne både et sportslig spisset tilbud og et breddetilbud, sier Guldseth Augdal.

EM-kvalifiseringen er også en viktig forberedelse fram mot Euro 2020.

– Vi får med oss ungdommer som kan bli gode på arrangement. Vi skal ha en god arrangørstab i 2020, fastslår hun.

Ove Grubba, leder for marked og arrangement i Håndball Region Nord, registrerer at Norge-Ukraina betyr ny publikumsrekord i Stjørdalshallen med cirka 3000 tilskuere, 300 flere enn da Norges herrelag spilte i hallen mot Tyrkia i 2012.

– I Stjørdalshallen er det cirka 2000 nummererte sitteplasser. I tillegg er det plasser på galleriet. Vi kunne solgt over 5000 billetter hvis det hadde vært kapasitet til det, mener Grubba.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå