For 16 måneder siden ble dette bildet tatt. Søndag sto Tiger Woods bak et av tidenes comeback

Tiger Woods (42) er blitt fulgt av skandaler og skademareritt. Da det var som verst, lurte han på om han noen gang ville være i stand til å leke med sine egne barn.

Natt til 29. mai 2017 ble Tiger Woods arrestert. Bildene av den omtåkede idrettsstjernen gikk verden rundt. Søndag vant han sin første turnering på over fem år.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Saken oppdateres.

«Er det slik resten av livet kommer til å bli? Dette kommer til å bli tøft.»

Da Tiger Woods satt foran pressen i Atlanta, USA, natt til mandag norsk tid, etter å gjennomført det mange beskriver som et av tidenes comeback i idrettsverdenen, var det naturlig å tenke tilbake.

Golfstjernen repeterte tankene han hadde tenkt da det meste så mørkt ut.

Ville han være i stand til å gå, stå, sitte eller ligge uten enorme smerter? Ville han være i stand til å leke med sine barn?

For 18 måneder siden slet Woods med å komme seg ut av sengen.

Søndag gikk han helt til topps i PGA-turneringen The Tour Championship.

Bildene av publikumshavet som slapp inn på banen og fulgte ham mot det siste hullet, som nærmest bar ham frem, vil bli husket lenge.

– Jeg kan nesten ikke tro det, sa Woods mens han kjempet for å holde tårene tilbake.

Barna var motivasjon

Over fem år etter forrige seier. Fire operasjoner. Nå er Tiger Woods tilbake.

42-åringen har pekt på barna som en motivasjon på veien tilbake mot verdenstoppen. Han ville ikke at datteren Sam (11) og sønnen Charlie (9) skulle huske faren som en «YouTube-golfer».

– Nå vet de hva faren deres kan gjøre på en golfbane, sa Woods etter søndagens triumf.

Tiger Woods hadde et hav av tilskuere i ryggen på vei mot sistehullet.   Foto: Christopher Hanewinckel / Reuters

– Ofte har de forbundet golf med smerte fordi det gjorde vondt hver gang jeg spilte. Nå ser de gleden og hvor gøy det er for meg å være i stand til å gjøre dette igjen, sa han.

Fredrik Kracht, golfekspert i Viasat roser Woods’ mentale evner.

– At han har klart å komme tilbake fra den gjørmen han var i, står det vanvittig respekt av.

Tiger Woods vant for første gang på over fem år.  Foto: John David Mercer / Reuters

Alt raknet

Ydmyket. Latterliggjort. Avskrevet.

Det er mange som har ment mye om Tiger Woods de siste årene.

Han var stjernen som bergtok golfverdenen. Han dominerte. Han fikk spillet til å se lett ut. Han virket ustoppelig.

Og utenfor banen ble han beskrevet som «Mr. Clean».

Men så raknet alt. Plutselig sto Woods i sentrum av en utroskapsskandale. Høsten 2009 kom det frem at han hadde vært utro mot sin svenske kone, Elin Nordegren, med en rekke kvinner.

Det endte i skilsmisse, sponsorflukt og pause fra golfen.

– Jeg trodde jeg kunne komme unna med alt. Jeg følte at jeg hadde jobbet hardt hele livet, og at jeg fortjente å nyte fristelsene rundt meg, sa Woods i en offentlig beklagelse.

Woods kom tilbake. Han vant igjen. Men så begynte skademarerittet.

Tidslinje: Oppturene og nedturene

August 1996: Blir proff etter en enestående tid som amatør. Kåret som årets debutant (Rookie of the Year) på PGA-touren.

April 1997: Vinner som 21-åring Masters og sin første av 14 majortitler. Han er den yngste som har vunnet turneringen. To måneder senere inntar han for første gang posisjonen som verdensener.

Juni 2000: Vinner US Open på Pebble Beach-banen med et rekordstort forsprang på 15 slag. Triumferer også i British Open og PGA-mesterskapet. Han blir dermed den femte spilleren i golfhistorien som har vunnet alle fire majors.

April 2001: Vinner Masters for annen gang og fullfører «Tiger Slam» som den første til at være regjerende mester i alle fire majorturneringer samtidig.

April 2002: Forsvarer med suksess Masters-tittelen. I juni vinner han for annen gang US Open.

September 2004: Vijay Singh vipper Woods ned fra førsteplassen på verdensrankingen. Det skjedde etter at Woods hadde toppet listen 264 uker i strekk.

April 2005: Vinner Masters og senere også British Open. Dermed slutter han seg til Jack Nicklaus som de eneste til å vinne alle fire majorturneringer minst to ganger.

Mai 2006: Woods far, Earl, dør i en alder av 74 år. Måneden etter vinner Woods British Open.

Juni 2008: To måneder etter en kneoperasjon vinner han US Open. Det er hans 14. og hittil siste majorseier. Knetrøbbel gjør at han trekker seg fra resten av sesongen.

Februar 2009: Gjør comeback. Ni måneder senere kommer det frem at han har hatt flere utroskapsaffærer, og det resulterer i en skilsmisse fra svenskfødte Elin Nordegren. Woods tar en pause på ubestemt tid for å få styr på livet sitt.

April 2010: Vender tilbake til golfsirkuset i Masters-turneringen. Der ender han på fjerdeplass.

Mars 2014: Blir skadet i en turnering og gjennomgår en ryggoperasjon.

Fra 2015 til januar 2018: Blir operert ytterligere tre ganger for å få bukt med ryggsmertene som flere ganger tvinger ham til å trekke seg fra turneringer og ta lange avbrekk.

Mai 2017: Blir i Florida arrestert etter mistanke om å ha kjørt bil i påvirket tilstand.

Januar 2018: Gjør comeback på PGA-touren med en 23.-plass i sin første turnering. Legene har klart å fjerne ryggsmertene.

September 2018: Får en plass på USAs lag til Ryder Cup. Følger opp med seier i PGA-tourmesterskapet i Atlanta. Det var hans første triumf på over fem år.

(NTB)

Ble arrestert

Våren 2017 kjentes ryggsmertene uutholdelige ut. Woods skulle gjennom en fjerde operasjon, men ante ikke om han noensinne ville bli kvitt smertene.

Operasjonen ble beskrevet som en suksess. Håpet var at det var begynnelsen på veien vekk fra smertene og tilbake mot golfbanen. Men først skulle det bli verre.

Natt til 29. mai i fjor ble en Mercedes stoppet av en politibetjent nær Woods’ hjem i Florida. Bilen sto midt i veien med motoren på.

Bak rattet satt Woods. Han sov.

Natt til 29. mai 2017 ble Tiger Woods arrestert.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Woods ble vekket av politibetjentens banking mot bilvinduet. Han fomlet seg frem til knappen som åpnet vinduet, og brukte tid på å oppfatte beskjedene han fikk.

Utenfor bilen greide han ikke å gå på en rett linje.

Senere ble det publisert videoer av en tydelig omtåket Woods fra arresten. Grunnen skulle vise seg å være at Woods var påvirket av fem forskjellige narkotiske midler.

– Jeg vil at publikum skal vite at alkohol ikke var involvert. Det som skjedde, var en uventet reaksjon på foreskrevne medisiner. Jeg kan ikke forstå at blandingen av medisiner hadde påvirket meg så sterkt, sa Woods.

Politiet friga bilder av Tiger Woods.  Foto: HANDOUT / Reuters

Peker på vendepunkt

Til tross for at den fjerde operasjonen ble etterfulgt av arrestasjon og en ny offentlig ydmykelse, er det den som trekkes frem som vendepunktet av Woods.

Da han begynte på comebacket i desember i fjor, var han nummer 1199 på verdensrankingen.

Så begynte han klatringen, og utover dette året har ikke lenger den 80. PGA-seieren i karrieren virket så langt unna.

Søndag kom den, selv om turneringen ifølge ekspertene er blant de enklere å vinne fordi det bare er 30 som stiller til start. De fleste av de beste var riktignok med.

Woods har vært rammet av skandaler, men fikk likevel enorm støtte på vei mot seieren.

Tiger Woods hadde god grunn til å glise søndag.  Foto: John David Mercer / Reuters

Seermagnet

Ifølge Viasats Fredrik Kracht har han «betydd alt» for golfsporten. Han trekker frem turneringen PGA Championship i august.

– Jeg får frysninger bare av å snakke om det. Da var det gamle brølet fra publikum tilbake. Det kom hver gang han gjorde noe bra.

– Utfordrerne hans på 20–22 år som ikke opplevde ham i storhetstiden, fikk for alvor merke hvordan det er å spille på samme bane som ham.

Tiger Woods skaper interesse.  Foto: Christopher Hanewinckel / Reuters

Tiger Woods er en magnet som klistrer folk til TV-skjermene. CBSs seertall fra sisterunden av PGA Championship i august var de høyeste siden 2009, ifølge Forbes.

Woods vant den avsluttende PGA-turneringen søndag, men det var Justin Rose som vant sammenlagt. Dermed håvet han inn 10 millioner dollar i prispenger, drøye 81 millioner norske kroner.

Likevel handlet spørsmålene i etterkant om Woods.

– Jeg tror vi alle har ventet på at han skal vinne, og vi har alle ønsket at det skal skje, sa Rose.

Kilder: New York Times, The Guardian, The Times, boken «Tiger Woods».

På forsiden nå