Golflegenden Tiger Woods vant US Masters og tok sin første majorseier siden 2008

Tiger Woods er definitivt tilbake som golfkonge. Søndag gikk han seirende ut av thrilleren i US Masters og vant sin første majorturnering på nesten 11 år.

Tiger Woods vant US Masters søndag. Det var hans første majorseier siden 2008.   Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

En hel golfverden har i godt over et tiår ventet på søndagens store øyeblikk på den sagnomsuste Augusta-banen. For første gang siden 2005 vant Woods retten til å kunne ikle seg den ikoniske grønne jakken, som er det synlige beviset på seier i US Masters.

Tidslinje for golflegenden Tiger Woods

Ryggproblemer har truet med å sette en stopper for Tiger Woods' golfkarriere. Søndag kunne han juble for seier i US Masters og sin første majortriumf siden 2008.

Her er et utvalg av opp- og nedturer i den amerikanske golflegendens karriere:

* August 1996: Blir proff etter en enestående tid som amatør. Kåret som årets debutant (Rookie of the Year) på PGA-touren.

* April 1997: Vinner som 21-åring US Masters og sin første av 15 majortitler. Han er den yngste som har vunnet turneringen. To måneder senere inntar han for første gang posisjonen som verdensener.

* Juni 2000: Vinner US Open på Pebble Beach-banen med et rekordstort forsprang på 15 slag. Triumferer også i British Open og PGA-mesterskapet. Han blir dermed den femte spilleren i golfhistorien som har vunnet alle fire majors.

* April 2001: Vinner US Masters for annen gang og fullfører «Tiger Slam» som den første til at være regjerende mester i alle fire majorturneringer samtidig.

* April 2002: Forsvarer med suksess US Masters-tittelen. I juni vinner han for annen gang US Open.

* September 2004: Vijay Singh vipper Woods ned fra førsteplassen på verdensrankingen. Det skjedde etter at Woods hadde toppet lista 264 uker i strekk.

* April 2005: Vinner US Masters og senere også British Open. Dermed slutter han seg til Jack Nicklaus som de eneste til å vinne alle fire majorturneringer minst to ganger.

* Mai 2006: Woods far, Earl, dør i en alder av 74 år. Måneden etter vinner Woods British Open.

* Juni 2008: To måneder etter en kneoperasjon vinner han US Open. Knetrøbbel gjør at han trekker seg fra resten av sesongen.

* Februar 2009: Gjør comeback. Ni måneder senere kommer det fram at han har hatt flere utroskapsaffærer, og det resulterer i en skilsmisse fra svenskfødte Elin Nordegren. Woods tar en pause på ubestemt tid for å få styr på livet sitt.

* April 2010: Vender tilbake til golfsirkuset i US Masters-turneringen. Der ender han på fjerdeplass.

* Mars 2014: Blir skadd i en turnering og gjennomgår en ryggoperasjon.

* Fra 2015 til januar 2018: Blir operert ytterligere tre gange for å få bukt med ryggsmertene som flere ganger tvinger ham til å trekke seg fra turneringer og ta lange avbrekk.

* Mai 2017: Blir i Florida arrestert etter mistanke om å ha kjørt bil i påvirket tilstand.

* Januar 2018: Gjør comeback på PGA-touren med en 23.-plass i sin første turnering. Legene har klart å fjerne ryggsmertene, og Woods beskriver seg selv som «et vandrende mirakel».

* September 2018: Får en plass på USAs lag til Ryder Cup. Følger opp med seier i PGA-tourmesterskapet i Atlanta. Det er hans første triumf på over fem år.

* April 2019: Står igjen som vinner av US Masters. Det er hans første majortriumf på nesten 11 år.

Det ble en uhyrlig spennende avslutning. Med seks hull igjen var Woods i delt ledelse med Francesco Molinari og Xander Schauffele. Etter en rå innspurt (tre birdier på fire hull) ledet Woods med to slag da to hull gjensto.

43-åringen holdt akkurat nervene i sjakk. Tross en bogey på siste hull ble det Woods-seier med ett slags margin til Dustin Johnson, Brooks Koepka og Schauffele. Dermed kunne han juble for sin første majorseier siden juni 2008.

Molinari var i føringen før siste runde. Han var da to slag foran Woods og Tony Finau, men italieneren sprakk skikkelig mot slutten og spilte seg ut av seierskampen.

Det er femte gang Woods vinner US Masters. Den første kom i 1997. Med søndagens seier tok golfikonet seg opp i 15 majortriumfer totalt. Siden forrige seier har han vært gjennom en rekke nedturer både privat og på golfbanen.

Fakta om Tiger Woods

Fakta om den amerikanske golfstjernen Tiger Woods:

* Fullt navn: Eldrick Tont Woods

* Født 30. desember 1975 (43 år)

* Høyde: 185 cm.

* Ble profesjonell golfspiller i 1996.

* 81 seirer på PGA-touren.

* 15 majortitler.

* Har vunnet US Masters fem ganger (1997, 2001, 2002, 2005, 2019), US Open tre ganger (2000, 2002, 2008), British Open tre ganger (2000, 2005, 2006) og PGA-mesterskapet fire ganger (1999, 2000, 2006, 2007).

* Aktuell: Vant søndag US Masters og tok sin første majortittel siden juni 2008.

En vond skilsmisse og flere ryggoperasjoner gjorde at han ble satt kraftig tilbake. I tillegg ble han arrestert i april 2017 etter at han ble funnet sovende bak rattet. Da hadde han stoppet i veikanten og satt på varselblinkerne. Golfesset forklarte at han fått en uventet reaksjon på smertebehandlingen. Tre uker senere ble han innlagt på et behandlingssenter for rusproblemer.

Men det siste året har pilene pekt oppover.

(©NTB)

På forsiden nå