Derfor fortjener Kari Aalvik Grimsbø trøndersk idretts høyeste utmerkelse

Når Kari Aalvik Grimsbø får Olavstatuetten, er det gått nesten to år siden sist noen ble funnet verdig.

Kari Aalvik Grimsbø vant sitt femte EM-gull og sin niende mesterskapsmedalje totalt da Norge vant sin sjuende EM-tittel i Gøteborg sist helg.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Kombinertløperten Jørgen Graabak var den forrige vinneren. Han fikk statuetten etter at han vant gull både individuelt og i lagkonkurransen under OL i Sotsji.

Ingen norsk jente har vunnet flere internasjonale titler i håndball enn Kari Aalvik Grimsbø. Gjentatte ganger har hun personliggjort begrepet «levende vegg». I sommer ble hun kåret til OLs beste keeper, som hun ble i 2012, og i det nettopp avsluttede EM spilte hun en avgjørende rolle i finalen. I VM-finalen mot Nederland i 2015 hadde hun en redningsprosent på over 50. Karis prestasjoner rekker.

Vi bor i en landsdel der det stadig fostres nye utøvere som tar seg helt til topps i internasjonal idrett. Listen over vinnere av Olavstatuetten oppsummerer det beste i trøndersk idrett, og der hører Kari Aalvik Grimsbø med.

Juryen er litt gjerrig når det gjelder å dele ut statuetten til utøvere i lagidretter, fordi den normalt deles ut til utøvere i individuell idrett. De lagspillerne som får den må stå frem med ekstraordinære prestasjoner, som forbilder eller som pionerer. Tidligere har Sissel Buchholt, Trine Haltvik og Marit Malm Frafjord fått den blant våre mange, dyktige håndballjenter.

Olavstatuettens vinnere

1960: Rosenborg Ballklub

1962: Toralf Engan

1966: Harald Grønningen.

Gjermund Eggen.

Bjørn Wirkola.

1968: Magnar Solberg.

Magne Thomassen.

1970: Ingrid Hadler.

Stig Berge.

1972: Pål Tyldum.

Knut Knudsen.

1974: Magne Myrmo.

Svein Erik Paulsen.

1975: Oddvar Brå.

Bodø/Glimt.

1976: Hjalmar Andersen.

Jan Egil Storholt.

1978: Erik Håker.

1980: Cato Zahl‑Pedersen.

1981: Frode Rønning.

Ingrid Kristiansen.

Odd Iversen.

1982: Berit Aunli.

Tom Sandberg.

1983: Rolf Falk‑Larssen.

1985: Grete Ingeborg Nykkelmo.

Sissel Buchholdt.

Torkil Berg.

1989: Trond Einar Elden.

1991: Terje Langli

Sverre Brandhaug

1993: Sture Sivertsen

Rune Bratseth

1994: Sven-Tore Jacobsen

Nils Arne Eggen

1995: Tommy Ingebrigtsen

Tone Haugen

Vebjørn Rodal

1998: Trine Haltvik

2001: Tor Arne Hetland

2002: Frode Estil

2003: Marit Bjørgen

2004: Roar Ljøkelsøy

Bjørnar Valstad

2006: Roar Strand

2007: Lars Berger

2008: Emil Hegle Svendsen

Marit Breivik

Nina Solheim

2009: Petter Northug

2010: Tora Berger

Nils Erik Ulset

2011: Torstein Horgmo

Therese Johaug

Anders Bardal

2012: Marit Malm Frafjord

Ole Gunnar Solskjær

2014: Jørgen Graabak

2016: Kari Aalvik Grimsbø

Det er ikke bare den forbløffende reaksjonsevnen og den høye redningsprosenten som imponerer ved Kari Aalvik Grimsbø. Vi har nettopp vært gjennom et mesterskap der vi som TV-seere har kunnet observere det nære samarbeidet mellom jevnbyrdige norske keeperne som konkurrerer om plassen på laget. De støtter, gir råd og gleder seg med hverandre når de lykkes. For meg ser det ut som alle på dette laget skaper ny energi gjennom gleden ved å lykkes. Keeperne er intet unntak, det er da det slår meg at målvakter - og utespillere for den saks skyld - i andre idretter, kan ha mye å lære av Kari Aalvik Grimsbø og Silje Solberg.

Kari Aalvik Grimsbø opplever stor nytte av å jobbe tett i team. Under EM samarbeidet hun nært og godt med Silje Solberg og bidro til at Norge hadde mesterskapets beste keeperduo.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siden Kjerstin Andersen var norsk matchvinner i jevne kamper på 80-tallet, har Norge påfallende ofte hatt den beste keeperen. Vi hadde Cecilie Leganger, Heidi Tjugum, Kathrine Lunde og nå er det Kari fra Børsa.

En av forklaringene kan være at keeperen har høy status i Norge. Håndballkeeperen omtales ofte som lagets viktigste spiller. Derfor står gjerne store idrettstalenter i Norges mål, talenter som kunne lykkes i flere posisjoner så vel som andre idretter. I tillegg til de fysiske forutsetningene må keeperen også ha sterk psyke, slik Kari Aalvik Grimsbø beviser ved stadig vekk å stå frem i de viktigste kampene.

Adresseavisen deler ut Olavstatuetten. Utmerkelsen deles ut bare når en kandidat har gjort seg verdig. Vi kommer tilbake til tid og sted for selve utdelingen.

På forsiden nå