Statistikken er lovende: Tutta taper ikke to på rad

Bare én gang har Suzann Pettersen tapt en åpningsmatch i Solheim Cup. Og bare i en av syv turnering har hun tapt to matcher på rad.

Suzann Pettersen under trening foran Solheim Cup 2015 på St. Leon-Rot i Baden-Württemberg, golfbanen like utenfor Mannheim i Syd-Tyskland.   Foto: FOTO: STEFAN VON STENGEL, SOLHEIM CUP

Saken oppdateres.

ST. LEON-ROT (Aftenpsten): Hvis Tutta har tro på statistiske tendenser, har hun også tro på seier i Solheim Cup i Tyskland lørdag.

En tydelig overrasket Pettersen tok noen få ord med pressen etter at hun av den svenske lagkapteinen Carin Koch ble vraket fra andre runde på St. Leon-Rot.

– Carin har satt opp et system hvor vi rullerer. Nå en spiller roterer, så roteres hele systemet, forklarte Tutta, som har tro på at hun skal spille både foursome og fourball lørdag.

Sammen med Anna Nordqvist skulle Tutta utgjøre Europas stridsvogn i åpningsmatchen for å gi laget det viktige løftet. De to er henholdsvis nummer 12 og åtte på verdensrankingen.

Den samme planen hadde nok USAs lagkaptein Juli Inkster, som satte opp rutinerte Morgan Pressel og Paula Creamer. Amerikanerne spilte ikke spesielt godt, men unngikk tabbene som Nordqvist og Pettersen gjorde. Dermed 3/2 til "stars and stripes" (hadde vunnet tre hull mer med to hull igjen å spille).

– De knuste oss, lød Tuttas nådeløse oppsummering. Også Nordqvist beklaget sitt spill.

– Jeg burde ha gitt Suzann noen bedre birdiesjanser.

Spiller sjelden alle fem

Solheim Cup består av fem matcher: Foursome og fourball både fredag og lørdag – og singlematchee søndag. Det hører med til sjeldenhetene at en spiller får delta i alle fem. Tutta var med på alle i 2003 og 2009, og siste gang gikk det riktig ille. Da vant hun bare ett av oppgjørene og gjorde sin dårligste Solheim noen gang.

– Planen var at alle skulle få komme i gang første dag, forklarte Carin Koch, som satte ut Catriona Matthew. Det selv om hun vant sin foursome sammen med Sandra Gal og kom opp i 17 Solheim-poeng totalt gjennom historien. Dermed tangerte 46-åringen Tutta.

Også taperballen med Karin Icher og Azahara Muñoz fikk fri etter morgenøkten, som endte 2–2 mellom kontinentene.

Svensk stjerneskudd

Hele uken før Solheim Cup startet ville svensk presse vite om Anna Nordqvist og Caroline Hedwall skulle spille sammen, slik de gjorde så suksessfullt i 2013. Da fikk debutanten Hedwall spille alle fem matchene, og hun ble den første i Solheims historie som også vant alle fem. To av seirene kom i foursome sammen med Nordqvist.

– Dette er bare første dagen. La oss prate om det på søndag. Vi er alle europeere og ser ikke på oss som ulike nasjonaliteter. Jeg har tatt ut de spillerne som jeg tror fungerer best, svarte Koch til golf.se. Men allerede på gårsdagens andre økt, fourball, hadde hun plassert Hedwall og Nordqvist sammen – og duoen kvitterte med å spille Creamer/Pressel ut av banen og vinne 4/3. Også den engelske 19-åringen Charlie Hull leverte en strålende søknad om å få spille mer. Først vant hun morgenøkten. Så fortsatte hun sammen med 40-åringen Gwladys Nocera og slo Alison Lee/Angela Stanford 3/2, slik at Europa ledet 4–2 da mørket kom krypende i Syd-Tyskland.

Spansk drømmeslag

De to siste matchene måtte avbrytes på grunn av mørke og skal fullføres fra klokken 7.45 lørdag.

Carlota Ciganda kommer i alle fall tilbake med en godfølelse. Fra ca. 150 meter satte den spanske jenta ballen med backspinn i koppen og dermed eagle.

— Det er det beste slaget jeg har slått i hele mitt liv – og tenk å gjøre det på det 17. hullet i Solheim Cup, sa en gledesstrålende Ciganda. På hullet før hadde Cigandas partner Melissa Reid en birdie, og dermed hadde Europa utlignet USAs 2/0-ledelse, og lagene står likt før det 18. hullet.

I den siste matchen mellom Caroline Masson/Sandra Gal og Gerina Piller/Brittany er Europa en opp etter 15 hull.

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen (34)

Født 7. april 1981

Spiller på det europeiske Solheim Cup-laget for åttende gang.

Har flere ganger vært nummer to på verdensrankingen.

Har syv seire i Ladies European Tour og 15 seire i LPGA-touren.

Fakta

Solheim Cup spilles annethvert år i USA og Europa. Lagene består av 12 spillere. Åtte av dem er i aksjon samtidig i foursome og fourball, mens alle 12 spiller de avsluttende singlematchene søndag.

Foursome: To tomannslag spiller mot hverandre og slår på ballen annenhver gang.

Fourball: To tomannslag spiller på hver sin ball, men bare den beste scoren pr. hull teller.

Tuttas Solheim-statistikk ser slik ut etter gårsdagen (antall starter-seier-deling tap):

Foursome: 13: 6-2-5

Fourball: 10: 7-1-2

Singler: 7: 1-3-3

På forsiden nå