Tutta skapte raseri i Solheim Cup

Suzann Pettersen kan ha blitt hatobjektet blant amerikanerne etter kontroversiell episode i Solheim Cup.

Suzann Pettersen og caddien ble sentral under en kontroversiell situasjon i Solheim Cup. 

Saken oppdateres.

ST. LEON-ROT (Aftenposten): USA-kaptein Juli Inktser lukket øynene og så vekk i oppgitthet etter at det 17. hullet i fourball ble avgjort på en misforståelse. Og Alison Lee, som hadde bommet på en birdieputt, bare måpte.

Hendelsen forløp slik: Brittany Lincicome hadde slått utslaget i vannet og var ute av spill. Charely Hull og Suzann Pettersen lå på greenen etter to slag. Det samme gjorde Lee, som lå nærmest. Hull misset sin langputt. Deretter bommet Tutta på sin birdieputt fra fem meter, men var så nærme hullet at amerikanerne ga henne parputten.

Så puttet Lee fra fire meter og bommet. Ballen rullet 40 centimeter forbi. Det er vanligvis en avstand hvor man i matchspill gir hverandre putten, som det heter på golfspråket. Man slipper å sette den. Men ingen kan plukke opp ballen før motstanderen har gitt tillatelse. Lee plukket opp ballen uten at noen hadde gitt henne den. Dermed vant Europa hullet.

— Burde du ha gitt henne putten, Tutta?

— Nei, ikke på det punktet, svarte Oslo-jenta bestemt da Aftenposten stilte henne spørsmålet før hun etter diskusjoner med tre av Europas ledere hastet inn i klubbhuset.

Blir dagens hete tema

Episoden kommer garantert til å bli snakkisen på resten av Solheim Cup, og det er Tutta som kommer til å bli amerikanernes hakkekylling. Charley Hull gikk nemlig vekk fra greenen etter at Lee hadde puttet. Med andre ord med et kroppsspråk som tilsa at «den får hun».

Tutta og caddien ble stående igjen, og så sa Tutta fra til dommeren at hun ikke hadde gitt bort putten. Amerikanerne sto uforstående igjen.

Også på sosiale medier ble episoden heftig diskutert.

Den kjente TV-personligheten Piers Morgan skrev «Nei, nei, nei Suzann Pettersen. Det er ikke slik du vinner i golf, selv ikke mot amerikanere. Trekk det tilbake, eller vær for alltid besudlet», skrev briten på Twitter.

Dietmar Hamann, tidligere tysk fotballstjerne som blant annet vant Mesterligaen med Liverpool, kaller det hele for «Solheimgate».

Han spør om noen «noen gang har sett en mer usportslig oppførsel enn Pettersen viste i dag tidlig».

Andy Dunn, kommentator i Sunda Mirror og formann i foreningen for engelske fotballjournalister, sammenligner Tutta med Chelseas utskjelte spiss Diego Costa. Han fikk fotballverden til å rase lørdag med kontroversiell oppførsel i kampen mot Arsenal.

Dunn skriver at han «ikke trodde noen kunne bli mer skurk enn Costa denne helgen, men Suzann Pettersen klarte det akkurat».

Heftige diskusjoner

Episoden førte til hektiske diskusjoner i den europeiske ledelsen, med blant andre de tidligere storspillerne Carin Koch (kaptein) og Annika Sörenstam (visekaptein)

På det siste hullet ble matchen avgjort da Lincicome bommet på sin birdieputt. Hun ga da Hull hennes birdieputt slik at matchen endte 2/0 til Hull og Pettersen. Hadde Lee fått putten hun hadde fortjent, ville matchen trolig endt med deling. Lee gikk gråtende av banen.

– Er det slik de vil spille, skal de få det slik, sa USA-kaptein Juli Inkster.

– Det kan se ut til at hele laget gikk mot henne, men at hun (Tutta) sto på sitt, sa Eurosport-ekspert Henrik Bjørnstad om dramaet.

"Jeg er glad jeg ikke er en del av det europeiske laget", skrev veteranen Laura Davies på Twitter.

Diskusjonen går heftig over hele verden, og det vil den gjøre i lang tid.

Hvordan blir Tuttas standing i USA etter dette?

Tutta nektet å rette opp

Mens kritikken haglet mot Tutta, fikk hun støtte fra caddien til Charlie Hull, Gary Wildman.

— Vi sto og diskuterte om vi skulle gi bort putten, og så plukket Alison bare opp ballen, sier Wildman og gir Tutta full støtte i at hun meddelte dommeren at hun ikke hadde gitt bort putten.

Charlie Hull derimot begynte å gråte på den 18. greenen og var tydelig av den oppfatning av at debutanten Lee burde ha fått putten.

Visekaptein Annika Sörenstam, som selv fikk kjeft for å ha brutt reglene lørdag, diskuterte med kaptein Carin Koch om de kunne gi bort putten på det 17. hullet i etterkant. Men det er i mot reglene. Da foreslo svenskene at Tutta og Hull skulle gi bort det 18. hullet for å vise sportsånd. Dette skal Tutta ha nektet med den begrunnelsen at det ville aldri USA ha gjort.

Singlematchene

Med Tutta-saken gikk Europa til de 12 singlematchene med 10-6-ledelse.

Der ble oppsettet slik, med USA nevnt først:

Lexi Thompson - Carlota Ciganda

Morgan Pressel - Catriona Matthew

Brittany Lang - Melissa Reid

Alison Lee - Gwladys Nocera

Gerina Piller - Caroline Masson

Stacy Lewis - Anna Nordqvist

Lizette Salas - Azahara Muños

Angela Stanford - Suzann Pettersen

Cristie Kerr - Charley Hull

På forsiden nå