USA slo brutalt tilbake etter Tutta-bråket: – Amerikanerne hatet oss

USA vant Solheim Cup i golf. Det skjedde etter en meget dramatisk søndag. – Det var full isfront, sier Suzann Pettersen.

Suzann Pettersen har vært i hardt vær under Solheim Cup i dag. Til slutt vant USA mot Europa.  Foto: Reuters

Saken oppdateres.

ST. LEON-ROT (Aftenposten): Suzann Pettersen var i fokus hele dagen på avslutningen av Solheim Cup. Først reddet hun et poeng på en misforståelse. Så tapte hun mot antatt svake Angela Stanford i single. Og pokalen glapp for Europa.

Mye handlet om Tutta under siste dag av Solheim Cup. Først da lørdagens fourball skulle avsluttes søndag morgen. Så i singlematchen mot Angela Stanford.

Angela Stanford hadde satt en negativ rekord for USA før hun måtte Tutta i single. Ni tap på rad hadde den amerikanske veteranen i de forskjellige spilleformene i Solheim Cup. Men kanskje episoden med Tutta tente hele det amerikanske laget?

I alle fall tok Stanford en ledelse på tre hull i matchspillet mot Oslo-jenta, men Tutta svarte i kjent stil. Tre birdier på fire hull gjorde at de sto likt etter 14 hull. Så slo Stanford tilbake med birdie på det neste, et par par tre hull, der Tutta traff hullkanten på sitt forsøk. Stanford gjorde en ny birdie på det 16 – hennes sjette for dagen.

På det 17. hadde Tutta en birdiesjanse fra greenkanten, men bommet og da var det opp til Sandra Gal å vinne de fire siste hullene mot Paula Creamer. Det greide hun som ventet ikke. Dermed vill amerikansk jubel for første seier på europeisk gress siden Halmstad 2007. ## Isfront på banen

Publikum og TV-seere la kanskje ikke merke til det, men det var isfront mellom de to lagene ute på St. Leon-Rot.

– Det var ingen amerikanere som snakket med oss. Vi var full forberedt på isfront, de hatet jo oss. Men det var de som gjorde feil, ikke oss, sa Tutta da hun ble intervjuet av Eurosport Norge rett etter at turneringen var avgjort.

– Det har vært veldig tydelig hele uken. Skal man få en putt, må den ha blitt gitt bort. Jeg holdt kjeft og Charley holdt helt kjeft. Det var ikke en putt som var gimmie på det tidspunktet. Det er fint at hun trodde hun hadde fått den, sier Tutta som nekter for at hun opptrådte usportslig:

– Det var ikke en «gimmie» på det tidspunktet. Jeg synes det var helt rett å la den ballen ligge, sa Tutta som hadde dette å si om matchen mot Stanford.

— Amerikanerne spilte bra i ettermiddag. Jeg prøvde å få matchen min tilbake, men så gjorde hun to kjappe birdier. Da var det tøft. Kjipt å tape med et halvt poeng, oppsummerte 34-åringen.

Hard kritikk mot Tutta

USA-kaptein Juli Inktser lukket øynene og så vekk i oppgitthet etter at det 17. hullet i fourball ble avgjort på en misforståelse. Og Alison Lee, som hadde bommet på en birdieputt, bare måpte.

Hendelsen forløp slik: Brittany Lincicome hadde slått utslaget i vannet og var ute av spill. Charely Hull og Suzann Pettersen lå på greenen etter to slag. Det samme gjorde Lee, som lå nærmest. Hull misset sin langputt. Deretter bommet Tutta på sin birdieputt fra fem meter, men var så nærme hullet at amerikanerne ga henne parputten.

Så puttet Lee fra fire meter og bommet. Ballen rullet 40 centimeter forbi. Det er vanligvis en avstand hvor man i matchspill gir hverandre putten, som det heter på golfspråket. Man slipper å sette den.

Men ingen kan plukke opp ballen før motstanderen har gitt tillatelse. Lee plukket opp ballen uten at noen hadde gitt henne den. Dermed vant Europa hullet.

- Burde du ha gitt henne putten, Tutta?

— Nei, ikke på det punktet, svarte Oslo-jenta bestemt da Aftenposten stilte henne spørsmålet før hun etter diskusjoner med tre av Europas ledere hastet inn i klubbhuset.

Avgjort på siste flight

USA har ti spillere på verdensrankingen som er foran Europas tredje beste. Amerikanerne var derfor favoritter i single – som de alltid er. Men i begge de to foregående Solheim-ene var Europa best også der. Så ikke søndag ute på landsbygda i Tyskland.

Med 10-6-ledelse før singlene trengte Europa bare fire seire på de 12 matchene for å beholde pokalen. Men de amerikanske jentene var i storform. Tent av hendelsen med Tutta og Alison Lee? I alle fall trillet det inn for USA.

Da Tutta misset i sin match, som var den niende i rekkefølgen av de 12, var det bare et syltynt håp i den 12. og siste. De andre var avgjort. Men hjemmeyndlingen Sandra Gal måtte bare frem med labben og gratulere Paula Creamer da matchen ble avgjort på det 15. hullet

Europa vant bare tre av matchene og delte i en. Dermed 14,5- 13,5 poeng til Europa – et halvt for lite for europeerne til å beholde pokalen.

De 12 singlematchene, med amerikanerne nevnt først:

Lexi Thompson – Carlota Ciganda deling

Morgen Pressel – Catriona Matthew 2/0

Brittany Lincicome – Karin Icher. Icher vant 3/2

Brittany Lang – Melisa Reid. Reid vant 1/0

Alison Lee – Gwladys Nocera 3/1

Gerina Piller – Caroline Masson 1/0

Stacy Lewis - Anna Nordqvist. Nordqvist vant 2/1

Lizette Salas – Azahara Muños 3/1

Angela Stanford – Suzann Pettersen 2/1

Cristie Kerr – Charley Hull 3/2

Michelle Wie – Coroline Hedwall 6/4

Paula Creamer – Sandra Gal 4/3

På forsiden nå