Utenlandske statsborgere får spille på det norske landslaget

Spillere fra syv forskjellige nasjoner representerer Norge i en av verdens mest populære idretter. Snart kan det komme en regelendring.

Norge i blått i klynge (scrum) i kamp for få uker siden. Her er det restart med åtte spillere fra hvert lag som pusher mot hverandre for å vinne ballen. Ofte er det 850–900 kg vekt på hvert lag.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

For når Norge løper inn på Bislett lørdag, for å spille kvalifiseringskamp i VM mot Estland, er det et rugbylandslag som ikke er helt som andre landslag.

I 23-mannstroppen er det aktive fra syv nasjoner, som fordeler seg slik: 13 fra Norge, Storbritannia (2), Frankrike (2), Spania (1) Tyskland (1), Australia (2), Sverige (2).

Flertallet bor i Norge, men har opprinnelse fra et annet land. De internasjonale reglene tillater nemlig at spillere fra andre nasjoner, som har bodd i landet i mer enn tre år, kan ikle seg rødt, hvitt og blått.

Dette med spillere fra andre land gjelder i hele rugbyverdenen, også for nasjoner på det øverste nivået.

Landslagets kaptein Fredrik Skovly i aksjon med ballen i kamp mot Ungarn.  Foto: Privat

– Denne regelen blir trolig forandret på en kongress 10. mai i London. Da skal botiden eventuelt utvides til fem år, men det får ikke tilbakevirkende kraft, sier Per Thorkildsen, president i Norges Rugbyforbund.

Han forteller at andelen nordmenn kontra utlendinger er 60–40. Målet er høyere norsk deltagelse og 70 prosent nordmenn fra neste år.

– Samtidig er det en balansegang mellom den erfaringen mange fra andre nasjoner har, og at det tar tid å utvikle spillere her hjemme, sier presidenten.

Han legger til at spillerne synes det er en ære å representere Norge.

– Innsatsviljen på trening og kamp er fenomenal.

Ikke som alle andre

Det er mye ved rugbygjengen som er utenom det vanlige:

Presidenten selv bor i England, og har gjort det i 23 år, men han pendler ofte til Norge.

Spillerne betaler 100 prosent av utgiftene når de er på samling og kamper her i landet.

Tre av spillerne bor i utlandet, men har norsk pass.

Forbundet satser hardt på rekrutteringen, og håper å ha tilsammen åtte landslag junior- og senior, om få år (mot seks i dag).

Dette satsingsprosjektet heter Rugby 2020.

I dag er det kvinne- og herrelandslaget i Rugby 7`s som er OL-gren, i stilarten Union.

Laget som skal spille på Bislett består av 23 i stallen, 15 på banen til enhver tid.

– Dette er siste runde i kvalifisering til VM i Japan i 2019. For vår del er kampen først og fremst læring og utvikling. Vi har satt oss et mål om tredjeplass i gruppen, sier presidenten, som legger til at VM er lysår unna.

Ungdommen kommer

Norge har et ungt og spennende lag med nye landslagstrenere. Tre meget lovende 19- og 20-åringer har gjort det bra: Tobias Carcary Nygaard (20), som studere i Trondheim på NTNU, Aleksander Næss Clarke (20), som akkurat er ferdig med universitetet i Swansea og Lars Thorkildsen (19), sønn av presidenten, som studerer opera og trombone ved et universitet nær Southampton. Han har dessuten rugbystipend for å spille for universitetslaget.

Norges Tobias Carcary Nygaard med ball, blir angrepet av ungarere. T.v. bak er Lars Thorkildsen og Andrew F. Smith fra Norge.  Foto: Privat

Flere kamper blir det allerede til høsten, men forbundet ønsker å bygge nedenfra.

– Vi har tatt beslutning om å endre fokusområde. Vi satser på ungdom fra 13 til 18 år, styrke klubbene og bli et bedre særforbund. For å få til dette har vi kuttet ut mye av det økonomiske tilskuddet til seniorlandslagene, sier Thorkildsen.

Det betyr at de aktive må betale veldig høye egenandeler selv.

– Vi har fire landskamper og like mange samlinger i året. Til bortekamper får vi støtte av rugby Europa, men ikke til hjemmekamper.

Forbundet har dessuten valgt å bruke penger på profesjonelle trenere, rett og slett for å gjøre sporten her hjemme mer proff. Ben Scully og David Cook er nye landslagstrenere.

Norges nye landslagstrenere i rugby. F.v. David Cook og hovedtrener Ben Scully.   Foto: Privat

De har bred erfaring fra England. Scully har jobbet med det engelske landslaget, assistenten har vært klubbtreneren til Lars Thorkildsen i mange år.

Norges Rugbyforbund er på offensiven, og da teller det med at forbundet har fått en hovedsponsor fra det private næringsliv.

– Vi mener jo selv at vi har en flott idrett, som ligner mye på håndball. Håndball er også en kontaktidrett. Forskjellen er at rugbyspillere får lov til å fullføre en takling. Begge er veldig fysiske sporter.

Norge-Estland Bislett kl. 15.00 lørdag.

På forsiden nå