600 Zenit-fans til Lerkendal: – Russisk politi har kontroll på hvem som kommer

Sist Zenit spilte på Lerkendal ble det kastet bluss mot spillerne og flere russiske supportere ble arrestert. Nå lover «fotballpoliti» Håkon Jørgensen at det blir roligere.

VENTER ROLIG KVELD: Divisjonsleder i politiet, Håkon Jørgensen, har jobbet med fotballsupportere i 15 år. Han er rolig med tanke på Zenit-innrykket til Trondheim onsdag. Her med hunden Kita. Til venstre ser vi trykket fra Zenit-fansen som besøkte Lerkendal i 2006.Foto: TERJE SVAAN/Christer Johnsen

Saken oppdateres.

Divisjonssjefen i politiet har reist Europa rundt med RBK de siste 15 årene. Han var også med til Russland, nettopp for å kartlegge hva slags Zenit-supportere som kommer til Trondheim.

– Det er solgt om lag 630 billetter til russiske fans. Vi har ekstra beredskap, som vi har rundt alle større arrangementer, og fryktet nok litt hva som kunne komme da RBK trakk Zenit opp av hatten. De har jo rykte på seg for ikke å være «mors beste barn». Men etter å ha vært i Russland sammen med en annen fotballkollega, hvor vi fikk veldig god dialog med russisk politi, er denne frykten ubegrunnet.

Det sier Håkon Jørgensen til Adresseavisen, dagen før Trondheim fylles av russere i blått og hvitt. Sist Zenit møtte RBK på Lerkendal, i februar 2006, kom det et tusentalls russere til byen. Zenit vant 2-0, blant annet etter scoring av daværende storspiss Andrej Arsjavin, men kampen huskes like godt for tumultene på tribunen. Det ble kastet bluss mot spillerne ved begge scoringene, noe som medførte at kampen ble stoppet i noen minutter. Tre personer ble pågrepet etter slåssing mellom fans og politi.

– Da vi gikk inn for å pågripe noen få, gjorde øvrige supportere alt for å hindre at vi tok noen. De prøvde å gjemme vekk dem vi skulle ta, og det endte med slåssing, sa operasjonsleder Gunnar Lillebo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til VG den gang.

Før bortekampen, som RBK tapte 1-3, var man skeptiske til Zenit-fansen. Stefan Strandberg, som spiller i russiske Krasnodar, uttalte den gang:

– Tribunekulturen i Russland er nok litt verre i nord enn i sør, men er helt fin de fleste stedene. Bortsett fra i St. Petersburg. Der er det ille, sa han, og snakket da særlig om rasisme og homohets.

Den blå veggen: Slik så det ut i St. Petersburg for noen uker siden.Foto: Rune Petter Ness

1430 km på veien

Ifølge Jørgensen er det ikke «verstingene» som ankommer onsdag. I tillegg til dem som flyr kommer det en buss med supportere. For disse venter småpene 1430 kilometer på hjul.

– Russisk politi har veldig god kontroll på hvem som drar til Trondheim. Alle billettene er kjøpt gjennom klubben, slik at ingen kan dra til Trondheim for å fikse seg billett i siste liten. Mitt inntrykk er at dette er turister som ikke har vært i Norge tidligere, og som ønsker seg en opplevelse i tillegg til kampen, sier Jørgensen – og legger til:

– Det er også to russiske politimenn med til Trondheim.

Legia i 2012

Gjennom sine mange år som «fotballpoliti» er det én kamp Jørgensen husker spesielt: Kampen mot polske Legia Warszawa i 2012.

– Det er nok den kampen som har vært nærmest med tanke på at det kunne bli bråk på Lerkendal. Men også den gangen var vi forberedt: Vi dro til Warszawa da RBK spilte borte, snakket med polsk politi og observerte kampen. Vi visste at det ville bli brukt bluss, og forholdt oss rolig. Slik unngikk vi at ting eskalerte, sier han, om kampen hvor det også ble tent på noen seter oppe på tribunen.

– Synlige i sentrum

Jørgensen, som har en fortid som RBK-spiller, sier han ikke så noe under kampen i St. Petersburg som gir grunn til bekymring:

– Der var det 47000 på tribunen, og det ble en veldig rolig kveld.

– 600 er mange. Gjør dere noe i sentrum i forbindelse med kampen?

– Vi kommer til å være synlige. Men da handler det om å være behjelpelig, blant annet med å geleide fansen, slik at de kommer tidsnok til Lerkendal. Vi gleder oss til kampen, og ønsker mange RBK-supportere på tribunen, sier Jørgensen.

NB! Det er ikke ofte RBK har så mange som 600 bortesupportere på besøk i en Europa-kamp. Samtidig er dette godt under hva Zenit har krav på av billetter. Det er fem prosent av kapasiteten, altså om lag 1100 billetter.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå