Deilas oppgjør med norsk fotball: – Vi må tørre å være litt store i kjeften og mene noe

Etter derbyseieren på Ullevaal gikk Vålerenga-trener Ronny Deila til angrep på det han mener er politisk korrekthet i norsk fotball.

Saken oppdateres.

Vålerenga - Lillestrøm 3–1

ULLEVAAL: Vålerenga snudde fra 0–1 til 3–1-seier under lørdagens derby mot Lillestrøm på Ullevaal.

Før Ronny Deilas første derby som Vålerenga-trener i oktober i fjor, uttalte han at han heller «taper enn å spille drittfotball». Før lørdagens kamp beskrev han Lillestrøms spillestil under Arne Erlandsen som «lite utviklende».

Etter kampen tok han et oppgjør med det han omtaler som politisk korrekthet i norsk fotball.

Ronny Deila mener norsk fotball kan bli tøffere.   Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

– Jeg var litt sleivete i kjeften før denne kampen, men det må vi begynne å bli. Alt skal være så korrekt. Vi må ha meninger og uenigheter. Ikke på person, men på fag. Vi må rivalisere mer. Det blir for snilt.

– Vi må tørre å være litt store i kjeften og gå ut å mene noe. Jeg blir i hvert fall ikke skuffet om det er en trener som sier noe om mitt lag. Sier han at jeg er en idiot blir det annerledes, men å si at vi er omstendelige eller romantiske, det driter jeg i, sier Deila.

Etterlyser personligheter

Deila mener at norsk fotball må dyrke frem større personligheter.

– Vi må ha størrre takhøyde rundt meninger. Vi må få frem personligheter. Mine spillere skal få lov til å mene og holde på, men vi må selvfølgelig levere der ute også, sier Deila.

Han mener at slik temperatur er helt avgjørende for interessen rundt norsk fotball.

– Når Manchester United og Liverpool spiller mot hverandre, er det krig. Det betyr så mye. Hvis det blir likegyldighet, blir det sjanseløst. Det må være lov å fyre hverandre litt opp og skjønne at dette er et sirkus. Det vil hjelpe norsk fotball, mener Vålerenga-treneren.

Selv ønsker han seg spillere som takler forventninger og press, spillere som står frem i motgang. Derfor gledet han seg over at Vålerenga-spillerne snudde kampen mot Lillestrøm.

– Hvis du ikke klarer å stå i det trykket her, kan du glemme å bli proff. Skal du spille foran 50.000 tilskuere, må du ha noe inni deg. Det er altfor mye havrekli og utvikling i norsk fotball, sier Deila med et smil.

Deila ser fremgang

Målet er å gjøre Vålerenga til et lag motstanderne gruer seg til å møte. Deila erkjenner at de ikke er der ennå, men mener at det går i riktig retning.

– Jeg tok over et lag som hadde elleve poeng til sommeren i fjor. Nå har vi 21 poeng på 14 kamper. Jeg ser fremgang. Jeg kunne valgt en klubb der jeg kunne kjempet om gull med en gang, men jeg valgte en klubb jeg kunne bygge opp. Da må vi se bak resultatene, sier Deila.

Han trekker frem ett område der han vil se Vålerenga løfte seg: intensiteten i spillet.

– Det er umulig å si når vi er der. Plutselig kan det falle på plass. Som trener vet du hvordan det skal se ut, men det tar tid før det ligger i ryggmargen til spillerne, sier Deila.

For Vålerenga venter nå en ny test i neste runde. Da besøker de serieleder Brann.

– Vi har alt å vinne. Vi må levere årsbeste om vi skal ha tre poeng der. Men det er mulig, fastslår Deila.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå