Derfor fikk Burchnall sparken nå: «Svaret kan ligge i flyet som tok av fra Sola fredag morgen»

Kommentar: Den spesielle timingen er ikke tilfeldig, mener Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen.

Selv om tidspunktet for avskjedigelsen av Viking-trener Ian Burchnall er merkelig, mener Aftenbladets sportsleder det ligger en klar tanke bak - en tanke om å vise handlekraft overfor klubbens økonomiske støttespillere. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Saken oppdateres.

Hvorfor freder Viking først Ian Burchnall ut sesongen - for så å sparke ham to runder før serieslutt når det ikke er mer å tape? Svaret kan ligge i flyet som tok av fra Sola fredag morgen.

Det finnes ingen logisk forklaring eller forståelig tilnærming rent sportslig for å avskjedige Ian Burchnall i landskamppausen og med bare to seriekamper igjen. Viking rykker ned uansett.

Da klubbledelsen valgte å beholde ham i sommer mens det fortsatt var plenty av tid og muligheter til å redde plassen, skulle all fornuft og praksis tilsi at han også fikk fullføre den betydningsløse delen av sesongen som nå gjenstår - og så konkludert og formidlet budskapet etter siste seriekamp mot Stabæk 26. november.

På tur med støttespillerne

Det ligger heller ikke et økonomisk aspekt bak timingen, Ian Burchnall har kontraktsfestet at han uansett skal ha en årslønn på drøye millionen dersom han sparkes. Derfor er det nærliggende å tro at det ligger andre strategiske valg og vurderinger bak det uforståelige tidspunktet for sparkingen - et tidspunkt Viking-styret har fått rikelig med pepper for allerede.

Fredag morgen dro Viking til Nice sammen med sponsorer, aksjonærer og samarbeidspartnere. På det flyet skulle også Ian Burchnall ha vært. Denne turen, som arrangeres av Viking, er årlig og samler over 100 personer.

Turen blir bekostet av deltakerne selv, men Viking arrangerer en rekke foredrag og aktiviteter som binder og samler nettverket rundt klubben - et nettverk som står for brorparten av klubbens årlige inntekter.

Reprise fra i fjor

Vikings økonomiske situasjon med tom kasse, 75 millioner i gjeld og et forestående salg av stadionet til kommunen er godt kjent. For at Viking skal bli mer økonomisk robust, og ha muligheten til å komme tilbake til toppdivisjonen fortest mulig, er det heller ingen tvil om at klubben mer enn noen gang er avhengig av støtten og velvilligheten sponsorer og aksjonærer tilfører dem.

Viking er dermed forpliktet til å vise handlekraft overfor stadig mørere og skuffede aksjonærer, fjerningen av Ian Burchnall kan anses for å være et forsøk på det - og sørger samtidig for at det kan snakkes mer om framtiden enn fortiden under turen med klubbens viktige støttespillere. Kanskje skaper det nytt engasjement og diskusjoner om hvem skal overta som trener også.

Det samme skjedde nemlig i forkant av sponsorturen i fjor. Den gang ulmet det allerede mellom klubbledelsen og trener Kjell Jonevret, det er ikke for drøyt å påstå at de var på kollisjonskurs i forhold til klubbens nye satsing på utvikling av regionale spillere. Da klubben på dette tidspunktet gjorde seg klar for å dra på sponsorturen, var planen at Kjell Jonevret skulle være med.

Foredrag

Et par dager før avreise fikk svensken beskjed om at han ikke fikk være med likevel, på det tidspunktet var Vikings styre og treneren i dialog om framtiden. Svensken forklarte overfor Aftenbladet at han hadde blitt syk. To dager senere, da sponsorturen var over, ble Jonevrets kontrakt terminert.

Så får det være et kuriøst poeng at Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen og hans kone Hege Leirfall også er med på Vikings sponsortur til Nice i år. Det betyr at Viking får muligheten til både å snakke med treneren for landets beste lag og lære hvordan de skal rykke opp igjen fra 1. divisjon neste sesong.

Hege Leirfall er nemlig styreleder i nyopprykkede Bodø/Glimt og skal holde foredrag for deltakerne i Nice.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå