Dopingskandalen fortsetter: Fire nye russere utestengt fra OL på livstid

Maksim Vylegzjanin er en av dem som nå blir utestengt for livstid.

Maksim Vylegzjanin er en av fire russiske langrennsløpere som er bannlyst fra all OL-deltagelse.   Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Saken oppdateres.

For en drøy uke siden ble det kjent at Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov var utestengt fra alle fremtidige OL. I dag kom nyheten om at også Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julija Ivanova og Jevgenija Sjapovalova, er utestengt fra OL for all fremtid. Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som melder dette.

Disse seks langrennsløperne skal ha brutt dopingreglene under OL i Sotsji.

Dette betyr at Martin Johnsrud Sundby nå er oppe på sølvplass under femmila i Sotsji-OL. To av de tre russiske medaljevinnerne er nå utestengt fra OL på livstid. Vylegzjanin vant sølvet på 50 kilometeren. Aleksandr Legkov tok gullet. Der er begge nå fratatt sine medaljer.

I tillegg tok Maksim Vylegzjanin sølv på lagsprinten sammen med Nikita Krjukov. Deres resultat blir nå strøket og Petter Northug og Ola Vigen Hattestad rykker opp til bronseplass og Sverige med Emil Jönsson og Teodor Petterson tar sølvet.

– Gullkandidater

Blant de fire russerne som nå blir utestengt, er det Maxim Vylegzjanin og Aleksej Petukhov som har prestert på høyest nivå. Petukhov tok bronse på lagsprinten under Vancouver-OL i 2010, og har også sølv og gull fra VM på samme distanse.

Maksim Vylegzjanin har vært én av verdens beste langrennsløpere i en årrekke. Blant annet vant han fellestarten med skibytte under VM i Falun i 2015.

– Alle disse er sterke navn som har gjort det bra i mesterskap. De er blant de aller, aller sterkeste konkurrentene Norge har, sier langrennsekspert i NRK Fredrik Aukland.

Vylegzjanin har hatt mange dueller med Petter Northug. Under 2011-VM i Holmenkollen var han for eksempel nummer to bak Northug på både fellestarten med skibytte og femmila.

– Vi vet hva Vylegzjanin er god for i en spurt. Dette er gullkandidater til OL som ikke har muligheten til å gå. Dette er av stor betydning for OL. Nå har Russland mistet så og si alle sine største stjerner, utenom den aller største, sier Aukland med VM-kongen fra forrige sesong Sergej Ustjugov i tankene.

Martin Johnsrud ser at tre russere er foran ham i mål på 50 kilometeren i Sotsji. Nå er to av dem fratatt medaljene sine. Foran ser du gullvinner Legkov og til venstre Maksim Vylegzjanin. Begge fratatt sine medaljer. Det er nå Ilja Tsjernousov (til høyre) som blir stående som gullvinner på femmila i Sotsji.   Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Dårlig nytt for Russland

Dopingutestengelsene er ikke godt nytt for Russland som kjemper med nebb og klør for at ikke alle russiske utøvere skal bli utestengt fra OL i Pyeongchang.

Avgjørelsen faller ikke før IOC-president Thomas Bach har samlet sine visepresidenter og medlemmer i IOCs styre (eksekutivkomité) i sveitsiske Lausanne. Det skjer 5. desember.

Det er avsløringene i McLaren-rapportene av institusjonalisert doping under vinter-OL i Sotsji for fire år siden som har sendt Russlands deltagelse ut i det uvisse.

I etterkant har IOC satt ned to kommisjoner (Oswald- og Schmid-kommisjonen) som skal komme med sine konklusjoner før styret nå skal fatte en endelig beslutning.

Aleksej Petukhov har vært en av Russlands beste sprintere de siste seks-syv årene. Til OL kommer han ikke.   Foto: Mikhail Metzel, AP/NTB scanpix

Den såkalte Oswald-kommisjonen, ledet av det sveitsiske IOC-medlemmet Denis Oswald, har hatt som mandat å se på om individuelle utøvere har vært involvert i brudd på dopingreglene i forbindelse med OL i Sotsji. Kommisjonen kom med sin første konklusjon 1. november.

Den førte til at langrennsløperne Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov ble utestengt fra alle fremtidige OL. I tillegg ble de fratatt sine medaljer fra OL i Sotsji. De hadde brutt dopingreglene. Torsdag ble altså fire nye russere utestengt.

Hele konklusjonen til Oswald-kommisjonen kommer i slutten av november.

Endelig konklusjon i desember

Det store spørsmålet er nå hva som kommer ut av granskningen i den såkalte Schmid-kommisjonen. Det er ikke annonsert noe fra deres arbeid hvor de undersøker om det er institusjonalisert og statsstyrt doping som ligger bak det som McLaren-rapportene avslørte.

Nettopp denne konklusjonen kommer trolig til å bli avgjørende for hva Thomas Bach og co. kommer frem til i sine møter mellom 5. og 7. desember.

IOC-president Thomas Bach ønsker ikke å antyde noe som helst om hvor IOC kommer til å lande. Men han liker ikke at andre utenforstående kommer med krav om hva som skal skje.

– I den olympiske bevegelse har alle de samme rettigheter og plikter, og alle fortjener retten til en rettferdig saksbehandling, sa han da medlemmene i Organisasjonen for nasjonale olympiske komiteer (ANOC) avholdt sitt møte tidlig i november.

Det er fra en rekke hold allerede kommet krav om at Russland ikke skal få delta i Pyeongchang-OL. I september krevde 17 nasjonale antidopingbyråer, blant dem Antidoping Norge, at IOC skal stenge Russland ute fra OL.

Russlands egen rapport

Samtidig som IOC har to kommisjonsrapporter i vente og skal fatte sin endelige beslutning, har Russland offentliggjort resultatet av sin egen interne granskning.

Der blir det slått fast at det ikke har foregått noen institusjonell doping i Russland. I rapporten blir skylden lagt på den tidligere lederen av Moskvas dopinglaboratorium, Grigorij Radtsjenko.

Det blir slått fast at han er skyldig i å ha byttet ut dopingprøvene til enkelte utøvere. Radtsjenko har flyttet til USA og har vært en av hovedkildene til Richard McLaren.

I hans kommisjonsrapport som ble utarbeidet på oppdrag av Verdens Antidopingbyrå (WADA). I denne rapporten blir det slått fast at det russiske myndigheter hadde stått bak et dopingregime blant annet under OL i Sotsji i 2014.

På forsiden nå