Eggen Rismark og Helmersen de store heltene da Maalen tok frem «Bruttern-grepet»

20 minutter før slutt satte Ranheim-trener Svein Maalen inn tanksenter Michael Karlsen – og flyttet Andreas Helmersen ut på kanten. Det ga et helt annet trykk mot Sandefjord-målet.

Målscorer: Christian Eggen Rismark utliknet til 1–1 i Sandefjord.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Saken oppdateres.

Sandefjord- Ranheim 1–2 (1–0)

SANDEFJORD: For etter en 1. omgang preget av store personlige Ranheim-feil, steg først midtstopper Christian Eggen Rismark til værs ti minutter før slutt. Så, i det 90. minutt, var Andreas Helmersen iskald. Dermed fortsetter Ranheim å imponere i eliteserien.

Da hadde nemlig også Erik Tønne hatt en stor sjanse, i en kamp de blå fra fjæra hadde overtatt fullstendig etter pause. Særlig de siste drøye 20 minuttene, da Michael Karlsen og Andreas Helmersen nærmest ble paret på topp – ikke ulikt Kåre Ingebrigtsens bruk av Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund i 4–0-seieren over Molde.

Personlige feil

Dermed var det fortjent at Ranheim fikk med seg alle tre poengene fra Sandefjord, og fikk seg en ny voldsom opptur i eliteserien. I et oppgjør som for øvrig startet på meget vanskelig vis for Svein Maalens menn.

- Det blir en av de vanskeligere bortekampene i år, spesielt med tanke på hvordan banen er i øyeblikket. Tar vi poeng, er det sterkt: Vi er jo egentlig ikke laget for det kampbildet, med lange baller og «slåsskamper».

Det sa Maalen til Adresseavisen dagen før den første av årets seks gresskamper i eliteserien.

Ranheim-treneren fikk helt rett i det: Sandefjord stilte med «seks meter midtstoppere», slo mest langt og inviterte til «tut-og-kjør-fotball». På et gressteppe preget av en tøff vinter også på Østlandet.

Og i store deler av kampen taklet da også Ranheim dette kampbildet. Det var temmelig sjansefattig – men helt jevnt.

Men, som før det første baklengsmålet i Tromsø, da keeper Even Barli havnet i ingenmannsland, var det personlige feil som skapte trøbbel for også onsdag.

* Den første feilen skjedde etter 12 minutter, og skapte usikkerhet i Ranheim-rekkene: Da slo midtstopper Daniel Kvande en skummel felpasning mens laget var på vei framover. Sandefjord-bruddet høyt i banen endte i et skudd i tverrliggeren fra midtbanemann Enric Valles.

* Etter 30 minutter kom imidlertid ikke like heldig fra det. Denne gang var det backen Aslak Fonn Wittry som forsøkte å dra seg forbi sin mann midt på egen halvdel. Touchen ble for hard - og endte i et nytt brudd i mot. Ballen endte hos Mohammed Okfir – og 1-0 etter et skudd fra 16 meter.

* Etter målet jevnet kampen seg helt ut igjen, men tre minutter før pause fortsatte usikkerheten i Ranheims oppbyggende angrepsspill. Da mistet en ellers stødig Eirik Valla Dønnem ballen langt nede på egen halvdel, i det han feilvendt skulle vende vekk en Sandefjord-spiller. Ballen havnet på nytt hos målscorer Ofkir, som fikk for spiss vinkel der han nærmest var alene med Even Barli. Sisteskansen reddet skuddet.

Hevet seg

Så skal Ranheim-spillerne ha for at de hevet seg etter baklengsen, og skapte to brukbare sjanser rett før pause - deriblant et bra skudd rett utenfor signert uheldige Wittry.

Mellom omgangene fikk imidlertid trener Maalen justert mye. Ballmistene på egen halvdel ble færre, og det var tydelig at spiss Andreas Helmersen, som debuterte fra start, skulle true enda mer i rommet bak temposvake Lars Grorud. Imidlertid uten at det ble de helt store sjansene av det den første halvdelen av omgangen.

Med et vanvittig stort unntak:

* Etter 62 minutter ble Erik Tønne nemlig elegant spilt i bakrom av Kristoffer Løkberg. Tønne var sterk i duell med en Sandefjord-spiller, og «tvang» seg alene med keeper Ingvar Jonsson. Så dro han seg forbi Jonsson, fikk litt skarp vinkel, men målet sto og gapte for venstrekanten. Men ett sekund etter avslutningen lusket ballen seg rett utenfor stolpen.

Her stanger Christian Eggen Rismark inn utligningen mot Sandefjord.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Dødball-helter

Så, 20 minutter før slutt, kastet Mallen inn tanksenter Michael Karlsen. Helmersen ble flyttet litt ut til høyre, og i minuttene som fulgte tok Ranheim fullstendig over. Etter nærmest å ha erobret Sandefjords halvdel endte ballen i en corner i det 80. minutt. Daniel Kvande presist på hodet til Christian Eggen Rismark - og 1–1.

Og selv om Maalen før kampen sa han ville være meget fornøyd med uavgjort: Ranheim ga seg ikke.

I siste ordinære minutt, etter nok en corner, endte ballen hos nettopp Helmersen - som var iskald med venstrebeinet på hel volley. 1–2 - og kampen snudd.

Og, så det også er sagt: I de siste minuttene var det helt slutt på å være nonchalante bakover. Dermed kunne Ranheim reise hjem med alle poengene.

Og fortsetter dermed å imponere i eliteserien.

På forsiden nå