En av disse kan bli tidenes eldste toppscorer

— Det er litt spesielt, innrømmer 39 år gamle Frode Johnsen.

KAN BLI TOPPSCORER: Frode Johnsen (til venstre) og Morten Berre har imponert så langt denne sesongen.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Mot Sarpsborg på mandag gjorde han det igjen: Morten Berre kom fra benken og hamret inn nok et eliteseriemål — hans sjuende så langt denne sesongen.

Det gjør at han 37-åringen, som blir 38 i august, er toppscorer i eliteserien sammen med Sogndals Malick Mane (24) og Aalesunds Hamdallah (22). Hele 12 spillere har scoret seks mål, blant dem Frode Johnsen i Odd. 39-åringen har scoret 116 mål i sin eliteseriekarriere og ser ikke ut til å stoppe med det.

Rekord

Flere spillere harifølge Wikipediablitt toppscorer som 34-åringer, men skulle Berre eller Johnsen holde helt inn, settes en solid aldersrekord.

— Jeg vet ikke om det er noen spesiell grunn til dette. Morten Berre har spilt i mange år og er god til å dukke opp inne i boksen. Det gjelder meg også. Mange av målene våre er scoret innenfor 5-meteren. Vi er fortsatt i fysisk form til å spille og erfaringen er bare et pluss. Skulle det bli en av oss (som blir toppscorer), er det litt spesielt. Men vi har vært heldige med skader og spiller på klubber som satser på oss, sier Frode Johnsen til Aftenbladet.

Han skjønner at alderen hans blir et poeng.

— Det blir selvfølgelig et poeng når du er 39 år, det er ikke så mange som har spilt i eliteserien i den alderen. Men jeg har stort sett beholdt den fysiske formen og du glemmer ikke å score mål.

Ole Martin Årst ble selv toppscoret i 2005. Han var over 38 år da han i fjor høst la opp.

— Jeg er litt delt i synet på dette, sier Årst.

— Først og fremst scorer de to mange mål fordi de er måljegere som elsker å score. De er to gode avsluttere, sier han.

— Jeg synes de leverer på et såpass høyt nivå at det ikke er bekymringsfullt, sier han.

MÅLJEGER: Ole Martin Årst.   Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Vanskelig i Norge

Men TV 2-eksperten ser ikke mange unge norske spisser som framtidige storscorere.

— Skal jeg trekke fram noen må det blir Torgeir Børven (Vålerenga) og Veton Berisha (Viking). De kan bli det.

Mens Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt jevnlig bøttet inn over 20 mål per sesong på 90-tallet, er det bare Thorstein Helstad som har maktet det de siste 13 sesongene.

— Det er vanskelig å score mål i Norge. Da jeg kom tilbake etter å ha spilt i Belgia, merket jeg stor forskjell. Lagene er godt organisert i Norge. Dessuten er vi kanskje litt for opptatt av at spissene også skal gjøre manns jobb defensivt. Jeg har en fornemmelse av at man legger ned færre timer i ren avslutningstrening. Jeg er litt spent på hvordan de trener. Jeg er fra en generasjon der vi terpet avslutninger tusenvis av ganger. Får spissene god nok veiledning?

- Bingo

Frode Johnsen mener også det er for få norske spisser som scorer stabilt mange mål.

— Det har vært et generasjonsskifte. Spillere som Petter Belsvik, Harald Martin Brattbakk, Ole Martin Årst og Sigurd Rushfeldt scoret 15-20 mål hver sesong - det er det ingen ny spiss som har gjort etter dem. Noe av årsaken er selvsagt at toppspissene fort forsvinner ut og er ikke like trofaste mot klubbene. Det burde vært flere som scoret 10-15 mål hver sesong.

- Hvem blir toppscorer?

— Det er ren bingo, men klart det er en fordel å spille for ett av lagene i toppen, i enten Rosenborg eller Strømsgodset.

PS: Morten Berres målrekord i eliteserien er ti, et antall han oppnådde som Haugesund-spiller i 1998. Frode Johnsen har scoret 19 mål i løpet av en sesong som best, som Rosenborg-spiller i 2004.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå