Er dette samme mann?

Kamerunske Guy Bwele prøvespiller for Start denne uken. Det kamerunske fotballforbundet beskylder ham for å bløffe.

Guy Bwele  Foto: Fædrelandsvennen

Saken oppdateres.

24 ÅR: Guy Bwele på bildet til høyre hevder han er 24 år gammel, har spilt en rekke landskamper for Kamerun og er nå i Kristiansand for å få kontrakt med Start.

28 ÅR: Guy Bwele på bildet til venstre er 28 år gammel, har aldri vært landslagsspiller og er sporløst forsvunnet fra sin greske klubb.

Onsdag i forrige uke ankom kamerunske Guy Bwele Sør Arena i Kristiansand – etter å ha vært i Starts søkelys i et halvt år. Start presenterte Bwele som en 23 år gammel kamerunsk landslagsspiller med ferdigheter til å spille midtbane og forsvar, både på høyre og venstresiden.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge. Nå er det endelig i boks, sa en glad og lettet sportslig administrative leder i Start, Trond Are Gjone, til Fædrelandsvennen da han geleidet Bwele inn på Starts nye stadion.

Gjennom flere treninger og innhoppet i Starts treningskamp mot FC København lørdag ettermiddag, har Bwele bevist at han har ferdigheter som gjør ham interessant som forsvarsspiller.

Men er han egentlig den personen han hevder han er?

LANDSKAMPER

Ifølge Starts opplysninger er Guy Bwele 23 år gammel, har spilt to offisielle landskamper for Kameruns a-landslag, en rekke kamper for alle de aldersbestemte landslagene i Kamerun, og har alltid spilt i den kamerunske klubben Sports Etudes.

Når Fædrelandsvennen kryssjekker opplysningene Bwele og hans agent har gitt Start, er hullene mange. Første stopp er hos det kamerunske fotballforbundet «Fédération Camerounaise de Football».

– Vi finner ham ikke i systemet vårt. Vi kan ikke huske å ha hatt en Guy Bwele i noen av landslagene våre den siste tiden, sier Martin Etonge, som er konkurranseansvarlig i det kamerunske forbundet, til Fædrelandsvennen.

Start har imidlertid fått en e-post som bekrefter at han har spilt landskamper for Kamerun – angivelig sendt fra det kamerunske fotballforbundet. Fædrelandsvennen vi­deresender derfor e-posten til Etonge for å dobbeltsjekke opplysningene, og får føl­gende svar tilbake:

– Alt i brevet er falskt, bortsett fra at det en person som heter Guy Bwele, hevder Etonge i Kamerun.

– Hvor­dan kan det ha skjedd?

– Vi sendte nok et brev på at han hadde vært på en treningssamling, så må denne ha blitt videresendt med andre opplysnin­ger, sier Etonge.

HELLAS

Martin Etonge i det kamerunske fotballforbundet får imidlertid et treff på Guy Bwele i sine systemer. I juni 2006 var en spiller ved navn Guy Bwele på en kartleggingssamling for spillere som spilte i ligaer utenfor Kamerun.

Gjennom søk på internett finner Fædrelandsvennen etter hvert ut at det finnes en Guy Bwele – men han er oppført i den greske toppklubben Ergotelis. Han er ifølge opplysningene fra klubben født 16. desember. 1979 – altså fem år eldre enn «Start-Bwele».

Når Fædrelandsvennen ringer Georgios Soultatos, presidenten i Ergotelis, første gang, har vi flere spørsmål enn han har svar.

– Vi vet ikke hvor Guy Bwele er. Han forsvant i januar, sier Georgios Soultatos, som opplyser at Bwele har kontrakt med klubben ut 2009-sesongen.

Når presidenten får se bilder og video av Guy Bwele på Starts hjemmeside, sender han en faks til Fædrelandsvennen der han bekrefter følgende:

– Det er vår Bwele. Vi er helt sikre på det. Vi kjente ham igjen med en gang vi så bildene og videoen som lå på hjemmesiden til Start. Han er 28 år og tilhører fortsatt vår klubb.

STOREBROR

Fædrelandsvennen tok med bildet av Guy Bwele i drakten til den greske klubben som vi fant på internett, og viste det til Guy Bwele etter at han hadde fullført Starts trening mandag denne uken. Han reagerte på følgende måte:

– Han er en storebror. Vi ser ut som tvillinger.

– Heter dere det samme?

– Det er vanlig i Kamerun. Vi er fire-fem stykker i familien som heter Guy Bwele, sier han.

– Hvor gammel er du?

– Jeg er 24 år gammel, svarer han til tross for at passet hans viser at han er 23 år gammel.

– Hvor mange landskamper har du spilt?

– Jeg har spilt sju landskamper. To av dem var offisielle kvalifiseringskamper, mens fem var treningskamper, sier Bwele.

– Hvilken klubb kommer du fra?

– Club Sports Etudes. Jeg har spilt der i hele karrieren min, forklarer Bwele.

NEKTER

Etter at Fædrelandsvennen fikk opplysningene fra det kamerunske fotballforbundet om at Guy Bwele aldri har spilt landskamper for Kamerun, har Fædrelandsvennen ved flere anledninger forsøkt å kommer i kontakt med Guy Bwele gjennom Start.

Starts sportslig administrative leder, Trond Are Gjone, nekter imidlertid å opplyse hvor Bwele har oppholdt seg de siste dagene ettersom Start hadde treningsfri i går.

Gjone skriver følgende i en mail til Fædrelandsvennen:

«Synes ikke det har noen hensikt i å opplyse om hvor han bor, når det kun er en tendensiøs problemstilling som ikke gavner spilleren på noen måte. Han har sagt at han ikke farer med usannheter, og resten blir opp til oss som har invitert han, hans menn i Kamerun og andre steder samt forbundet der nede.»

På forsiden nå