RBK-sjefen overrumplet av Raja - ingen kontakttrening før neste uke

Eliteserien kan starte 16. juni, og allerede torsdag kveld kan toppfotballen trene med fullkontakt. Men Rosenborg og de andre eliteserieklubbene starter ikke med kontakttreninger før tidligst mandag.

Rosenborg-trener Eirik Horneland gleder seg til å komme ordentlig i gang. Rosenborg-trener Eirik Horneland gleder seg til å komme ordentlig i gang. Foto: Christine Schefte

– Organisert trening i elitefotballen med kontakt, kan begynne fra og med nå. Kamper kan starte 16. juni, i tråd med forslaget Norges Fotballforbund har fremmet, og som helsemyndighetene har godkjent, sa kulturminister Abid Raja på regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

Det gleder Rosenborg-profil Pål André Helland voldsomt.

– Det kribler noe helt vanvittig. Vi hadde tre måneder oppkjøring før alt ble satt på vent, og kjenner virkelig på savnet med å spille fotball og konkurrere. I så måte er det utrolig deilig, sier han til Adresseavisen.

– Nå gleder jeg meg enda mer til å dra på trening i morgen. Jeg gleder meg til å få taklet litt, og til å bli taklet, sier han.

Varsler overtenning

Erlend Dahl Reitan er i kjempehumør når han snakker med Adresseavisen torsdag kveld.

– Dette er kanonartig. En ting er kampene, men det viktigste er å komme i gang å trene igjen. Vi får spilt og konkurrert i spillform, det er det beste for spillerne. Og det at vi kan tenke på en dato. Det har vært et stort usikkerhetsmoment med oppstarten, og det er veldig deilig å ha noe å se frem til, sier han.

Erlend Dahl Reitan er klar for susende taklinger på treningsfeltet igjen. Foto: Christine Schefte

Og lover susende taklinger på alle som er i nærheten på treningene.

– Jeg gleder meg til det. Og jeg tror det vil bli overtenning fra samtlige i morgen, om vi starter opp som vanlig da. Det blir mange sene taklinger, og sikkert god underholdning å se på, sier han.

Ikke før i neste uke

Norges Fotballforbunds elitedirektør Lise Klaveness sa til NTB så sent som i forrige uke at det er ønskelig med treninger fra 10. mai og kamper fra 15. juni. Nå får de i stedet lov til å trene som vanlig på direkten.

Men Rosenborg-trener Eirik Horneland heller litt kaldt vann i årene på spillere som er mer enn klare til å dunke til i duellene.

– Vi får se om det blir i morgen. Abid Raja overrumplet oss litt, og jeg er ikke sikker på om vi som klubb er klare for de tøffe smitteverntiltakene som ligger der allerede i morgen. Det kan være vi avventer til mandag, det får vi bare se i løpet av kvelden. Men det er uansett ikke så lenge til, sier Horneland.

Senere torsdag kveld bekrefter Horneland at det ikke blir fullkontakttrening allerede fredag, og utdyper hvorfor han ble overrumplet av Raja:

– Det er fordi jeg hadde full kontroll på fakta. For å gå igang med fullkontakttrening, er det en større kartlegging som skal til. Vi må klargjøres som klubb, og prosedyrene for smitteverntiltakene er ikke tilsendt klubben ennå. Det er en større og omfattende prosess, sier Horneland.

Og legger til:

– Kulturministeren gikk et steg for fort.

Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg, opplyser i en SMS at det vil skje tidligst mandag.

Møter over helgen

NFFs elitedirektør Lise Klaveness opplyser til Eurosport torsdag at alle involverte må gjennom et system styrt av NFF før de kan begynne med fullkontakt.

I en pressemelding fra NFF forteller hun litt om hvordan det vil skje.

- Vi vil i neste uke møte klubbene med interesseorganisasjonene, og vi vil i disse møtene bli enige om prosess videre – herunder hvordan klubbene skal igangsette og hvordan NFF skal følge opp. Det vil dessuten være nødvendig med en dialog med helsemyndighetene også i det videre, sier Klaveness der.

Og når det først skjer, tror RBK-treneren det blir fullstendig kok på Rosenborgs treninger.

– Da er jeg redd det kan bli overtenning, men i positiv forstand, sier Horneland og ler.

– Du er klar over at du har noen spillere som ivrer etter det nå?

– Ja, men vi kan trøste de med at de har noen trenere som ivrer akkurat like mye, sier Horneland.

Egen protokoll

Norges idrettsforbund og fotballforbundet har utarbeidet en protokoll med strenge smittevernregler for gjennomføring av trening og kamper, en protokoll som tar hensyn til de gjeldende smittevernreglene.

Vis fakta ↓
NFFs protokoller for trening og kamper

Beslutningen om å åpne for treninger og kamper i toppfotballen, forutsetter at protokollen følges.

– Veldig deilig

– Det er veldig deilig å ha en konkret dato å forholde seg til. Nå får vi trent litt, og kommet inn i en rytme med spill på trening. Det er det man ikke har fått gjort nå. Vi har løpt, og den fysiske formen er grei, men det er fotballbevegelsene som må komme innabords, sier Helland.

Pål André Helland og resten av RBK-spillerne har endelig fått en oppstartsdato å forholde seg til. Foto: Annika Byrde

Han mener Rosenborg ville vært klare til å prestere på godt nivå i kamp også før 16. juni.

– Vi hadde ikke trengt fem-seks uker nå, men nå er det sånn at datoen er satt til 16. juni. Nå har vi et mål med treningen, sier han.

– Vi skal ha fryktelig gode angrepsrytmer og avslutninger, for det har vi jobbet mye med i det siste, sier Reitan.

Dermed blir det en travel sommer og høst for Helland og lagkameratene. Eliteserien skulle i utgangspunktet ha startet 5. april, men ble – som alt annet – stanset av koronaviruset.

Nå starter alt i stedet 16. juni.

– Da skal vi være klare. Jeg er glad det ikke ble som i Tyskland, der de hadde en drøy uke på å bli klare. Det virket ufornuftig, og jeg er glad vi får en drøy måned. Vi har trent godt, men det er noe helt annet å trene med kontakt i spillet. Jeg er glad vi får bygget opp på en fornuftig måte, for det blir en veldig komprimert sesong, sier Horneland.

– Har trening med tomme tribuner

Kampene vil imidlertid gå uten tilskuere på tribunene. Det skal gå fint, tror Helland.

– Vi fikk nesten trening i det på slutten av sesongen i fjor, sier han humørfylt.

– Aller helst skulle vi selvsagt spilt foran publikum, men det hadde vært veldig blåøyd å forvente det nå. Først og fremst tror jeg absolutt alle som jobber og driver med fotball, har et voldsomt sug etter å komme i gang og gi den underholdningen og spenningen i hverdagen som direktefotball medfører. Jeg tror suget etter direktesendt idrett er helt vanvittig nå, sier Helland.