Fridde til verdens beste på serviett. Plukket Beckham på utseende. Slik bygde milliardæren stjernefabrikken Real Madrid.

Flest pokaler. Flest stjerner. Mest penger. Mektige Florentino Pérez (70) styrer alt – både byen og fotballklubben Real Madrid.

 Real Madrids mektige president Florentino Pérez med stjernekjøpet Cristiano Ronaldo, som ble hentet til klubben for 880 millioner norske kroner i 2009.

Real Madrids mektige president Florentino Pérez med stjernekjøpet Cristiano Ronaldo, som ble hentet til klubben for 880 millioner norske kroner i 2009. Foto: SUSANA VERA, REUTERS/NTB SCANPIX

Når Real Madrid spiller for klubbens Champions League-trofé nummer 12, er det Zinédine Zidane som tar ut laget. Alt det andre håndterer klubbpresident Florentino Pérez. Historien til de to startet med en hvit serviett en Monaco-kveld for 16 år siden.

Monte Carlo sports club, juli 2001: UEFA skulle dele ut ulike priser. På gallamiddagen var naturlig nok Zinédine Zidane en av de inviterte. Juventus-stjernen var allerede kåret til verdens beste spiller to ganger. Zidane var festens midtpunkt.

– Han vil være perfekt for mitt Real Madrid, tenkte Florentino Pérez, som satt fire-fem bord bortenfor franskmannen.

Pérez hadde vunnet presidentkampen i Real Madrid året før. Etter noen tunge år økonomisk, kom han inn i klubben med hårete mål: Real Madrid skulle bli den største og mest glamorøse fotballklubben i verden. Pérez skulle bygge sitt Galácticos, et lag bestående av fotballens største stjerner.

Men Juventus var ikke spesielt interessert i å selge sin beste spiller.

Midt under middagen fisket Pérez frem kulepennen, skrev noen ord på en hvit serviett, foldet den sammen og sendte den i retning Zidanes bord. Servietten vandret fra hånd til hånd blant middagsgjestene, før den havnet hos franskmannen.

Zidane brettet ut servietten og leste ordene fra Pérez:

«Har du lyst å spille for Real Madrid?»

Zidane skal ha smilt, før han svarte kort og sendte servietten tilbake.

Da Pérez fikk den tilbake, kunne han lese tre bokstaver på engelsk:

«YES».

Kort tid etter signerte Zidane for Real Madrid. Overgangssum: Drøyt 700 millioner norske kroner.

Året etter skjøt franskmannen Real Madrid til Champions League-triumf. Nå skal Zidane og Pérez gjøre det igjen. Mot Juventus.

9. juli 2001 ble Zinédine Zidane presentert som Real Madrid-spiller av klubbpresident Florentino Pérez og klubblegende Alfredo Di Stéfano.

9. juli 2001 ble Zinédine Zidane presentert som Real Madrid-spiller av klubbpresident Florentino Pérez og klubblegende Alfredo Di Stéfano. Foto: DENIS DOYLE, AP/NTB scanpix

Vis fakta ↓
Pérez’ 10 største kjøp

Makt og innflytelse

Fotball. Politikk. Business.

En av verdens mektigste fotballedere har mange hatter.

Pérez har bygget Real Madrid til det klubben er i dag.

Og sivilingeniøren har bygget mye av Madrid by gjennom sitt entreprenørfirma Grupo ACS, som er det største i Spania.

Men det var i politikken han startet. Pérez jobbet i rådhuset i Madrid på 1970-tallet og han var i en periode generalsekretær i Det demokratiske reformpartiet. Men Pérez trakk seg ut etter det svake valget i 1986.

Nettverksbyggeren med de mange kontaktene fra politikken ble i stedet forretningsmann.

Etter en tung start med selskapet Padrós, ble kontraktene større og bedre.

I 1993 startet han opp ACS, som ble en tungvekter i byggindustrien. Selskapet har i dag 176.000 ansatte over hele verden. Omsetningen i fjor var på 300 milliarder norske kroner. Pérez har selv ifølge Forbes en formue på 15 milliarder kroner.

ACS startet med å konstruere veier og broer i Madrid. Senere har de sikret seg tunge kontrakter i forbindelse med utvidelser av undergrunnen i New York, London og Ottawa, samt motorveier i Australia.

Pérez hadde suksess. Men var sulten på mer makt, innflytelse, berømmelse og status.

Hva passet bedre enn å overta driften av en fotballklubb?

Vis fakta ↓
Florentino Pérez Rodríguez

Lovet Figo-overgang

Pérez tapte presidentvalget i Real Madrid i 1995, men stilte igjen i 2000. Med en smart plan.

Han lovet klubbens medlemmer å signere Luis Figo dersom han ble valgt som president.

Figo var på den tiden på toppen av sin karrière. Kaptein for erkerival Barcelona. Og en av stjernene i EM 2000.

Pérez lovet Real Madrids 83.967 medlemmer at han personlig skulle betale kontingentene deres det neste året dersom han feilet med å signere Figo.

Samtidig gjorde Pérez en avtale med Figos agent José Veiga på bakrommet. Dersom han tapte presidentkampen, skulle Pérez betale Figo en kompensasjon på rundt 20 millioner kroner.

Figos agent tenkte at Pérez ikke hadde en sjanse og gikk med på avtalen.

Pérez vant, han hadde satt alle sjakk matt og Figo-overgangen var bare hans første trekk.

Året etter solgte han og Real Madrid klubbeiendom i Madrid sentrum til kommunen. Pris: Rundt fire milliarder kroner. Det var en kontroversiell handel, som vi skal komme tilbake til, men det friga midler slik at Pérez kunne bygge den klubben han ønsket.

 Florentino Pérez presenterte sitt første stjernekjøp, Luis Figo, sammen med klubblegende Alfredo Di Stéfano 24. juli 2000.

Florentino Pérez presenterte sitt første stjernekjøp, Luis Figo, sammen med klubblegende Alfredo Di Stéfano 24. juli 2000. Foto: DESMOND BOYLAN, REUTERS/NTB scanpix

Stjerne etter stjerne

Hans mål var å hente en ny verdensstjerne, Galáctico, hver sommer. Real Madrid betalte enorme overgangssummer og fristet med de beste lønningene. Rekordkjøpene gjorde også at Real Madrid tjente mer penger enn noen andre.

En etter en kom de. Først Figo. Så Zidane. Deretter Ronaldo (den originale). Og så David Beckham.

 Florentino Pérez og Ronaldo, da han ble presentert som Real Madrid-spiller i september 2002.

Florentino Pérez og Ronaldo, da han ble presentert som Real Madrid-spiller i september 2002. Foto: DENIS DOYLE, AP/NTB scanpix

Mange var kritiske da Real Madrid hentet Beckham, men Pérez sa at de dyreste var de billigste. Fordi han fikk igjen alt på draktsalg og økt interesse for klubben.

De store kjøpene gikk hånd i hånd med ønsket om å være størst. Real Madrid la gjerne inn 10 millioner euro ekstra for å ha den største sommerhandelen.

Det er blitt skrevet at Real Madrid vurderte Beckham eller Ronaldinho sommeren 2003.

David Beckham (i midten) ble hentet til Real Madrid for å selge trøyer – og klubben lyktes med det. Her her med klubblegende Alfredo Di Stéfano og Florentino Pérez.

David Beckham (i midten) ble hentet til Real Madrid for å selge trøyer – og klubben lyktes med det. Her her med klubblegende Alfredo Di Stéfano og Florentino Pérez. Foto: RUSSELL BOYCE, REUTERS/NTB scanpix

Pérez gikk for Beckham. Fordi han var penest. Klubben kunne tjene mer penger på ikonet.

Samtidig ble det kontraktfestet at 50 prosent av inntektene spillerne tjente på sponsoravtaler, gikk til klubben.

– Det sportslige utbyttet var ikke all verden. Men måten de bygde Real Madrid som klubb, markedsverdien de fikk verden rundt, var en dundrende suksess. De hentet de største stjernene fra de sentrale nasjonene, de med størst tilhengerskare. Det var superstjerner som Pérez melket til det nesten ikke var mer melk igjen. Det er en av mange grunner til at Real Madrid sammen med Manchester United er den klart største og mest ressurssterke merkevaren i verden, forklarer Petter Veland, Viasat-ekspert med spansk fotball som spesialområde.

Kommersielt var Real Madrid en braksuksess, men de vant ikke en eneste tittel i perioden 2003–2007.

I 2006 gikk trådte Pérez til side etter sin første periode. Tre år senere gjorde han comeback. Klar for «Galáctico, del 2». Han startet med å hente Kaká og Cristiano Ronaldo for tilsammen 1,5 milliarder kroner den sommeren.

Resultatene kom etter hvert. Nå kan Real Madrid vinne Champions League for tredje gang på de fire siste årene. Med et mer homogent lag, der det ikke er så mange stjerner som de første årene under Pérez.

Men pengene renner fortsatt inn.

– Sesong etter sesong leverer de i pluss. De får inn mer enn de bruker. Og egenkapitalen er bra. Økonomisk går det bra med Real Madrid, men posisjonen som soleklar nummer én er utsatt: De er kanskje passert av Manchester United, som nå kan tilby mest lønn i en budrunde, tror Veland.

Ofte i trøbbel

Florentino Pérez er kontroversiell, og det har til tider stormet rundt den mektige Real-presidenten.

Under en rettssak ble ACS beskyldt for å ha bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre lukrative byggekontrakter.

– Et meget konkurransedyktig selskap trenger ikke betale noe som helst for å sikre seg kontrakter, svarte Pérez gjentatte ganger.

Sommeren 2014 kjøpte Real Madrid Colombias VM-helt James Rodríguez for rundt 750 millioner kroner. Pengene ble tjent inn igjen på grunn av draktsalg.

Men spanske medier koblet raskt overgangen til Perez’ selskap ACS. Samme sommer sikret firmaet en avtale verdt nesten seks milliarder kroner for å bygge motorveier og tunneler i Rodríguez’ hjemland Colombia.

Pérez tok selv opp saken på Real Madrids generalforsamling. Han forsikret at det ikke var noen kobling mellom sakene.

– 35 prosent av ACS’ forretninger er i Australia. Men vi har ingen fra Australia i vår tropp, sa Perez og antydet at saken var et bakholdsangrep fra krefter som ønsket ham bort fra klubben.

Pérez har også sett seg lei av de stadige skriveriene om at han bruker VIP-boksene på Santiago Bernabéu for å samle sentrale politikere og næringslivsaktører for å inngå forretningsavtaler.

– Det er en klisjé, svarte han i et TV-intervju.

Strid om milliardsalg

Da Real Madrid slet økonomisk rundt årtusenskiftet, solgte Pérez og klubben eiendom i finansområdet i Madrid sentrum for rundt fire milliarder norske kroner til kommunene. Dermed ble gjelden slettet, midler ble frigitt til å hente verdens beste spillere og klubben kunne bygge et helt nytt treningsanlegg.

Samtidig fikk Pérez -selskapet ACS oppdraget med å bygge tre høyblokker på samme eiendom.

Kritikerne hevdet at Real Madrid fikk for godt betalt for eiendommen og at de fikk særbehandling av kommunen. En uavhengig EU-kommisjon gransket salget for å sjekke om det var i strid med regelverket.

9. november 2004 sendte talskvinne Amalia Torres dette til nyhetsbyrået Reuters:

– Jeg kan bekrefte at kommisjonen har avsluttet saken etter å ha konkludert med at det ikke var noen overføringer fra statens midler til den spanske klubben.

Florentino Pérez har ofte havnet i trøbbel. Men ulovlige handler har aldri vært avslørt. Og han har aldri vært siktet for noe.

Kilder: The Guardian, AFP, Marca, FourFourTwo, Bleacher Report

Aftenpodden Sport dro til fjells for å møte langrennsstjernene våre – for å snakke om barn, fotball, ferie og brunfarge. Blant annet: