Frykt for nedrykk hos Viking og Lillestrøm: – Vi må ut av den onde spiralen

To av de lengstvarende klubbene i Eliteserien sliter tungt i bunnen.

  Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Både Lillestrøm og Viking har fått en dårlig sesongstart. Laget fra Romerike ligger nest sist og har tatt sju poeng på sine åtte første kamper.

– Vi må ut av den onde spiralen, hvis ikke blir det nedrykk. Det viser all statistikk. Ligger du og surrer i bunnen, så går du til slutt ned, sier Kenneth Kvebek, leder og talsmann i Kanari-Fansen, Lillestrøms supporterklubb.

LSK er det laget som har vært lengst i eliteserien (siden 1975). Sist gang laget rykket ned en divisjon var i 1966.

– Det er siste rest av glorie vi lever på, sier Kvebek, som har sett laget sitt slite mye i bunnen de siste sesongene.

I fjor ble det en 12. plass, etter at Arne Erlandsen kom inn og reddet klubben fra nedrykk.

Han fikk trenerjobben fast i november i fjor, men suksessen har latt vente på seg.

– Hva synes supporterne om jobben Erlandsen har gjort?

– Jeg oppfatter ikke at det er noe særlig stor misnøye mot Arne pr. nå, sier Kvebek, som i stedet peker på spillerne på banen.

– Vi har ikke bra nok spillere, rett og slett. Det går en del på jobben som ble gjort i vinter, da klubben måtte erstatte alle som forsvant, sier Kvebek.

Arne Erlandsen reddet LSK i fjor. Etter åtte seriekamper i 2017, ligger laget på nedrykksplass.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Skaper mye – scorer lite

Spesielt foran mål har det skortet for LSK. Ifølge VGs statistikk, ligger romerikingene øverst på sjansestatistikken i eliteserien, med seks målsjanser i snitt pr. kamp.

De har utnyttet bare 12,5 prosent, noe som er dårligst av de 16 lagene.

– Det som har skuffet mest, er at vi ikke scorer mål. Klubben har ikke klart å finne en målscorer i vinter, sier Kvebek.

LSK har – i likhet med mange av de andre lagene i eliteserien – hatt en anstrengt økonomi de siste årene. Supporterlederen vil ikke bruke det som noen grunn til nedturen.

– En klubb som Lillestrøm skal uansett ligge godt på øvre halvdel i eliteserien, sier Kvebek.

Det tenker nok mange fotballsupportere om Viking også.

– Vi var forberedt på at det kom til å bli en tøff sesong, men det er kjipt når «worst-case scenarioet» slår til, sier Roar Åkerlund, styreleder i Vikinghordene.

Viking, som har vært i eliteserien siden 1989, ligger helt sist med sine fire poeng etter åtte spilte kamper. Det er siddisenes svakeste sesongstart på toppnivå noensinne.

– Jeg føler likevel – sett bort fra helgens kamp – at det er optimisme og tro på laget, sier Åkerlund.

LSK har skapt mange sjanser, men har slitt med å score. Dette bildet er fra 0–1-tapet på Åråsen mot Odd.  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Treneren fredet

Viking har spilt godt mot topplag som Rosenborg og Odd så langt i år. Lørdag ble det et stygt 0–4-tap borte mot Sogndal, og da ble også stillingen til den ferske hovedtreneren Ian Burchnall et tema.

– Ian kommer til å bli fredet uansett. Han er ikke problemet nå, for å si det sånn, sier Åkerlund, som skryter av innsatsen spillerne har lagt ned i de fleste kampene.

– Det er helt greit å tape fotballkamper, så lenge spillerne har forsøkt. Prøver de lenge nok, så vil poengene komme, sier han.

Sist gang Viking lå på nedrykksplass etter åtte runder var i 2011. Da ble det en 11. plass til slutt.

– Årets sesong gir assosiasjoner til 2006-sesongen. Vi berget plassen i siste serierunde, og jeg tror ikke det er mange Viking-hjerter som takler det samme igjen, sier Åkerlund.

Ian Burchnall leder bunnlaget i eliteserien.   Foto: Blom, Christian / NTB scanpix

– Kan fort rykke ned

Stig Nilssen er sportsleder i Stavanger Aftenblad. Han ser ikke særlig lyst på det som skjer i byens stolthet.

– Situasjonen i Stavanger er en klubb som er tom for penger, som fortsatt har større utgifter enn inntekter, som blir presset økonomisk fra alle bauger og kanter, som fortsatt gjennomfører kutt og selger sine beste spillere, og som ligger sist på tabellen med fire poeng etter åtte kamper. Situasjonen sier seg selv, sier han.

I fjor sommer bidro de fleste av Vikings eiere til at Viking Fotball AS fikk tilført 17 millioner kroner i frisk kapital.

Økonomien er fortsatt ekstremt presset, og det finnes ikke midler til å forsterke laget i sommer.

– Jeg liker ikke den holdningen som er i ferd med å bre seg. Jeg savner at det kommer noen grep, at styret er «hands on», og gjør alt som står i deres makt for å snu den stemningen som er ferd med å plante seg, sier Nilssen, og fortsetter.

– Ingen skal være i tvil om at Viking fort kan rykke ned hvis ikke klubben yter motstand mot det forliset de er på vei mot.

Stig Nilssen er sportsleder i Stavanger Aftenblad.  Foto: Ukjent

Styrt nedbygging av klubben?

Han mener det er det flere måter å angripe situasjonen på.

– Vikings struktur er av en helt annen karakter enn i mange andre eliteserieklubber. Eierne i Viking er aksjonærer, som i stor grad er blant byens formuende personer, og som har investert i klubben med hjertet, for å få sportslig suksess. Jeg tviler på at disse eierne har lyst å se et lag som spiller i 1.-divisjon, sier Nilssen.

Under emisjonen i fjor, uttalte eierne at de ikke ville tilføre mer midler før driften gikk i balanse.

– Jeg håper og tror at den holdningen har endret seg, nå som de ett år seinere ser hvor alvorlig situasjonen ser ut, sier Nilssen.

Sportslederen savner også konkrete og offensive grep fra Viking, som kan styrke og øke inntektene.

– Det kan gi sport noe som kan ligne på litt handlekraft i sommer. For meg ser dette ut som en styrt nedbygging av klubben. Dersom Viking-ledelsen tror at det blir lettere å få klubben på rett kjøl etter et nedrykk til 1. divisjon, blir det helt feil. Problemene må ordnes mens Viking fortsatt er i Eliteserien. Et nedrykk gjør aldri godt, sier Nilssen, som er spent på hva klubbledelsen legger fram av grep på aksjonærmøtet tirsdag 23. mai.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå