Gåten som ryster Brasil: Folkeheltens lik er forsvunnet fra graven

Hele kirkegården kan bli gravd opp i den febrilske jakten på levningene til mannen som begeistret en hel verden.

Garrincha (til høyre) er én av de store nasjonalheltene i Brasil. Her er han etter å ha blitt utvist under semifinalen i VM i 1962.  Foto: AP

Saken oppdateres.

Den brasilianske fotballikonet Manoel Francisco dos Santos, kjent under kallenavnet Garrincha, ble født i Magé utenfor Rio de Janeiro, og ble også begravet der etter at han døde i 1983.

For noen uker siden fikk Rafael Tubarao, borgermesteren i Magé, en idé. Han ville hedre Garrincha, i sammenheng med det som ville blitt legendens 84-årsdag.

Da man prøvde å finne kroppen til Garrincha, oppsto forvirringen. Det kom frem at ingen visste hvor fotballspillerens levninger lå.

Nå er mysteriet blitt en snakkis i Brasil, og mediene i landet bruker store ressurser på saken.

– Faren min fortjente ikke dette. Det er veldig urovekkende å ikke vite hvor han er, sier Garrinchas datter Rosangela Santos til brasilianske O Globo, ifølge BBC.

– Ingen er sikre på noe

I 1983 skal Garrinchas kropp ha blitt begravet i et gravkammer som tilhørte fotballspillerens tante. Garrinchas fetter, João Rogoginsky, har fortalt at et annet familiemedlem senere ble begravet i det samme gravkammeret.

Rogoginsky skal da ha fått beskjed om at Garrinchas levninger ble flyttet til en såkalt nisje, som kan ligne på en skuff i utseende. Dette er vanlig praksis i Brasil.

Under denne prosessen kan levningene ha blitt erstattet eller mistet. Det bekrefter de ansvarlige for kirkegården, ifølge The Sun.

Ifølge BBC skal imidlertid sjefen for kirkegården også ha uttalt at «det ikke er sikkert at Garrincha er begravet» og at det «ikke finnes dokumenter» som beviser det.

Dermed er det stadig usikkert hvor levningene befinner seg.

– Jeg ble informert av kirkegården om at de har tatt kroppen til faren min ut av gravkammeret der han ble begravet. De sa at han lå i en nisje, men ingen er sikre på noe som helst, sier Garrinchas datter Rosangela Santos ifølge Daily Mail.

Garrincha var en del av Brasils råsterke mannskap i 1962. Garrincha er foran, og nummer to fra venstre.  Foto: AP

En dribleglad kantspiller

Borgermester Tubarao lover å finne levningene, selv hvis det blir nødvendig å grave opp alle levningene på kirkegården.

Han planlegger å bruke DNA-tester til å komme til bunns i saken. Disse tiltakene vil imidlertid ikke bli gjennomført uten familiens tillatelse.

Ved siden av Pelé er Garrincha den største legenden i brasiliansk fotballhistorie. Han var en dribleglad kantspiller, som var spesielt toneangivende da Brasil vant VM-gull i 1962. Den utrolige historien om fattiggutten som var kalvbeint, men likevel ble en verdensklassespiller, inspirerte hele Brasil.

At Brasils nasjonalanlegg i hovedstaden Brasília er oppkalt etter Garrincha, forteller mye om hans posisjon i hjemlandet.

Garrincha døde som 49-åring etter effektene av alkoholisme.

På forsiden nå