Hardt nytt år: Dette er testene Brann skal gjennom

Fart, kondis, styrke, spenst – denne uken måles alt.

STERKERE?: Denne uken skal Fredrik Haugen og de andre Brann-spillerne igjen gjennomføre fysiske tester. I denne saken kan du lese hva de skal måles i.  Foto: Eirik Brekke

Saken oppdateres.

Når Brann-spillerne snart møtes igjen etter desemberpausen de har hatt, er det ikke fotball som venter dem først.

Treningsåret innledes med fysiske tester. Disse gjennomføres i samarbeid med Høgskolen i Bergen.

Branns fysiske trener, Manuel Torres, forklarer:

– Vi i klubben har funnet ut at vi vil sjekke og måle det og det. Så finner Høgskolen tester som passer til våre ønsker. Det er viktig at testene er tilpasset det som er viktig for fotballspillere.

På Høgskolen er tidligere hockeykeeper Morten Kristoffersen testansvarlig.

– Vi kan ikke teste om de er bedre fotballspillere, men det er en del fysiske krav til fotballspillere. Disse kan vi måle, sier Kristoffersen.

2015: Det er to år siden Brann, og daværende spiller Erlend Hanstveit, startet med fysiske tester i regi av Høgskolen i Bergen.  Foto: Tor Høvik

Dette er testene

Høgskolens mann lister opp testene spillerne skal gjennom.

Kondisjon:

* «VO2-makstest». Denne måler spillernes maksimale oksygenopptak. Gjennomføringen går ut på at de løper seg i senk.

* «IR 2-test», dette er mer eller mindre det samme som en bip-test, som mange av oss har vært gjennom. Det løpes lengder med vending, der man har en viss tid på seg – og den blir gradvis knappere.

Fart:

* 40 meter, der det også er målepunkter etter 10, 20 og 30 meter. Dette viser både akselerasjon og toppfart hos spillerne.

Tidligere er Brann-spillerne også blitt testet i repeterte spurter, da har de løpt 12 ganger 20 meter. Da BT kartla årets januaropplegg, var det ikke klart om dette vil bli gjort også nå.

Styrke:

* Makstest av knebøy.

* Makstest av chins. Kanskje gjorde du denne i militæret? Det går ut på å trekke kroppen opp ved hjelp av armene. Brann-spillerne skal gjøre dette så mange ganger de klarer.

* «Brutalbenk» er en mageøvelse av det tøffe slaget. Det er situps tatt til et nytt nivå. Man henger opp ned med beina låst og trekker seg helt opp. Dette skal styrke kjernemuskulaturen og hofteleddsbøyere. Brann-spillerne skal teste hvor mange repetisjoner de klarer av øvelsen.

* Lårstyrke. Høgskolen bruker en maskin som kartlegger styrken i fremside og bakside av lår. – Dette er veldig nyttig for det medisinske apparatet når spillerne er på vei tilbake fra skade. Da kan en slik test vise hvor nær spillerne er sin maksimale lårstyrke, sier Kristoffersen.

Spenst:

* Enkelt og målbart: Hvor høyt hopper spillerne?

Kroppsanalyse:

* Dette kan kanskje være kinkig sånn like etter jul, men Branns menn skal sjekke fettprosenten. Blant annet. Dette, og alle andre tester, kan vise om de har gjort jobben sin i egentreningsperioden som nå er bak dem.

Formell avtale

Dette er tredje året Høgskolen loser Brann-spillerne gjennom testene, og kontrollerer resultatene. Ett av målene er at det skal være nyttig.

– Vi har en formell avtale med Brann om å teste spillerne tre ganger i året. Det gir etter hvert et godt sammenlikningsgrunnlag. Noe vi på Høgskolen får igjen for det, er data til vår forskning, sier Morten Kristoffersen.

Fysiske tester i Brann ble ikke prioritert da Rikard Norling tok over laget før 2014-sesongen. Etter at den endte med nedrykk, med spillernes fysiske kapasitet som en mye brukt forklaring, ble tester brennaktuelt på Stadion. Siden 2015 er spillerne jevnlig blitt testet.

– Hva tror du spillerne synes om de fysiske testene?

– Jeg tror de synes det er bra. Min opplevelse er at dette er et godt verktøy for hver enkelt spiller, sier Kristoffersen.

Så er det en evig debatt om hvor relevante slike målinger er for fotballspillere. Brann har i alle fall vedtatt, på klubbnivå, å teste sine jevnlig.

Stakkars den som ikke har jogget i julen!

På forsiden nå