Her jubler talentene for historisk prestasjon. NFFs utskjelte valg var «helt avgjørende», mener landslagstrener.

G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen støtter tidlig seriestart. Men NFF vurderer å gjøre endringer.

Her jubler det norske G19-landslaget etter å ha sikret EM-plassen i mars. Landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen tviler på at det hadde skjedd uten tidlig seriestart.  Foto: Norges Fotballforbund

Saken oppdateres.

I år startet Eliteserien 11. mars. Den tidlige serieåpningen ble møtt med stor frustrasjon.

Norges G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen (41) har imidlertid en annen oppfatning. I NFFs podkast «PodBall» i april hevdet Johansen at den tidlige seriestarten var «helt avgjørende» for at G19-landslaget kvalifiserte seg til EM.

– Jeg vet det er mange hensyn: Marked, vær, publikum. Men sportslig sett, særlig for de unge spillerne, mener jeg det var en veldig bra ting med tidlig seriestart, sier Johansen noen dager før EM-åpningen mot Portugal.

  • Har du lest historien om den ene kvinnen som får tilgang til det aller helligste i VM? Les mer her: – Alle elsker henne.

Pål Arne «Paco» Johansen skal lede Norge i G19-EM.  Foto: Norges Fotballforbund

Så det på spillerne

Johansens argumenter skal vi komme tilbake til. Men la oss først spole fire måneder tilbake i tid, til mars 2018.

Da var det klart for seriestart i norsk fotball. Men Lerkendal var dekket av snø. Åråsen var dekket av snø. Nadderud var dekket av snø. Og så videre.

I løpet av de to første serierundene ble 4 av 16 kamper utsatt. «Jeg kan ikke fatte det», sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen om den tidlige seriestarten. Supporterklubbene var rasende. Flere eliteserietrenere mente sesongstarten burde vært utsatt.

Det var vinterlige forhold da Rosenborg gjestet Sarpsborg i mars. Her er Harmeet Singh (til venstre) og Samuel Adegbenro (til høyre) i duell.  Foto: NTB scanpix

Kritikken haglet mot Norges Fotballforbund, men noen uker senere fikk de seg en opptur. 27. mars snudde Norge 4–2 til 4–5 mot Skottland. Dermed var Norge klare for G19-EM – for første gang siden 2005.

Pål Arne «Paco» Johansen erkjenner problemene med tidlig seriestart, men understreker at valget var gull verdt for G19-landslaget. Da spillerne dukket opp til landslagssamling i mars, kunne Johansen se på oppførselen deres at seriesesongen allerede var i gang. De var i en «kompetitiv modus», slår han fast.

– Man merker det på telefonen med eliteserietrenere at det spilles om poeng. Man merker det på intensiteten i stemmene og engasjementet til spillerne. Hvis man for eksempel avgir poeng, man forbedre ting, sier Johansen, som var Henning Bergs assistenttrener i Legia Warszawa.

Vi må være gode i mars

Han peker også på at norsk fotball lenge har hatt et «marssyndrom». Gang på gang har norske landslag levert elendige resultater i mars. I år var tendensen annerledes. Slik presterte landslagene:

  • G17-landslaget spilte uavgjort mot Tyskland og vant over Hellas og Skottland
  • G19-landslaget tapte for Nederland, men vant over Tyskland og Skottland
  • U21-landslaget spilte uavgjort mot Italia og vant over Israel
  • A-landslaget vant over Australia og Albania

Resultatene bidro også til å skrive historie. Det er første år Norge deltar i både G17- og G19-EM.

Resultatene kan ha vært et tilfeldig utslag. Men Johansen mener uansett NFF må legge til rette for at norske spillere er i kampform i mars.

– Disse kvalifiseringene foregår i mars. Skal vi være med på mesterskap internasjonalt, så må vi være gode i mars.

  • Fikk du med deg Tore André Flos innspill i debatten om talentutvikling? Han mener det må stilles tøffere krav til unge spillere. Les mer her.

Evaluerer serieoppsettet

Ordningen Johansen roser kan imidlertid bli endret. Etter klagestormen i vår varslet nemlig Norsk Toppfotball – interesseorganisasjonen for norske toppklubber – at de skulle evaluere kalenderen.

Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund har sett ned en gruppe som skal fastsette oppsettet for de fire neste sesongene. Vi får opplyst at den endelige beslutningen tas av forbundsstyret i høst.

– De aldersbestemte landslagene blir tatt med i vurderingen, skriver konkurransedirektør i NFF Nils Fisketjønn i en tekstmelding.

– Hva veier tyngst – sportslige hensyn eller kommersielle hensyn?

– I den fasen vi er i nå, er det et spørsmål det er umulig å svare absolutt på. Det er mange forhold som spiller inn.

Erling Braut Håland er én av de viktigste spillerne på U19-landslaget til Norge.  Foto: Norges Fotballforbund

U19-landslagstrener Johansen venter spent på beslutningen. Selv om han forstår at færre tilskuere møter opp til kamp på kalde marskvelder, håper han at spillerutvikling blir lagt vekt på når terminlisten bestemmes.

– Jeg vet at man kanskje taper penger (på tidlig seriestart, journ.anm.), men hvis vi greier å øke verdien på spillerne, må vi også ta det med i betraktningen. Min jobb er å snakke spillernes sak. Det er mange hensyn, men dette er også et viktig hensyn.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå