Høgmo: - Nå kan vi glemme Bohinens skuddfinte for 20 år siden

Stolt landslagssjef etter Norges bragd mot Kroatia på Ullevaal.

STORT ØYEBLIKK: Lars Bohinen (i rødt) har nettopp rundlurt Franco Baresi (utenfor bildet) og scorer her mot Italia og Paolo Maldini sommeren 1991. Italias keeper Walter Zenga ligger nede.  Foto: Eystein Hanssen / Scanpix

Saken oppdateres.

NORGE – KROATIA 2-0

ULLEVAAL STADION (aftenposten.no): Det var en lenge etterlengtet opptur for norsk landslagsfotball.

Jo Inge Bergets to scoringer foran Ullevaal-publikummet kan bli stående igjen med gullskrift i norsk fotballhistorie. Seieren over Kroatia pustet for alvor liv i håpet om EM-deltakelse i Frankrike.

For Per-Mathias Høgmo var det den første virkelig store triumfen som norsk landslagssjef.

STOLT: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo dirigerer sine menn under kampen mot Kroatia.  Foto: Sjur Stølen / Digitalsport

— Jeg er veldig stolt over måten spillerne fulgte kampplanen på, sier Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

- Vi tar nye steg

Høgmo var full av lovord om Jo Inge Berget.

På 1-0-målet dro Berget vakkert av Kroatia-kaptein Darijo Srna og banket ballen i mål med venstrefoten. Scoringen kunne minne om Lars Bohinens drømmescoring mot Italia i 1991. — Nå kan vi vel glemme Bohinens skuddfinte for 20 år siden og skrive ny historie, smiler Høgmo.

Landslagssjefen startet denne landslagssamlingen med å måtte svare på kritiske spørsmål om lagets prestasjoner under hans ledelse. Nå er skepsis snudd til optimisme.

— Vi har holdt nullen i fire kamper på rad. Jeg så mye positivt også mot Sverige og Aserbajdsjan i juni. Vi ser at spillerne utvikler seg i hverdagen. Jeg er veldig trygg på at vi kommer til å ta nye steg, sier Høgmo.

— Det vi ser at vi har en del spillere som så vidt har begynt en ganske bra internasjonal karrière som de kan dra ganske langt, fortsetter han.

EM-skjebnen i Norges hender

I det motsatte oppgjøret i Zagreb i mars ble Norge sendt hjem med et sviende 5-1-tap.

— Kampplanen da var ganske lik som i dag, men vi ble veldig hardt straffet på små detaljer. Det var en lærerik kamp for oss, fastslår Høgmo.

Med to kamper igjen av kvalifiseringen har Norge EM-skjebnen i egne hender.

— Vi styrer det selv, og det er jo ikke uvesentlig. Det er tette kamper hele veien, sier Høgmo, som sendte en stor takk til publikum til Ullevaal-publikummet for støtten under søndagens kamp.

Kroatia-treneren: - Stjernen er laget, ikke enkeltspillere

Kroatia-trener Niko Kovac var skuffet over lagets prestasjon.

— Seieren var fullstendig fortjent. Norge var det beste laget. Vi visste at Norge er et fysisk sterkt lag. Vi visste at de var gode på dødballer. Norge spilte med stort hjerte, det gjorde ikke vi. Når vi har så mange stjerner som vi har, kan man ikke vinne. Stjernen er laget, ikke enkeltspillere, sier Kovac.

Kroatia ligger på tredjeplass i gruppen før de siste to kampene i kvalifiseringen. De har igjen Bulgaria hjemme og Malta borte.

— Vi må vinne de neste to kampene og håpe at et av lagene foran oss snubler. Nå ser det ut til at vi må spille playoff, men vi får se hva som skjer i de siste kampene, sier Kovac.

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe H:

Norge – Kroatia 2-0 (0-0)

Ullevaal stadion

26.751 tilskuere

Mål: 1-0 Jo Inge Berget (51), 2-0 Vedran Corluka (selvmål 69).

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn.

Gult kort: Sime Vrsaljko (36), Marcelo Brozovic (50), Ivica Olic (71), Kroatia, Vegard Forren (38), Alexander Søderlund (59), Tom Høgli (75), Norge.

Norge (4-2-3-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Alexander Tettey, Stefan Johansen (Håvard Nordtveit fra 90.) – Per Ciljan Skjelbred (Håvard Nielsen fra 90.), Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund (Valon Berisha fra 90.).

Kroatia (4-2-3-1): Danijel Subasic – Darijo Srna, Vedran Corluka, Domagoj Vida, Sime Vrsaljko – Ivan Rakitic (Nikola Kalinic fra 72.), Luka Modric – Ivan Perisic, Marcelo Brozovic, Marko Pjaca (Ivica Olic fra 64.) – Mario Mandzukic.

På forsiden nå