Kroatisk fotballeder: - Vi visste om hakekorset før kampstart

Ny skandale for kroatisk fotball.

VISSTE OM DET: Zoran Cvrk, sikkerhetssjef i det kroatiske fotballforbundet, avslører at de fikk vite om hakekorset i gressmatta før kampstart fredag.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Kvalifiseringskampen mellom Kroatia og Italia har fått mye oppmerksomhet i etterkant grunnet et hakekors som var klippet inn i gressmatten på kamparenaen i Split.

Mandag annonserte UEFA at de har åpnet en disiplinærsak mot Kroatia etter hendelsen. Saken skal tas opp i UEFAs kontroll-, etikk— og disiplinærkomite tirsdag 16. juni.

Nå forteller sikkerhetssjefen i det kroatiske fotballforbundet Zoran Cvrk at de visste om hakekorset før kampstart. Ifølge tyske Focus.de forklarer Cvrk at de fikk beskjed like før kampstart, men at det var for kort tid til å gjøre noe med saken.

DUELL: Kroatias Mario Mandzukic og Italias Lorenzo De Silvestri i aksjon i selve kampen, som ble spilt for tomme tribuner.  Foto: REUTERS/Antonio Bronic/NTB scanpix

De forsøkte å gjøre noe med problemet i pausen etter at de hadde mottatt klager fra italienerne, men til ingen nytte.— Vi har skjemt oss ut foran hele verden, sier generalsekretær i forbundet, Damir Vrbanovic.

Synlig dager før kamp

Hvor tidlig det ble lagt merke til, er umulig å si. Men bilder fra den kroatiske nettavisen Index viser bilder fra landslagets treninger i Split to dager før kampen. Også der kan man se hakekorset i gressmatta.

Til tross for skandalen, bestemte styret i fotballforbundet mandag kveld at også Kroatias neste hjemmekamp i EM-kvalifiseringen, 10. oktober mot Bulgaria, skal spilles i Split. Kampen mot Italia var den første i kampen i kvalifiseringen som ble spilt på den banen. Tidligere har kroatene spilt kamper i Zagreb og Osijek.

Utestengelse?

Dette er det siste i en rekke kontroversielle hendelser rundt det kroatiske laget og den tredje hendelsen bare i denne kvalifiseringen. Tidligere har kroatiske supportere vært ansvarlige for tribunebråk i bortekampen mot Italia, hvor ingen av de kroatiske bråkmakerne ble straffet i etterkant, ifølge Cvrk.

Kroatiske supportere ble også anklaget for rasisme etter kampen mot Norge i mars. Som straff ble fredagens kamp spilt foran tomme tribuner.

Og nå venter nye straffer.

Ifølge Piara Powar, direktør i Football Against Racism, er utestengelse et reelt alternativ. Det skriver journalisten Aleksandar Holiga på Twitter.

20 millioner i bøter

Focus skriver at de siste sju årene har Det kroatiske fotballforbundet og tre kroatiske klubblag, Dinamo Zagreb, Hajduk Split and HNK Rijeka, måttet betale bøter for over 20 millioner norske kroner grunnet supporterbråk.

På forsiden nå