Lyons klubbpresident: – Heldigvis invaderte de banen. Ellers ville de ha blitt fanget av tyrkiske fans.

Sjokkerende scener i Europaligaen. Tyrkiske fans skal ha sikret seg langt flere billetter enn normalt.

LIVREDDE: Mange tilskuere søkte tilflukt på gressmatten da gjenstander begynte å hagle fra tribunen.  Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters

Saken oppdateres.

Franske myndigheter hadde på forhånd kalt det en høyrisikokamp, og det var derfor et langt større politioppbud enn vanlig som skulle ta seg av Europaliga-kvartfinalen mellom franske Lyon og tyrkiske Besiktas.

Rundt 500 politfolk var stasjonert rundt stadion – det er dobbelt av det vanlige. Men de klarte ikke å få kontroll.

Allerede i timene før avspark var det bråk i gatene utenfor stadion. Opprørspoliti hadde tatt i bruk tåregass for å skape orden. Og da kampen egentlig skulle starte torsdag kveld, brøt helvetet løs. Supportere barket sammen på tribunene. Slag ble utvekslet, og det ble kastet gjenstander og fyrt av røykbomber og fyrverkeri. Situasjonen ble så kritisk at mange supportere så seg nødt til å rømme ut på gressmatten.

Kampen måtte utsettes i hele 45 minutter før man endelig fikk kontroll, og kampen kunne starte.

– De hadde bare en mulighet, som var å søke tilflukt ute på banen, sier Lyons klubbpresident Jean-Michel Aulas til den franske avisen L’Equipe.

– Heldigvis invaderte de banen. Ellers ville de ha blitt fanget av tyrkiske fans, sier han videre.

KAOTISK: Kampen måtte utsettes etter at det oppsto kaotiske tilstander på tribunen.  Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters

Billettskandale

Nå spekuleres det i om en billettskandale ligger bak. En kommunikasjonsglipp fra Lyon skal ha ført til at svært mange tyrkiske supportere, både i og utenfor Frankrike, skal ha sikret seg billett til kampen.

Ifølge Daily Mail skal tyrkiske fans ha sikret seg rundt en tredjeel av billettene, som er unormalt mye.

Dermed skal mellom 15.000 og 20.000 tyrkiske fans ha kommet til Lyon. På forhånd var det fryktet at tyrkerne ville bruke kvartfinalen i Europaligaen som en politisk protest foran søndagens folkeavstemning i Tyrkia, der president Recep Tayyip Erdogan ber om velgernes velsignelse til å gjøre store endringer i grunnloven.

Det velgerne skal ta stilling til, er grunnlovsendringer som vil legge langt mer makt i presidentens hender. Får han det som han vil kan Erdogan i prinsippet bli sittende helt til 2029 og kanskje enda lenger.

INGEN ANNEN UTVEI: Lyons klubbpresident sier at han er glad for at fansen søkte tilflukt på banen. - De hadde ingen annen mulighet, sier han.  Foto: Robert Pratta / Reuters

I timene før avspark var det kaotiske tilstander utenfor stadion i Lyon, og bråket stanset ikke inne på stadion. Begge lags spillere var i gang med oppvarmingen da gjenstander begynte å hagle fra de øvre delene av stadion. Dette førte til at mange publikummere valgte å søke tilflukt på banen.

Mørke dager for fotballen

Hendelsene i Lyon kom få dager etter terrorangrepet mot spillerbussen til Borussia Dortmund, som førte til at Champions League-kampen mellom Dortmund og Monaco ble utsatt en dag. Det ble også tilskuerbråk i forbindelse med CL-kampen mellom Atletico Madrid og Leicester, der en del av de engelske supporterne ikke klarte å oppføre seg.

FORBEREDT: Myndighetene i Lyon visste at det var en høyrisikokamp. Og bråk ble det.  Foto: Laurent Cipriani / AP

Etter 45 minutter hadde politiet i Lyon fått kontroll på situasjonen, og kampen kunne endelig starte. Ryan Babel ga Besiktas ledelsen, men Lyon vant til slutt 2-1 etter sene scoringer av Corentin Tolisso og Jeremy Morel.

– Det som skjedde i dag skal ikke skje. Vi er her for å underholde folk – ikke for å oppleve det vi så i dag, sier Lyon-manager Bruno Genesio ifølge The Guardian.

Hvor mange som ble skadet i tumultene er uklart. Returkampen spilles i Tyrkia kommende torsdag.

På forsiden nå