NFF savner denne typen fotballspillere: - Vi må lete med lys og lykte

Norges Fotballforbund (NFF) prøver å finne svar på hvordan norske spillere skal bli gode på å forsvare seg igjen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo instruerer stopperne Stefan Strandberg og Even Hovland under en landslagstrening.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Det siste året har fotballfolk i landet spurt seg om hvor de sterke forsvarsspillerne er blitt av. For noen år tilbake var det mange som holdt høyt nivå: Henning Berg, Ronny Johnsen, Erik Hoftun, Bjørn Otto Bragstad, Claus Lundekvam, Brede Hangeland, Dan Eggen, Erland Johnsen, Rune Bratseth og Bjørn Otto Kvarme blant andre.

Til fredagens viktige landskamp mot Tsjekkia står det mellom Even Hovland, Håvard Nordtveit, Vegard Forren og Stefan Strandberg som midtstoppere. Haitam Alesaami og Omar Elabdellaoui virker sikre på hver sin back.

Under landslagssjef Per-Mathias Høgmo har Norge sluppet inn 49 mål på 33 kamper, et snitt på 1,4 baklengs i hver kamp. Da Egil "Drillo" Olsen tok Norge til VM i 1998 slapp Norge kun inn to mål på åtte kamper i kvaliken. I kvaliken til 1994-VM slapp Norge inn fem mål på ti kamper.

— Må lete med lys og lykte

I en artikkel på forbundets nettsider skriver fagansvarlig for trener- og aktivitetsutvikling i NFF, Øyvind Larsen, om utviklingen av forsvarsspillet i Norge.

— Per. dato må vi lete med lys og lykte etter forsvarspillere til blant annet det norske A-landslaget herrer. Våre beste lag er heller ikke i fremste rekke når det gjelder å forsvare seg individuelt, relasjonelt og kollektivt. Årsaken til dette uføret er mange, melder Larsen.

Fagansvarlig for trener- og aktivitetsutvikling i NFF: Øyvind Larsen  Foto: NFF

Han mener norske lag er mest opptatt av angrepsspill og peker på tre årsaker til dette:

  • Globaliseringen av fotballen som gjennom nettet har gjort internasjonalt «lærestoff» tilgjengelig. Dette er angrepsorientert
  • Eksemplets makt eller trender har enorm påvirkningskraft. Med blant annet Barcelonas angrepsspill i førersetet har dette påvirket fokus på og hvordan suksess – angrepsspill skal gjennomføres
  • Mangel på resultater i norsk fotball har forsterket fokus på hvordan suksessfulle lag spiller i angrep

Trend med midtbanespillere

Larsen skriver at når kretslag blant unge talenter plukkes ut, er det ofte fokus på midtbanespillerne og forsvarsposisjonene blir ofte besatt av omskolerte midtbanespillere. Han setter også fokus på at spillere på alderbestemte landslag ikke trener på forsvarsspill mellom samlingene.

— Vi har vært flinke på en del ting i forsvar tidligere, så har vi forsøkt å utvide horisonten for å bli mer skapende og kreativ fremover, men det har dessverre gått litt på bekostning av det vi har vært flinke på tidligere. Det går litt på at vi ikke er bevisste på hvilke kvaliteter som er viktige, mener Dan Eggen, tidligere stopperbauta og nå seksjonsleder for trenerutdanning i NFF.

— Trengs mer spesialisering

Eggen mener U21-landslaget er et symbol på hvordan type spillere Norge får frem for tiden med midtbanespillere som: Ghayas Zahid, Sander Berge, Martin Ødegaard, Ole Sælnes og Iver Fossum.

Dan Eggen spilte 25 landskamper for Norge.  Foto: NTB Scanpix

— Det trengs mer spesialisering. Det er veldig forskjellige ting en trenger å være god på avhengig av om du er back, spiss, kant eller stopper. Man ser en trend på typen spillere vi får opp, særlig på U21-laget. Et lag som er veldig mye sterkere i angrep enn forsvar, sier Dan Eggen.

Gjøre forsvarsspill til hederbetegnelse

Øyvind Larsen skriver at høyt nivå på forsvarsspill øker kvaliteten på treningen, og løfter nivået på det offensive fordi det setter høyere krav til valg og tempo for angrepsspilleren. Han mener man må gjøre godt forvarsspill til en hedersbetegnelse.

— Jeg synes vi bør sette en fot i bakken for hva som er det viktigste for en forsvarsspiller. Er det å være god i frispillingen eller er det å stoppe målsjanser? Jeg tror vi må litt tilbake i hva vi prioriterer i treningsarbeidet, sier Bård Borgersen, som har ti landskamper som midtstopper og nå utviklingssjef i Start.

- Vi må finne typer som har forsvarsegenskapene med fart, kraft, rå mentalitet og klokskap. Jobber du systematisk med disse, kan de også bli gode i det offensive spillet, mener Borgersen.

Kanskje er Jonas Grønner, Ulrik Yttegård Jenssen, Jakob Glesnes eller Kristoffer Ajer (mest erfaring som midtbanespiller) unge nordmenn som kan bli fremtredene landslagsstoppere i fremtiden.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå