Nils Arne Eggen: – Jeg fikk tilbud av Liverpool

Trenerlegenden (76) avslører at den engelske storklubben tok kontakt på slutten av 1990-tallet.

Nils Arne Eggens suksess med Rosenborg gikk ikke upåaktet hen blant utenlandske klubber. Trenerlegenden sier han fikk tilbud av Liverpool.  Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Saken oppdateres.

På 1990-tallet hadde Norge sin storhetstid i herrefotball med RBK i mesterligaen og landslaget i to VM (1994 og 1998). Eggen, som sist trente på toppnivå i 2010, har en trolig uslåelig merittliste med Rosenborg. På slutten av 1990-tallet var flere utenlandske klubber interessert i å knytte til seg trønderen.

– Jeg fikk jo tilbud fra Liverpool, men vet ikke hvor seriøst det var. Jeg sa uansett nei. Kona mi svarte på et par av telefonoppringningene også. Hun var klar på at til Liverpool skal vi i hvert fall ikke flytte, sier Eggen.

Kontrastene fra da Eggen og RBK var i Champions League år etter år, er store. Nå virker norsk spill i Europas største klubbturnering nesten utenkelig.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal bli like gode. Hvorfor skal argentinske fotballspillere bli bedre enn de norske? Det er jo et spørsmål om å trene mye og riktig, sier Eggen til NTB.

– Mange sier jo at resultatene til de beste RBK-utgavene og Egil Olsens landslag er «long gone», og at det bare er å glemme å komme tilbake dit?

– Det er bare tull. Det er klart at det er tøffere nå. I enda større grad enn før så kjøper jo fotballkapitalismen, litt halvkriminelt, opp klubber. Det blir jo etter min mening helt meningsløst når du betaler 1,5 milliarder kroner for en fotballspiller.

– Man må ikke glemme at går an å utvikle spillere uten at det koster så veldig mye. Det er dyktigheten i fagarbeidet som gjøres av trenerkorpset. Det å være fotballtrener er en pedagogisk jobb, og den krever kunnskap om mange områder.

Velge

– Er fotballspillere i Norge i dag for lite villig til å ofre nok for å bli gode?

– Det er jo en oppdragelse, og så må du velge de som er villige. Mitt poeng er at alle trenere må skaffe seg så mye kunnskap som mulig. Det er ikke bare å hoppe fra det å være spiller til å lede og utvikle et fotballag.

– Noen klubber er så heldige at de kan kjøpe hele tiden. Det aller viktigste for alle er å utvikle spillere og lag i et mønster. Det er mange flinke ute i Europa og i Norge også, men man må hele tiden være på jakt etter noe som kan utvikle enkeltspilleren. Det krever innsikt, sier Eggen til NTB.

Han liker det Lars Lagerbäck har gjort med landslaget. Norge har blant annet vunnet sine fire siste kamper.

– Det eneste man kan måle en fotballtrener på, er resultatene, sier Eggen.

På forsiden nå