Norges EM-rival sendte følelsesladet brev til UEFA

Kroatia kan få streng rasismestraff. UEFAs avgjørelse påvirker Norges EM-håp.

Kroatiske politibetjenter gjør sine undersøkelser i forbindelse med at noen supportere hadde markert et hakekors på gressmatten i Split.  Foto: Ap

Saken oppdateres.

Kroatias landslag topper Norges EM-kvalifiseringsgruppe etter seks spilte kamper, og ligger dermed godt an til å kvalifisere seg til Frankrike-EM når det gjenstår fire kamper.

UNNSKYLDER: Kroatias statsminister Zoran Milanovic, som her poserer mens han håndhilser på Japans statsminister Shinzo Abe, har skrevet brev til UEFA.  Foto: Reuters

Men det finnes store skjær i sjøen. Kroatias supportere har stått bak flere skandaler det siste året. Mot Norge kom de med rasistiske bemerkninger i retning en norsk spiller. Og da topplagene i gruppe H – Italia og Kroatia – møttes i juni, hadde supportere markert et hakekors i gresset.

Trygler UEFA om mild straff

En ny skandale var et faktum, og UEFA har innledet en disiplinærsak for å avgjøre straffen. Fotballfunksjonærer i Kroatia frykter at nasjonen i verste fall kan bli kastet ut av EM.

Nå har Kroatias statsminister Zoran Milanovic sendt et brev til UEFA-president Michel Platini, der han trygler det europeiske fotballforbundet om mild hakekors-straff.

– Jeg forstår at det sannsynligvis blir sanksjoner mot Kroatias fotballforbund, men jeg vil be UEFA om å vise forståelse, skriver han i brevet.


PlassLandPoengMålforskjell
1.Kroatia

14

+13
2.Italia

12

+4
3.Norge

10

-1
4.Bulgaria

8

0

5. Aserbajdsjan

4

-7
6.Malta

1

-9

Over ser du tabellen slik den ser ut før høstens fire EM-kvalifiseringskamper. 1. og 2. plass går direkte til EM, mens lag nummer tre må ut i playoff. Krotia topper tabellen, men en eventuell poengstraff kan få store konsekvenser for utfallet.

President Zoran Milanovic påpeker at en drastisk straff vil være veldig ødeleggende for kroatisk fotball.

De norske spillerne Alexander Tettey (f.v), Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Tom Høgli depper etter 1-5-tapet i Zagreb mot Kroatia.  Foto: NTB scanpix

– Drakoniske straffetiltak som skader eller til og med stopper landslagets vei videre i kvalifiseringen vil ødelegge landslaget, etterlate seg varige arr på Kroatias tilhengeres sjeler og skade fotballen i landet vårt på lang sikt.

Betegenet som stabotasje

– Jeg appellerer til dere om ikke å la Euro 2016 avvikles uten deltakelse fra alle de beste lagene, skriver Milanovic i brevet til Platini.

Han understreket at myndighetene i Kroatia etterforsker hendelsen og at han håpet de skyldige snart vil bli funnet slik at de kan straffes.

Kroatias fotballforbund har bedt offentlig om unnskyldning for hakekorsskandalen og har betegnet det som «sabotasje».

UEFA har innledet disiplinærsak mot forbundet for rasisme.

På forsiden nå