«Norsk fotball trengte denne kampen»

KOMMENTAR: Når det ikke er andre måter, hva gjør man da? Tar et langt innkast og fikser seiersmål mot Rosenborg. I Bergen elsker de innkast.

Saken oppdateres.

ROSENBORG - BRANN 1-2

Det lange innkastet fra Gilli Rolantsson til målscorer Peter Orry Larsen etter en time sørget for at det beste laget vant på Lerkendal. Og det sier ikke lite, for også Rosenborg har ære av det de presterte.

Det var bare det at Brann var enda bedre og nå leder med seks poeng. Men det burde vært tre, dommer Svein Oddvar Moen lurte Rosenborg for et mål.

Kampen mellom Rosenborg og Brann var en bekreftelse på at Norge nå har to lag på ålreit internasjonalt nivå, skriver Ola Bernhus.   Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Ola Bernhus deler sine betraktninger etter søndagens toppkamp mellom Rosenborg og Brann.   Foto: Vegard Grøtt

På tide med en fest

Toppkampen var nettopp det norsk fotball trengte nå. Etter en lang vårsesong med lavere publikumsinteresse enn på mange år og – ærlig talt – mye dårlig idrett, var det på tide med en virkelig kvalitetskamp.

Den var samtidig en bekreftelse på at Norge nå har to lag på ålreit internasjonalt nivå (muligheter i Europaliga), Rosenborg og Brann. Brann ligger ikke noe etter, i denne kampen lå de et hakk foran.

Forventninger og spørsmål

Det er mange spørsmål å stille seg foran en slik kamp, noen store, noe små, men også de små kan avgjøre slike kamper. (Et innkast er sjelden en stor sak).

Ville Eliteseriens to gjerrigste lag, med blant annet de fire beste midtstopperne, sørge for en sjansefattig kamp? Ja, slik så det ut lenge, dette var karer som forsto betydningen av iherdig forsvarsarbeid, statistikken viste bare 1-1 i sjanser etter første omgang. Men det varte ikke, heldigvis.

Ville Brann komme til Lerkendal i samme mentale tilstand som Molde tidligere i år? Nei, der Molde-spillerne dirret av frykt, kom Brann-spillerne som en massiv blokk av selvtillit. De ville bestemme.

Ville Rosenborg benytte sjansen til å markere seg som Trondheims klart beste lag, nå som Ranheim hadde tapt tidligere på kvelden? Nei, fortsatt er det bare ett poeng som skiller.

Ville Eliteseriens kjøligste skytter, Nicklas Bendtner, spare seg til VM eller satse helsen på en RBK-seier? Det siste, forsto vi raskt, Bendtner var knapt innom spillet i første omgang. Men da han en sjelden gang kom innom, scoret han, og dommerne tok grovt feil da de annullerte for offside. Der skulle det stått 2-2.

Verre, Bendtner pådro seg strekk under utførelsen, VM er altså i fare likevel.

Fredrik Haugen utlignet for Brann etter 55 minutter.   Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Så skjedde alt

Det var en andreomgang som vi sjelden ser, uansett nivå. Dødball-spesialist Rosenborg scoret straks – mølje, Alexander Søderlund, 1-0.

Og svaret kom like raskt. Kanskje har Peter Orry Larsen og Gilbert Koomson sett på ishockey-VM og lært seg betydningen av å sperre utsikten for keeper. Nei, neppe, men det gjorde de da Fredrik Haugen utlignet uten at André Hansen forsto hva som skjedde.

Og så kom innkastet da. Det vil si, Brann hadde hatt to store sjanser tidligere etter langkast fra Gilli Rolantsson, og Rosenborg hadde faktisk lært. Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen og Anders Konradsen gikk samlet opp i duell med Peter Orry Larsen. Men Brann-spilleren vant.

2-1, seks poengs ledelse på live-tabellen, for en Brann-kveld.

Det var da Bendtner burde ha fått godkjent sitt mål, men dommeravgjørelser er ofte like avgjørende som alle andre detaljer i en jevn kamp. Denne gikk i Branns favør. Vi kan si det slik at et innkast og en dommerfeil avgjorde kampen.

Men om vi ser bort fra dette, så var jo Brann best. Bergenserne er ikke redde for noen ting lenger. Det er sjelden vi ser at norsk lag spille seg så trygt ut av egen forsvarssone, vi er vant til at ballen pælmes unna – og nesten alltid til motspiller – spesielt når Rosenborg er motstander.

Men årets Brann er ikke slik. Ikke Rosenborg heller, forresten, men denne gangen fikk de det ekstra travelt mot et pågående, høytpressende Brann-lag. Fascinerende.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå