Ny RBK-rekord: Henter inn mer penger enn noen gang

Aldri har det gått mer penger gjennom RBK-brakka. I 2017 omsetter klubben for 280 millioner kroner, og man regner med å gå mer enn 30 millioner i pluss.

KAN KOSTE PÅ SEG ET SMIL: Tove Moe Dyrhaug ble kastet inn i det da RBK måtte foreta en stor ryddeaksjon for seks-syv år siden. Nå kan hun presentere rekordtall.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Når daglig leder Tove Moe Dyrhaug tar juleferie, er det også i visshet om at klubben nå har 50 millioner på bok. I voldsom kontrast til for bare fem år siden.

- Vi hadde minustall i likviditeten så sent som i 2012. Det er gjort en fantastisk jobb i hele klubben de siste årene. Så er det viktig at vi forvalter pengene riktig. RBK er 100 år. Vi har en klar plan om å bli 100 år til.

Det sier Moe Dyrhaug til Adresseavisen. I disse dager jobber hun og klubbledelsen med budsjettet for 2018, mens det økonomiske resultatet for 2017 så å si er i boks.

For Moe Dyrhaug, som fikk oppryddingsjobben høsten 2011, etter at pengene fløt for syv-åtte år siden, er det noe helt annet å snakke om penger i dag enn for fem år siden.

Den gang måtte det spares snaue 30 mill.

I 2017 har det vært så å si stinn brakke på Lerkendal hver gang. Sponsorinntektene øker og øker. Klubben har dratt inn godt med millioner på spillersalg, og sesongen ble kronet med et gruppespill i Europa.

KONTORET: I disse dager jobber Moe Dyrhaug og resten av RBK-ledelsen med budsjettet for 2018.  Foto: Rune Petter Ness

Fem ting

Nå kan den daglige lederen fortelle at klubben aldri har hatt større omsetning enn i 2017. Den er høyere enn i 2015, sist klubben var i et gruppespill (226 mill). Og den er også høyere enn i de beste mesterligaårene.

- Vi ender opp med en omsetning på 280 millioner kroner. Dette er «all time high», sier hun til Adresseavisen. Og legger til:

- På inntektssida handler det først og fremst om fem ting: Billettinntekter. Partnerinntekter (sponsorer). Medieinntekter (norsk fotball). Europa. Og spillersalg.

Her er inntektene

For å si det svært enkelt: Omsetning er ikke det samme som overskudd. RBK har også hatt større utgifter enn vanlig i 2017, en oversikt du får lenger ned i artikkelen. Men når vi skal forklare detaljene i rekordomsetningen, starter vi med inntektene:

* RBK budsjetterte med 31 mill. i billettinntekter. Med Europa-kampene ender tallet på 47 mill.

* RBK budsjetterte med 66,5 mill. i partnerinntekter. Og ender opp godt over 70 millioner.

* RBK budsjetterte med 12 mill. i spillersalg. Her vil ikke Moe Dyrhaug være for konkret, men etter det Adresseavisen forstår ender tallet på om lag 55 mill. Årsaken er Jonas Svensson, Christian Gytkjær, Holmar Örn Eyjolfsson og Fredrik Midtsjø.

* RBK budsjetterte med 25, 4 mill. i medieinntekter. Ettersom RBK alltid budsjetterer med andreplass i serien, er det grunn til å tro at dette tallet ble høyere.

* RBK budsjetterer aldri med mer enn to hjemmekamper i Europa, altså at RBK «bare» tar seg forbi første hinder i kvaliken. Etter gruppespillet har klubben dratt inn om lag 70 mill. denne høsten, inkludert 15 av billettmillionene nevnt over. I dette tallet ligger også noen av partnermillionene.

I 2017 budsjetterte RBK med en omsetning på 161 millioner kroner, og med et overskudd på fem mill. I stedet blir tallet altså 280 mill. totalt, med et overskudd på over 30 mill.

MINUS I 2018: RBK budsjetterer ikke med Europa eller seriegull. Derfor presenterer Moe Dyrhaug et lite minusbudsjett i 2018.  Foto: Rune Petter Ness

Her er utgiftene

- Med disse inntektene… Hvorfor er ikke overskuddet enda høyere?

- Kostnadene har økt, også. I 2016 kjøpte vi få spillere, mens vi solgte for omtrent like mye som i 2017. I år blir forskjellene på kjøp og salg mindre, eksemplifiserer Moe Dyrhaug – og tenker på kjøpene av blant annet Nicklas Bendtner, Samuel Adegbenro, Anders Trondsen, Birger Meling og Vegar Eggen Hedenstad.

Selve prisen på Bendtner er fortsatt ukjent, og Moe Dyrhaug vil ikke snakke kjøpesummer med Adresseavisen overhodet. Men i overgangen til dansken var totalrammen relativt høy (kjøp, lønn, sign-on-fee osv). Adegbenro og Trondsen ligger begge i området 12-13 mill., mens Meling og Eggen Hedenstad kostet om lag fem mill. hver.

- I tillegg er det høyere reisekostnader når vi spiller i Europa. Og vi gjør store avskrivninger i spillerstallen, forklarer Moe Dyrhaug. I budsjettet ligger avskrivninger av verdien på spillerstallen for om lag 22 millioner, et tall den daglige lederen sier kan bli høyere.

Når det gjelder lønnsutgifter, har disse økt, ettersom RBK har flere i stallen nå enn ved årsskiftet. Man har også erstattet «hjemmelagede» Svensson og Midtsjø med kjøpte spillere, som i tillegg til lønn også mottok sign-on-fee.

De reelle inntektene fra Europa vil også synke noe, ettersom spillerne har en ordning med forholdsvis moderat fastlønn, og et bonussystem. En god bit av kaka ved å komme til et gruppespill, går tilbake til spillerne. Dette er penger spillerne får i januar 2018.

I 2017-budsjettet lå snaue 82 mill. i lønn til hele konsernet (spillerne var ikke skilt ut av dette tallet), et tall Moe Dyrhaug medgir at altså ble høyere.

Minusbudsjett i 2018

Rekord til tross: I 2018 budsjetterer Moe Dyrhaug på et nivå langt under 280 mill. i omsetning. Og at man ser for seg å gå litt i minus på bunnlinja .

Etter et 2016 som viste 50 mill. i pluss, og et 2017 med 30 mill. i overskudd.

- Det handler først og fremst om at vi har en større tropp enn i fjor. Vi ønsker heller ikke å gå tilbake dit hvor vi høyner budsjettene. Da har man en tendens til å bruke mer penger, sier hun – og understreker at man heller ikke i 2018 budsjetterer med «mer» enn andreplass i serien. Og heller ikke noe gruppespill i Europa.

Samtidig: Skulle RBK havne i Europaligaen igjen, og kanskje også i Mesterligaen, blir pengestrømmen neppe mindre enn i år. Snarere tvert om.

- Vi er ikke et lite idrettslag lenger. Vi er en stor bedrift, sier Tove Moe Dyrhaug.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå