Oppgitt: Marit Clausen, RBK-spissen som ikke aner når hun får beskjed om at lagene i Toppserien kan trene for fullt. Oppgitt: Marit Clausen, RBK-spissen som ikke aner når hun får beskjed om at lagene i Toppserien kan trene for fullt. Foto: Christine Schefte

På vei ut av krisa føler RBK-profilen seg forskjellsbehandlet. Det gjør henne forbannet

Mens Eliteserien ivrer etter å starte for fullt fra fredag, må Toppserien melde foreløpig pass under dagens smittevernregler.

En av RBKs største profiler, Marit Clausen, forstår begrunnelsen fra Toppserien, som kommer lenger ned i artikkelen.

Men mener samtidig at dette understreker de ulike ressursene i herre- og damefotballen.

– Igjen ser vi forskjellen på herrer og damer. Og varer denne korona-pausen lenge nok, risikerer vi å miste spillere. Synd at det skal være slik, sier Clausen til Adresseavisen.

Og fortsetter:

– Vi ivrer også etter å komme i gang. Både med ordentlig trening og med kamper.

Trøye nummer ti: Slik ser bortedrakten til Rosenborg BK Kvinner ut. Den er ennå ikke blitt brukt i offisiell kamp. Foto: Christine Schefte

Fullkontakt-trening

Torsdag 7. mai.

Det er datoen mange i og rundt Eliteserien har satt en rød ring rundt i sine kalendere.

Da er sjansen stor for at eliteklubbene får starte fullkontakt-trening igjen. Som videre øker sjansen for seriestart 15. juni.

50 spillere – én meters avstand

De siste ukene har det blitt utarbeidet en plan om hvordan eliteklubbene kan trene og spille kamper som normalt, og samtidig etterleve myndighetenes smittevernregler.

I reglene heter det at «opp mot 50 spillere kan være på samme treningsfelt, men med én meters avstand mellom hver spiller».

Men i eliteklubbenes plan, som også inneholder regler, både til spillere og medisinsk apparat, er sjansen stor for at det torsdag gis grønt lys for treninger med full kroppskontakt i den øverste divisjonen på herresiden.

– Vi tror og håper vi kommer i gang igjen, sier RBKs sportslige leder Micke Dorsin til Adresseavisen.

– Vi forholder oss til informasjonen vi får på torsdag. Men troen er blitt sterkere den siste tiden, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug.

Trener i grupper: Dette bildet er tatt før korona-krisen. Nå trener RBK-kvinnene i grupper på fem og fem. Foto: Christine Schefte

Nøkterne på Koteng Arena

Mens optimismen er stor på Lerkendal, er man langt mer nøkterne noen kilometer unna: På Ladesletta.

Her skulle Rosenborg BK Kvinner hjemmedebutert foran et fullsatt stadion 29. mars.

Da Korona-krisen stoppet Norge, ble i stedet alle spillerne permittert. Nå er to tredjedeler av spillergruppa tilbake 100 prosent, mens resten er tilbake på halvtid.

De trener i grupper på fem og fem, men i motsetning til på Lerkendal ser dette ut til å fortsette en god stund framover.

Toppserien vil nemlig ikke klare å etterleve dagens regler for smittevern og samtidig starte fullkontakt-treninger.

Det får Adresseavisen bekreftet av daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen. Foto: NTB scanpix

– Vi vet ikke hva myndighetene bestemmer torsdag. Men dersom retningslinjene for trening opprettholdes som i dag, er klubbene i Toppserien enige om at vi trenger mer tid, sier hun.

Jørgensen begrunner det slik:

– Toppserien er semiprofesjonell. Dette medfører ekstra utfordringer rundt karantenebestemmelser. Det vil videre kreve økonomisk kompensasjon, og bedre tilrettelegging. Så har vi et sterkt håp om å få det til i løpet av noen uker.

Da snakker hun om at over 100 spillere i Toppserien er studenter. I planen til eliteserieklubbene ligger karanteneregler for trening med full kroppskontakt, som spillere vil trøble med å etterleve dersom de fysisk må på skolen på dagtid.

I Toppserien har også mer enn 50 spillere jobb ved siden av fotballen – som gir samme utfordring.

I tillegg kommer strenge krav til medisinsk oppfølging, hvor Eliteserien har større apparat enn Toppserien.

– Det ligger i lisenskravet å ha en medisinsk ansvarlig i hver klubb, men vi har ikke tilsvarende apparat som i Eliteserien, bekrefter Jørgensen.

Daglig leder i Rosenborg BK Kvinner: Ragnar Slettestøl. Foto: Adresseavisen

Har spillere på videregående

Daglig leder i Rosenborg BK Kvinner, Ragnar Slettestøl, er også nestleder i Toppfotball Kvinner.

Han har vært med i diskusjonene som har ført til avgjørelsen, og forteller at RBK er i samme situasjon som andre i Toppserien:

-Vi har flere spillere som går på videregående skole. I mange klubber må det gjøres avtaler med både skoler og arbeidsgivere dersom vi skal kunne trene med full kontakt, sier han – og tenker blant annet på muligheter for hjemmekontor.

– I tillegg kommer det medisinske kravet. Så det vil ta tid å få et system opp og gå. Jeg vil tro tre-fire uker, sier Slettestøl.

– Begynner å bli lei

Marit Clausen er av RBKs største profiler. Hun er for tiden 50 prosent permittert, men trener som vanlig og begynner å bli godt fornøyd av treninger i smågrupper.

– Vi legger ned mye tid og innsats, og forsøker å se framover. Men man begynner å bli lei. Spørsmålet er hvor langt fremover vi faktisk må se, sier hun.

Clausen forstår, slik rammene er i Toppserien, utfordringene ved å åpne for fullkontakt-treninger og seriekamper. Hun er også opptatt av at ting må gjøres på rett måte opp mot smittevern.

Men angriperen mener dette igjen viser hvor store forskjellene fremdeles er mellom toppfotball for herrer og damer.

– Det er synd at det skal være slik: At vi ikke har ressurser. I verste fall kan dette også gjøre forskjellene enda større: Om vår seriestart blir utsatt i lang tid, risikerer vi å miste spillere, sier hun – og trekker fram egen situasjon.

Clausen har studielån ved siden av fotballen, og er avhengig av kronene som kommer inn fra Rosenborg. Dersom hun fortsetter å gå 50 prosent permittert, kan hun bli nødt til å lete etter annen jobb:

– Jeg har, som alle andre, utgifter. Det er ikke så mange måneder jeg kan gå slik før det merkes ordentlig, sier hun.