RBK-sjefene ville bli bedre i angrep på Lerkendal. Det endte med fem i forsvar

Nå åpner Kåre Ingebrigtsen for å droppe 4-3-3 også i egen storstue.

VIL UTVIKLE: Kåre Ingebrigtsen prøver til stadighet nye grep for å gjøre RBK best mulig. Det kan innebære at 4-3-3-formasjonen ryker i enkelte kamper. Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

– Ja, det er definitivt en ting vi vurderer inn mot disse kampene, hvor det er viktig å ha god balanse og være godt organisert, sier Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen til Adresseavisen foran den særdeles viktige europaligakampen hjemme mot Zenit St. Petersburg torsdag kveld.

– Også hjemme på Lerkendal?

– Jada. Men på hjemmebane kan det også bli litt annerledes, der vi starter med tre bak i stedet for fem bak. Da blir det ganske offensivt med to spisser.

Skal det være liv i drømmen om å ta seg videre fra gruppe L bør Rosenborg så absolutt få med seg poeng fra oppgjøret mot de ubeseirede gruppelederne.

Øvde seg i tjue minutter

Da det ble 3-1 til russerne i St. Petersburg for to uker siden gikk Rosenborg for første gang ut med en fembacksrekke, i stedet for den mer eller mindre patenterte 4-3-3-varianten RBK er så kjent for.

– Det er en spennende formasjon. Vi rakk å se på det i tjue minutter før denne kampen, og det tar nok mer tid før alt sitter. Men det er mye spennende ved det, og i enkelte kamper kan det funke veldig bra, sa Tore Reginiussen etter det første forsøket.

Rosenborg har ikke brukt formasjonen etter bortekampen i Russland, men nå kan de altså dra den frem igjen. Men det kom ikke på bordet først og fremst som en defensiv variant.

- Mer stabile i forsvar

Ifølge Ingebrigtsen har trenerteamet vurdert en slik tilnærming i ganske lang tid.

– Vi sitter og diskuterer fotball, Erik (Hoftun), Hugo (Pereira), Jørn (Jamtfall) og jeg. Ideen har nok kommet frem på de diskusjonene der. Vi ser at en del andre prøver det i Europa, og den første tanken var hvordan bli bedre mot etablert forsvar på Lerkendal. Sånn vi har tenkt kan vi like gjerne klare oss med tre bak, fordi det er et fåtall som spiller med flere enn én, eller maks to, spisser, sier Rosenborg-treneren.

– Så det som ble en utpreget defensivt formasjonsendring, er egentlig en offensiv tanke?

– Ja. Så var det sånn at vi fikk prøve det nå.

– Hva får dere med fem bak?

– Det blir mer stabilt bakover. Vi har bedre kontroll i boksen, og defensivt er det en mer solid formasjon. Så får vi se hvordan løse det for å få til en bedre offensiv formasjon, sier Ingebrigtsen.

Mange alternativ på kant

Det betyr med andre ord at Rosenborg kan ende opp med å spille 3-5-2 mot eksempelvis Sandefjord eller Tromsø når eliteseriefotballen starter opp igjen over nyttår, og RBK kommer til å bruke vinteren på å øve.

– Vi har diskutert det med spillere også, for det er viktig at de har tro på det, og at vi ikke bare finner på ting, og så skal de prøve det. Nå fikk de ikke all verdens tid før Zenit-kampen, og vi må øve mer for at vi skal bli bedre i det. Men som et første gangs forsøk var det egentlig ålreit. Det så bra ut, sier Ingebrigtsen.

RBK-sjefen mener han har flere spillere som kan fungere godt som vingbacker. Vegar Eggen Hedenstad og Birger Meling er åpenbare alternativ.

– Men også Yanni (de Lanlay), Pål (André Helland), Jonathan (Levi) og definitivt Alex (Gersbach) kan spille der. Vi har ganske mange som kan spille kant, med mer eller mindre offensiv legning, sier Ingebrigtsen.

Om han velger å spille med fem bak mot Zenit torsdag kveld er det nok sannsynlig at han bruker de som er tryggest defensivt. Blant annet med Eggen Hedenstad, som har slitt litt med en lårskade den siste tiden.

– Jeg har spilt litt med fembackslinje før, blant annet i en liten periode i Tyskland. Det passer meg fint. I Russland ble det nok litt for langt opp for meg og Birger til tider, men vi fikk det til å fungere. Om vi spiller med det hjemme, skal jeg nok få til å bli med mer opp, sier han.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå