Ranheim ønsker tettere samarbeid med RBK om talentene mellom 19 og 25 år

Frank Lidahl håper å formalisere et samarbeid med RBK om trøndertalentene som havner i «ingenmannsland» etter junioralderen.

Ranheims daglige leder: Frank Lidahl, som ønsker å snakke mer med RBK om spillerutvikling.Foto: TERJE VISNES

Saken oppdateres.

Som ett av få lag valgte Ranheim å si nei da NFF i fjor innførte modellen om akademier i toppklubbene. I stedet satses det hardt på spillere i alderen 19-25 år fra hele Trøndelag.

- Ranheim har ikke ressurser til å etterleve NFFs tanke om at hver klubb skal ha et eget akademi (se faktaboks). Dessuten jobber vi på en måte som ikke treffer helt den modellen. Ja, Ranheim har egen ungdomsavdeling, og jobber hardt med å utvikle spillere. Samtidig er 1. divisjonslaget vårt for alle i Trøndelag som satser knallhardt for å nå toppen, men som ikke er gode nok til å spille seg inn i RBK-elleveren som tenåringer, sier Lidahl til Adresseavisen.

Trønderfritt mot Strømsgodset

Mot Strømsgodset søndag stilte RBK trønderfritt, både i startelleveren og på benken. Trener Kåre Ingebrigtsen har uttalt at han ikke liker det lave antallet lokale spillere i troppen, og siden har akademisjef Tore Grønning og sportssjef Stig Inge Bjørnebye delt sine tanker rundt temaet.

I Ranheim-fjæra rår Lidahl over en startellever bestående av ti trøndere og en finnmarking. Han mener et enda tettere samarbeid med RBK og fotballkrets, enn i dag, vil gagne både Ranheim og RBK i jakten på å finne den neste Helland, Midtsjø, Selnæs eller Svensson.

- Da RBK inngikk et samarbeid med Ranheim for ti år siden, var det aller mest en økonomisk avtale. Den fikk Ranheim klart mer ut av enn RBK. Nå er vi over i «Ranheim versjon 2.0», og har vist at vi kan stå på egne bein uten formell RBK-støtte. Det har vi klart nettopp ved å dyrke fram trønderske spillere, de aller fleste i alderen vi snakker om her (19-25 år), forklarer Lidahl – og gir følgende eksempler:

- I løpet av en treårsperiode er målet å rekruttere 15 slike spillere. Noen kan komme fra Ranheims breddeavdeling (som Christan Eggen Rismark i sin tid), mens mange vil komme fra hele distriktet, som Mats Lillebo (Fram og Stjørdals Blink). Eller fra RBKs akademi, som Aslak Fonn Wittry. For oss er RBK overhodet ingen konkurrent, og vi ønsker mye heller et tettere samarbeid. Jeg ser noen muligheter som ikke er tatt ut ennå, sier Lidahl.

NFFs akademimodell

Norges fotballforbund har utviklet en akademimodell for klubbene i de to øverste divisjonene. Dette gjelder spillere i alderen 15-16 år og eldre. Enkelte klubber har også egne akademier rettet mot enda yngre spillere.

Dette er en modell for spillerutvikling, som pålegger klubbene å ansette spillerutviklere (RBK er med her). Motytelsen er at NFF kompenserer klubbene tilbake, blant annet ut fra hvor mange toppspillere man klarer å utvikle.

Denne modellen, som inneholder en rekke punkter for spillerutvikling, ønsker ikke Ranheim å være en del av, i likhet med et par andre 1. divisjonsklubber.

Nå lanserer Frank Lidahl i stedet et enda tettere samarbeid med RBK og fotballkretsen, som omhandler spillerne i alderen 19-25 år. Enten de har fortid i Ranheims breddeavdeling, andre trønderske klubber eller fra RBKs eget akademi.

Skjønner mesterligatanken

Ett argument går igjen på Brakka når vi spør om hvorfor det er så få trøndere i troppen: Kvaliteten på dagens ellever ut fra ambisjonen om mesterliga. Dette gjør nåløyet for en plass på a-laget atskillig trangere enn i årene hvor resultatene og klubbøkonomien var svakere. Dette er et argument Lidhal forstår:

- Vi bor i den eneste byen i Norge med store, europeiske ambisjoner. Det er veldig bra, og nettopp derfor opplever jeg at vår rolle blir enda viktigere. Hvor mange er gode nok til å gå rett fra RBK-akademiet inn på a-laget når ambisjonene er der de er? Der mener jeg at Ranheim og RBK kan bli enda flinkere: Ranheim til å videreutvikle trønderne som har passert 19, RBK til å kunne hente dem tilbake etter for eksempel to år, når man har sett nærmere på potensialet. Det kunne vært spennende for eksempel å se Erik Botheim etter en slik modell, sier Lidahl.

Han bruker også John Hou Sæter og Torgil Gjertsen som eksempler her: Gjertsen er i dag i Kristiansund, mens Sæter er i Stabæk etter utlånet i Ranheim i fjor høst.

- Spillere er ikke «ferdige» om de er passert 20 og ikke er klare for RBK. Se på Roar Strand, Harald Brattbakk og Erik Hoftun, sier Lidahl.

Trøndertungt: Jakob Tromsdal, Mads Reginiussen, Magnus Blakstad, Torgil Gjertsen, Aslak Fonn Witry, Sondre Sørløkk jubler for scoring tildigere denne sesongen. Reginiussen er eneste ikke-trønder i startoppstillingen.Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Får telefoner fra eliteserien

Foreløpig har ikke Ranheim blitt den leverandøren av RBK-ere som man nok håpet på Brakka da da de gikk inn med millioner for å få klubben opp i 1. divisjon for ti år siden. Penger som ikke ligger der i dag.

Men Pål Andre Helland og Fredrik Midtsjø var innom Ranheim på veien mot toppen, mens Gjermund Åsen valgte Tromsø da RBK ønsket ham sommeren 2014. I år har keeper Even Barli vært ønsket i eliteserien (Molde), mens Tromsø snuste på Magnus Blakstad før han dro på seg sin andre korsbåndsskade. Mens Gjertsen altså er i Kristiansund.

- Jeg oppfatter at både RBK og fotballkretsen i større og større grad anerkjenner og tror på jobben som gjøres i Ranheim. Skal vi snakke om utvikling av trønderske spillere, er jobben som gjøres også etter 19 år meget viktig. Der føler vi at vi spiller en stor rolle i dag. Og at vi kan spille en enda større rolle i tiden fremover, sier Lidahl.

§
Vis debatt
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå