Ronaldo kåret til årets spiller

Cristiano Ronaldo vant FIFA-prisen som årets spiller i verden. Real Madrid-stjernens storeslem er dermed i boks. Han ble tildelt Gullballen forrige måned.

Ingen tvil: Cristiano Ronaldo er best i verden.  Foto: ARND WIEGMANN

Saken oppdateres.

Ronaldo toppet kåringen foran Barcelona-fenomenet Lionel Messi og Atlético Madrids stjernespiss Antoine Griezmann. Utmerkelsen ble delt ut av FIFA-president Gianni Infantino under mandagens galla i Zürich.

Den samme trioen kjempet også om den prestisjetunge Gullballen. I desember ble prisen gitt til Ronaldo for fjerde gang.

Siden 2010 samarbeidet FIFA og magasinet France Football om å kåre verdens beste fotballspiller, men i september gikk de hver sin vei. Prisen ble delt i to, FIFAs egen kåring av årets spiller og France Footballs tradisjonsrike Ballon d’Or (Gullballen).

Ti siste års vinnere

2016: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal)

* 2015: Lionel Messi (Barcelona, Argentina)

* 2014: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal)

* 2013: Ronaldo (Real Madrid)

* 2012: Messi

* 2011: Messi

* 2010: Messi

* 2009: Messi

* 2008: Ronaldo (Manchester U.)

* 2007: Kaka (Milan, Brasil).


Suksess

2016 var et strålende år for Ronaldo. Han satte det avgjørende straffesparket da Real Madrid vant mesterligaen for annen gang på tre sesonger. I sommer bidro han også til at Portugal tok et uventet EM-gull.

Hittil har inneværende sesong også vært glitrende. Like før jul scoret 31-åringen hattrick i finalen i VM for klubblag mot japanske Kashima Antlers.

Real Madrid cruiser også på tabelltoppen i La Liga. Storklubben har spilt hele 39 strake kamper uten tap i ulike turneringer.

Totalt scoret Ronaldo 42 mål for Real Madrid i 2016. Han hadde også 13 fulltreffere for Portugal.

Høgmo-stemme

Det er landslagskapteiner, landslagstrenere og utvalgte journalister som har stemt fram Ronaldo som årets spiller. En nettavstemning blant fotballfansen har også vært tellende.

Norges tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo hadde Ronaldo på førsteplass da han avga sin stemme i fjor høst. Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred gikk derimot for Lionel Messi.

Høgmos rangering: 1) Ronaldo, 2) Messi, 3) Manuel Neuer (Bayern München).

Skjelbreds rangering: 1) Messi, 2) Ronaldo, 3) Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain/Manchester United).

Lloyd med to strake FIFA-priser

Den amerikanske fotballstjernen Carli Lloyd ble for annet år på rad tildelt FIFA-prisen som verdens beste kvinnespiller.

Hun nådde opp foran den tyske OL-mesteren Melanie Behringer og superstjernen Marta fra Brasil.

– Dette hadde jeg helt ærlig ikke forventet, sa Lloyd i sin takketale.

34-åringen ble også i fjor kåret til verdens beste spiller innen kvinnefotballen.

Lloyd spiller til daglig for Houston Dash.

Ranieri årets trener i verden

Claudio Ranieri fikk FIFA-prisen som verdens beste fotballtrener i 2016. Italieneren ledet i fjor Leicester til en sensasjonell Premier League-tittel.

65-åringen gikk til topps i kåringen foran Real Madrids suksesstrener Zinédine Zidane og Portugals landslagssjef Fernando Santos.

– For en fantastisk kveld. Det er stort for meg bare å være her sammen med store legender, og nå står jeg her som årets trener. Det vi klarte i England forrige sesong var noe veldig rart og spesielt. Det var som om fotballgudene sa at Leicester måtte vinne, sa Ranieri i sin takketale under FIFA-gallaen i Zürich.

Ranieri har vært innom en rekke storklubber, men det var først med lille Leicester han vant sitt første seriemesterskap som trener. Den engelske klubben stakk av med Premier League-tittelen til over 5000 i odds. 

Neid fikk pris

Leicester ble tippet som en klar nedrykkskandidat da Ranieri tok over som manager sommeren 2015.

Zidane var nominert for å lede Real Madrid til mesterligatriumf, mens Santos tok Portugal til EM-gull. De nådde ikke opp mot Ranieris mirakel i Leicester. Det var Diego Maradona som delte ut trenerprisen.

Silva Neid ble kåret til verdens beste kvinnetrener for tredje gang i karrieren. I sommer ledet hun Tysklands fotballkvinner til OL-gull

På forsiden nå