Rosenborg-sjef advarer mot omstridt forslag: – Det er ganske brutalt

De største klubbene i Europa har lenge raslet med sablene for å sikre seg selv en best mulig plass rundt Champions League-bordet. Nå tror Rosenborg-styreleder Ivar Koteng at de har gått for langt.

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng har god innsikt i kampen som nå foregår om fremtiden for Champions League. Rosenborg er én av seks norske klubber som er med i storklubbenes interesseorganisasjon ECA.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Jeg tror kanskje makten er skjøvet litt, sier Koteng.

Han snakker om den makten de aller største og rikeste klubbene har hatt overfor Det europeiske fotballforbundet (UEFA), på bekostning av de nasjonale ligaene og de mindre klubbene.

Før sommeren økte temperaturen i maktkampen enda noen hakk, da det ble kjent at storklubbenes organisasjon European Club Association (ECA) ønsker mer seriespill, opp- og nedrykk og færre frie kvalifiseringsplasser i Champions League og Europa League, og at UEFA sterkt har vurdert flere av forslagene.

Storklubbenes CL-planer og ligaforeningens motsvar

Det er fremdeles store spørsmål rundt hva ECA ønsker og hva UEFA har sett for seg, men en del ting lekket ut fra ECA i april og UEFA i mai. Her er noe av det viktigste derfra:

*ECA ønsker, og UEFA har vurdert, at Champions League skal spilles med to grupper på åtte lag i hver, hvor de beste fra hver gruppe går til åttendedelsfinaler. Det vil bety at hvert lag må spille flere kamper i Europa, og at det dermed vil bli mindre tid til nasjonale ligaer.

*ECA ønsker, og UEFA har vurdert, et opp- og nedrykkssystem mellom de to Europa League-turneringene som kommer fra 2021 og Champions League. Samtidig ønsker de at en historisk koeffisient skal ha noe å si for hvem som får være med, og at de seks beste i hver CL-gruppe automatisk skal kvalifiseres til neste år. Alt i alt ønsker de kun fire åpne kvalifiseringsplasser til Champions League.

I motforslaget fra Den europeiske ligaforeningen går de hardt ut mot flere av ECA-forslagene:

*De vil ikke ha flere kamper per lag i de europeiske turneringene, og vil skjerme helgene fra europeiske kamper, med unntak av Champions League-finalen.

*De ønsker at kun vinneren av turneringer får friplass neste sesong. Ellers skal prestasjoner i hjemlig liga være det avgjørende.

*De vil ikke at den historiske koeffisienten skal ha noe å si.

*De ønsker en jevnere fordeling av pengene, og at 20 prosent skal være solidaritetspenger, mot dagens syv prosent. Dette er penger som utbetales til ligaene og så fordeles mellom alle klubbene, uavhengig av om de spiller ute i Europa.

*Det vil at det maks skal være syv lag fra hver liga fordelt i de tre turneringene.

Kilder: Supportyourleage.com, Ekstra Bladet, VG, Aftenposten, The New York Times.

Rosenborg er én av seks norske klubber i ECA, men har i realiteten lite de skulle ha sagt der. Koteng har sett forslaget fra ECA, som det kun er lekket bruddstykker fra til offentligheten, og er langt fra imponert over hva de store klubbene har kokt sammen.

– Forslaget er ganske brutalt. Nå tror jeg man har tatt i så mye, så UEFA ser at det ikke går, sier RBKs styreleder.

Erik Solér tror Aleksander Ceferin (bildet) blir nødt til å lytte til ligaenes ønsker, om han skal ha noe håp om å bli sittende lenge som UEFA-president.  Foto: Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN

– Tror UEFA ser at det ikke går an

Fredag kom motsvaret fra Den europeiske ligaforeningen (Europan Leagues), der Eliteserien gjennom Norsk Toppfotball er representert blant ligaer som Premier League, Bundesliga, La Liga og Ligue 1.

De er krystallklare i hva de ønsker (se faktaboks lenger opp i saken).

Selv om ECA ikke har noen formell makt over UEFAs turneringer, har de hatt 14 av 15 representanter i komiteen som gir råd, mens European Leagues har hatt én. Nå tror Koteng at UEFA blir tvunget til å høre mer på ligaene.

– Vi tror motstanden mot at Champions League skal bli seriespill vil være så stor at det ikke blir noe av i denne runden, sier han.

– Fordi ECA har forvaltet makten de har på en udemokratisk måte, flytter man nå fokuset litt, og man skjønner at fotballen er for flere, utdyper Koteng.

Erik Solér er sportssjef i Norsk Toppfotball som representerer Eliteserien i Den europeiske ligaforeningen.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vil skjerme ligaene

Det er uklart når det blir avgjort hvordan turneringene organiseres i perioden 2024–2027. En avgjørelse skulle egentlig tas i desember, men kommer tidligst neste år. Før den tid skal European Leagues-medlemmene diskutere sitt endelige forslag på et møte i London i oktober. Der kommer også mange klubber til å være, deriblant Rosenborg.

Der vil også Erik Solér være. Han er sportssjef i Norsk Toppfotball og dermed tett inne i ligaforeningen.

Solérs frykt er at de nasjonale ligaene kommer i en skvis fordi de store klubbene bare ønsker å møte hverandre i Champions League, samtidig som klubber fra Norge og andre mindre fotballnasjoner «skvises ned i gjørma».

– De nasjonale ligaene er grunnlager for fotballinteressen, de skal spilles i helgene når det er mulig, og de er grunnlaget for deltagelse i Europa. Det ECA og de store klubbene vil ha, er et system der de store klubbene alltid skal være med uansett, forteller han.

På forsiden nå