Rystende bilder fra Frankrike: – Fotballen er ute av kontroll

Spillerne til topplaget Lyon ble angrepet før kamp.

Saken oppdateres.

– Scener av galskap i Bastia, skrev den franske sportsavisen L’Equipe søndag ettermiddag.

Det var under oppvarmingen før Ligue 1-kampen mellom Bastia og Lyon på Korsika at de kaotiske scenene først oppstod.

Bastia-supportere angrep Lyon-spillere, som til slutt løp skrekkslagne mot garderoben. Etter intense diskusjoner ble det besluttet at kampen likevel skulle spilles. Da spillerne gikk av banen etter pausen, angrep imidlertid supportere igjen.

Lyon-keeper Anthony Lopes konfronterte en Bastia-supporter som hadde kommet seg ut på banen, og straks hadde et titalls fans på ny løpt ut på banen.

TV-bildene viste at til og med en vekter slo og sparket etter en Lyon-spiller.

Minutter senere kom beskjeden om at kampen ble avbrutt. Dermed måtte de fremmøtte dra hjem uten å få se en andre omgang.

– Spillerne flokket seg sammen

Tidligere på dagen var altså kampen i fare etter tribuneopptøyer under oppvarmingen.

Det hele startet med at vingen Memphis Depay og keeper Mathieu Gorgelin ble konfrontert av supportere som hadde hoppet ned på gressmatten.

Tidligere Lyon-spiller Jérémy Berthod forklarer hva som skjedde overfor klubbens TV-kanal.

– SC Bastia-fansen sparket baller inn i Gorgelins mål. Han og Memphis prøvde å få dem bort, før de ble angrepet av mange Bastia-fans. Spillerne flokket seg deretter sammen, forklarer Berthod, ifølge nettstedet Get French Football News.

Her ber Memphis Depay en Bastia-supporter om å fjerne seg.   Foto: Med tillatelse fra Viasat Fotball

Ombestemte seg

Ifølge rapportene er det en beryktet supportergruppe i Bastia som sto for angrepet. Lyon-spillerne sto vettskremte på gresset under angrepet, mens noen prøvde å forsvare seg med spark og slag.

Kampen skulle egentlig startet klokken 17.00, men ble utsatt som følge av hendelsen. Ved kampstarttidspunktet sto Bastia-spillerne klare, men Lyon-spillerne dukket ikke opp.

– Spillerne og støtteapparatet var sjokkert, forteller Berthod.

De hadde rømt til garderoben, og nektet først å komme ut for å spille.

Den franske serieforeningen besluttet imidlertid at kampen skulle gjennomføres søndag. Lyon-spillerne ombestemte seg, og kampen begynte rundt klokken 18.

Andre gang på en uke

Dette har vært en svært kaotisk uke for Lyon, som er én av de mest tradisjonsrike klubbene i fransk fotball. I sammenheng med Europa League-kampen mellom Lyon og Besiktas torsdag, barket de to lagenes supportere sammen på tribunen.

Les mer om den hendelsen her:

Den kampen ble utsatt i 45 minutter for at politiet kunne få kontroll over situasjonen.

Kun tre dager etterpå er altså Lyon involvert i enda mer dramatikk. Hendelsen på Korsika får massiv oppmerksomhet rundt om i Fotball-Europa.

– Fotballen er ute av kontroll. Beklagelig! skriver den spanske keeperlegenden Iker Casillas på sin Twitter-konto.

Pipekonsert

Angrepet mot Lyon-spillerne ble møtt med avsky fra store deler av hjemmepublikummet, som pep mot pøblene som stormet banen.

Da Lyon-spillerne løp ut på banen for å varme opp på nytt rundt kvart på seks, ble de møtt med applaus fra store deler av Bastia-fansen.

Én forklaring for de voldsomme følelsene som fikk sitt utløp søndag, er den dramatiske kampen mellom lagene tidligere i sesongen. Da vant Lyon 2–1. i en kamp der Bastia fikk to mann utvist.

Etter den kampen sa daværende Bastia-trener Francois Ciccolini: «La oss ordne opp i dette som menn. I Korsika».

Lyon gikk inn i kampen som nummer fire i den franske toppdivisjonen. Bastia er tabelljumbo, men har fortsatt et berettiget håp om å holde plassen.

Den franske serieforeningen har bekreftet at de etterforsker søndagens tumulter. Det er uklart hvilke følger hendelsen får, men et tenkelig scenario er at Bastia får poengstraff.

På forsiden nå